Prioritet veće upošljavanje Bošnjaka u institucijama

0
26

Rezultati parlamentarnih izbora koji su bili u oktobru možda su bili iznenađujući za mnoge ali ne i za nas Bošnjake u Crnoj Gori… Treba istaći da je mali broj Bošnjaka upošljen u javnim i društvenim ustanovama i da se većina bavi privatnim biznisom.

Bošnjačka stranka je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koji su održani 14. oktobra ove godine, u svom prvom samostalnom nastupu osvojila tri mandata. Stranku Rafeta Husovića, koji je novi potpredsjednik vlade, podržalo je 15.900 ili 4,4 odsto birača. Bošnjačka stranka ima i potpredsjednika Parlamenta, to je Suljo Mustafić.
Najviše glasova stranka je dobila od birača iz sjevernih opština Crne Gore, Rožaje i Plava, gdje živi najveći broj Bošnjaka, a opštinske odbore ima skoro u svakom gradu, pa tako i u Ulcinju. Sa Muamerom Raščićem, predsjednikom opštinskog odbora Bošnjačke stranke iz ovog grada razgovaramo šta su Bošnjaci dobili ovim izborima, kako žive u Ulcinju i o planovima za narednu godinu.
Koliko Ulcinj kao stari primorski grad broji stanovnika i koliko Bošnjaka živi ovdje?
Muamer Raščić: Opština Ulcinj ima oko 25 hiljada stanovnika, od toga oko hiljadu Bošnjaka živi ovdje, odnosno ima prijavljeni boravak u ovom gradu. Većina živi u inostranstvu i dolazi ovdje u ljetnjim mjesecima, dok  njih oko 400 živi stalno u ovom gradu.
Kada je osnovan ogranak Bošnjačke stranke u Ulcinju i od kada se aktivni u društveno-političkom životu Ulcinja?
Muamer Raščić: Ogranak  Bošnjačke stranke u Ulcinju osnovan je krajem 2009. godine, znači tek prije tri godine i za relativno kratko vrijeme smo uspjeli da okupimo oko 200 stalnih članova tj. Bošnjaka iz ove opštine kroz čiji rad i mnogo društvenih aktivnosti postavljamo temelje za neke buduće generacije koje će, vjerujemo, prepoznati naš rad i nastaviti putem kojim smo krenuli za dobrobit opstanka i prospreriteta bošnjačkog naroda u Ulcinju. Naročito smo bili aktivni u predizbornoj kampanji što su posljednji parlamentarni izbori i pokazali.
Da li vaša stranka ima odbornike u opštinskom Parlamentu Ulcinja?
Muamer Raščić: Opštinski Parlament u Ulcinju ima 33 odbornika, no nažalost mi nemamo svog predstavnika ali se nadamo da ćemo na slijedećim lokalnim izborima, koji će se održati naredne godine, osvojiti bar jedno, eventualno dva odbornička mjesta. Uveliko se pripremamo za kampanju a svakako da Bošnjaci u ovom gradu zaslužuju imati svog predstavnika u opštinskom Parlamentu što je i neophodno u odnosu na procenat stranovništva.
Kakva je saradnja sa ostalim bošnjačkim opštinskim odborima u gradovima u Crnoj Gori ili u regionu?
Muamer Raščić: Svakako da sarađujemo sa mnogim bošnjačkim opštinskim odborima u Crnoj Gori, naročito sa sjevernim gradovima gdje je bošnjačko stanovništvo u većini, poput Rožaja i Plava. Ulcinj u zadnjih nekoliko godina ima jak priliv bošnjačkog stanovništva i to u mjestima poput Štoja, to je naselje blizu Ulcinja gdje ima popriličan broj došljaka Bošnjaka, od kojih većina još nije registrovala kuće i objekte na svoje ime. Kad se ovo za koju godinu reguliše, vjerujem da će to puno značiti za sve nas jer će se broj Bošnjaka sigurno udvostručiti.
Što se tiče same strukture stanovništva interesantna je činjenica da jako puno Bošnjaka starosjedilaca, naročito nakon vjekovnih doseljavanja ovdje u Ulcinju gdje ih je bilo daleko više, ali su se na neki način asimilirali u Albance. Iako i sami znaju da vode porijeklo od Bošnjaka, o čemu govore i nihova prezimena, izjašnjavaju se kao Albanci. Tu prije svega mislim na čuvene porodice Resulbegović, koja je na ove prostore došla iz Trebinja, porodica Metanović, kao i još oko 40 porodica ovdje koji se pišu Albanci.
Bošnjačka stranka je je nakon Parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanih u oktobru u vladajućoj koaliciji. Imate potpredsjednika vlade Rafeta Husovića i potpredsjednika parlamenta Sulju Mustafića. Da li je to najviši domet Bošnjačke stranke ili pak svih Bošnjaka u ovom trenutku u Crnoj Gori, s obzirom na broj stanovnika?
Muamer Raščić: Rezultati parlamentarnih izbora koji su bili u oktobru možda su bili iznenađujući za mnoge ali ne i za nas Bošnjake u Crnoj Gori. Mi smo se jako dugo pripremali i pokazalo se da naša stranka ide velikim usponom napred. Vjerovatno se moglo mnogo “više uzeti”, da se tako izrazim, ali mi smo se zadovoljili sa Ministarstvom za ruralna područja gdje je ministar ujedno i potpredsjednik vlade Rafet Husović. Napominjem da smo vjerovatno mogli “uzeti više” ali spefičnu situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora nismo željeli dodatno zakomplikovati. Vjerujem da će naredni izbori povećati broj Bošnjaka u vladajućoj strukturi. Pored ovoga moram napomenuti da bez obzira što smo dobili mjesto potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra za ruralna područja mi ćemo svakako dobiti oko 60 funkcionerskih mjesta u javnim i društvenim preduzećima, u organima upravljanja javnih preduzeća Crne Gore, tako da će se u narednih šest mjeseci ili eventualno godinu dana izvršiti ta primopredaja funkcija, što takođe smatramo uspjehom.
Muamer Raščić: Angažovanje na dobijanju opština koje su nekad postojale - Petnjica, Gusinje i Tuzi

