Primjer u borbi protiv snijega

0
34
Rožaje – Predsjednik Općine Nusret Kalač juče je odbornike informisao o preduzetim mjerama tokom vanrednog stanja. Rekao je da su svi kategorisani putevi prohodni, ali da se do sela i dalje može samo sa teretnim vozilima uz zimsku opremu.

“Svi bismo voljeli da je prohodnost bolja, odnosno da su putevi u kvalitetnijem stanju, ali, s obzirom na raspoloživu mehanizaciju i novac, cijenim da smo uradili najbolje što smo mogli”, rekao je Kalač.

Pomoć u hrani je podijeljena za 700 domaćinstava, a 15 je dobilo po dva metra drva za ogrijev.

“Potreba za ogrijevom je daleko veća, ali drva nema, pa ćemo uložiti napor da i taj problem prevaziđemo”, rekao je Kalač.

Istakao je „neozbiljan odnos velikog broja sugrađana koji su snijeg iz svojih dvorišta izbacivali na već očišćene ulice, zbog čega su stvarali dodatan problem komunalcima.
Najveći problem Rožajama u ovom trenutku predstavlja nedostatak goriva kojeg nema ni za održavanje puteva, što bi moglo paralisati cijeli grad ukoliko snijeg nastavi da pada.

“Dopremanje goriva iz Crne Gore je za sada nemoguće. Ukoliko uspijemo, tokom vikenda će mehanizacija čistiti grad nakon čega ćemo je ponovo uputiti ka selima. Tek ćemo imati obaveza i velikih troškova. Dolaskom boljih dana znaćemo tačno koliko je štete pričinjeno na kućama, seoskoj i gradskoj infrastrukturi, tako da računamo da će nas štetne posljedice više koštati od vanrednog stanja”, rekao je Kalač.

Lokalni parlament je većinom glasova aminovao program rada SO za ovu godinu. Opozicija je zamjerila što se kasni sa usvajanjem tog akta i tražila dostavljanje izvještaja čije razmatranje je bilo planirano programom rada za prošlu godinu.

Osman Nurković (BS) je istakao da lani nijesu razmatrani veoma bitni segmenti društva, kao što su zdravstvo, obrazovanje i socijalna situacija.

“Tražimo informacije koje su od životnog interesa za građane, a ukoliko nam se ne dostave, tražićemo odgovornost nadležnih”, rekao je Nurković.

Gradonačelnik Kalač je pozvao opozicionare da pokrenu postupke ukoliko smatraju da je bilo šta rađeno nezakonito. Predložio je i da, ukoliko smatraju da neka tema zavrjeđuje značaj, obrade materijal i iniciraju njeno razmatranje nakon čega će biti uvrštena na dnevni red.

Rožajski odbornici su usvojili i odluku o izmjenama i dopunama o utvrđivanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Tom odlukom su objektima koji se bave turizmom i poljoprivredom umanjene komunalne naknade za 50 odsto, što će poslužiti kao izvjestan stimulans za poslovanje u tim oblastima.

U gradu na Ibru su oformljene dvije komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje će zahtjeve primati do kraja radnog dana u petak. U Rožajama već treći dan nema goriva, osim za najurgentnije potrebe. O tome je obaviješten i centralni operativni tim.

Stočna hrana, koja je predstavljala veliku teškoću proteklih dana, je obezbijeđena preko preduzeća „Gradina kompani“, a po ovlašćenju Ministarstva poljoprivrede. Sijena nema, ali će žito dobiti 212 farmera. Grad pod Hajlom juče je posjetila i ekipa televizije Al Džazira koja je snimila situaciju na terenu i uzela izjavu od Kalača.

Rožajska općina je dobar primjer kako se uspješno bori sa posljedicama vanrednog stanja, ukoliko se tome priđe organizovano i na vrijeme”, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević koji je posjetio grad pod Hajlom.

“Uvjerio sam se kako jedna organizovana i ozbiljna lokalna uprava pristupa rješavanju problema svojih građana. Način na koji su to uradili, broj probijenih puteva i komunikacija sa stanovništvom iz ruralnih područja govori da, ako hoćete da se organizujete, možete uraditi mnogo više nego što je urađeno u prethodnom periodu”, rekao je Milošević.

Posebno ga raduje što se vodilo računa o svakom čovjeku i što niko nije zaboravljen.
Milošević je istakao da će sa lokalnom upravom definisati probleme i zaključiti koja su domaćinstva bila najugroženija, odnosno pretrpljela najveću štetu, kako bi im se pomoglo u ublaživanju posljedica. Vodilo računa o svakom čovjeku

“Iskoristio bih priliku da kažem ljudima da ne očekuju da možemo doći do svake kuće i do svake štale, a pozvao bih ih i na solidarnost prema svojim najbližima, da pomognu jedni drugima, a samim tim i nama”, rekao je Milošević.

Obećao je da će, u saradnji sa centralnim štabom i Vladom, pokušati da pomogne Rožajama u vezi s nedostatkom goriva.

“Zahtjevi Općine Rožaje nijesu veliki, već skromni, i odnose se na dostavljanje goriva za probijanje seoskih puteva. Siguran sam da će Vlada imati razumijevanja za taj zahtjev. Kada prođe nepogoda zajedno ćemo sagledati na koji način možemo da pomognemo ljudima da ove godine bude više zasijanih površina i više onih koji će se baviti stočarstvom”, rekao je Milošević.
Nakon obilaska prodavnica u gradu, Milošević je konstatovao da ima dovoljno hrane i primijetio da je brašno jeftinije nego u drugim općinama. Pozvao je građane da gradonačelniku i općinskom štabu prijave ukoliko se dogodi da neki trgovac tokom vanrednog stanja poveća cijene.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.