Pripreme za dolazak inostranih donatora

0
11

Tutin – Idejni projekat sa studijom izvodljivosti za kolektore, Idejni projekat sa studijom izvodljivosti za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Studija izvodljivosti za individualni tretman otpadnih voda na ruralnom području i Studija izvodljivosti za regionalnu deponiju za Novi Pazar, Rašku i Tutin sa opcijom za Sjenicu – regionalni su projekti koje je Grem Tindal, menadžer PRO programa, predao Bajru Gegiću, predsedniku opštine Tutin.

Izrada ovih dokumenata predviđena je Strategijom održivog razvoja Tutina i u skladu je sa pozitivnim zakonima, propisima i standardima u zaštiti životne sredine u Srbiji i Evropskoj uniji. Idejne projekte za kolektore i za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji imaju i cilj da zaštite reku Ibar, izradili su IWA i Energoprojekt. Vrijednost ova dva dokumenta je oko 98.000 evra.

Firma Dekonta uradila je Studiju izvodljivosti za regionalnu deponiju za četiri opštine. Ova firma analizira količinu i vrste otpada koji se stvara na teritoriji ovih komuna, mogućnosti za odvajanje i reciklažu i daće prijedlog za lokaciju regionalne deponije. Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda uradio je Studiju za tretman otpadnih voda na ruralnom području.

– Ova dokumentacija će omogućiti Tutinu, da sa ostalim partnerskim opštinama, spremno pokuca na vrata donatora, a posebno na vrata pretpristupnih fondova Evropske unije. Ukoliko Tutin i druge opštine blagovremeno prepoznaju važnost dokumentacije i aktivno rade na pripremi i kandidovanju projekata za finansiranje, možemo se nadati značajnom prilivu investicija – ocijenio je menadžer Tindal.

PRO program u opštinama jugozapadne Srbije realizuje drugu fazu svojih aktivnosti, koja se završava krajem aprila ove godine. U prvoj fazi za izgradnju infrastrukture za opštinu Tutin je izdvojeno 275.000 evra. U ovoj fazi, PRO program je u saradnji s opštinama i nadležnim ministarstvima, započeo rad na izradi dokumentacije za projekte koji bi trebalo da ponude rešenja za odlaganje čvrstog otpada, zaštite reka Ibra, Lima i Raške i parkova prirode Golije, Uvca i Kopaonika. Dosad je odgovarajuća dokumentacija predata opštinama Raška i Tutin. Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko ovog programa su u obe faze uložile više od 10 miliona evra za realizaciju projekata u Novom Pazaru, Raški, Tutinu, Sjenici, Ivanjici, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.