Muamer Raščić: Angažovanje na dobijanju opština koje su nekad postojale – Petnjica, Gusinje i Tuzi
Kako žive Bošnjaci u Ulcinju i koji je procenat njihovog zapošljavanja?
Muamer Raščić: Bošnjaci su vrlo snaljažljivi, kao i u svim sredinama gdje žive. Treba istaći da je mali broj Bošnjaka upošljen u javnim i društvenim ustanovama i da se većina bavi privatnim biznisom. Tako će biti i ubuduće ako mi ne budemo imali svog predstavnika u opštinskom Parlamentu koji će štititi naše interese i na neki način se izboriti na prava na zapošljenje. Rekoh, uglavnom rade privatni biznis, snalaze se svaki na svoj način, zanatskim radnjama, buticima, uglavnom su dobri i pošteni majstori i ima ih svuda.
Vaš grad živi ljeti kada imate možda i najveću posjetu gostiju iz država u regionu i  inostranstva od mnogih gradova na Jadranu. Ima li možda i biznismena Bošnjaka koji imaju svoje hotele ili apartmane?
Muamer Raščić: Imamo vrlo uspješnih i sposobnih Bošnjaka kao i jakih biznismena koji su  došli ovdje unazad deset ili dvadeset godina i koji su svoj kapital uložili u svoj biznis ovdje, tako da u ljetnjim mjesecima baš dobro posluju. Osim u biznisu sa hotelima i apartmanima ima Bošnjaka koji se bave građevinskim materijalom a ima i vlasnika jakih građevinarskih firmi.
Kako se mladi Bošnjaci druže u Ulcinju. Imate li svoja kulturno-umjetnička društva, sportske klubove…?
Muamer Raščić: Nažalost nemamo toliku kritičnu masu, da se tako izrazim, bošnjačkog stanovništva ovdje da bi imali svoje klubove ili udruženja, ali imamo saradnju sa mnogima, tako da nam često dolaze kulturno-umjetnička društva sa sjevera i gostuju u ovdašnjem Domu kulture ili sportskoj dvorani, a Ulcinjani vole pogledati naša kola i igre.
Vaši planovi u 2013.?
Muamer Raščić: S obzirom da je Bošnjačka stranka autentični i jedini predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i jedini smo koji predstavljamo Bošnjake-Muslimane, i s obzirom da je naša stranka dala doprinos u formiranju vlade, uz institucionalnu podršku radićemo na stvaranju boljih uslova života bošnjačkog stanovništva, naročito prilikom zapošljavanja, kod društvenih i sportskih aktivnosti, kao i u razvijanju opština gdje Bošnjaci čine većinu.
Prioritet Bošnjačke stranke u narednom periodu biće i angažovanje na dobijanju tri opštine koje su nekad postojale. To su opštine Petnjica i Gusinje, sa pretežno bošnjačkim stanovništvom, te opština Tuzi gdje  je albansko stanovništvo u većini.
Što se tiče nastupajuće 2013. godine, predstoje nam takođe i predsjednički izbori gdje ćemo, vjerujem, ući zajedno sa vladajućom strankom u predizbornu kampanju i podržati njihovog kandidata. Krajem godine nas očekuju i  lokalni izbori, gdje se nadam da ćemo i u Ulcinju dobiti svog odbornika koji će predstavljati našu zajednicu u opštinskom Parlamentu.
Htio bih na kraju istaći da rado pratimo i aktivnosti naših Bošnjaka u regionu kao i kod vas na Kosovu, naročito putem vašeg web-portala.
Razgovor vodio: Vinetu Ganić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.