Prijepolje: Tekstilni kombinat pod stečajem „drma“ koaliciju?

0
18

Prijepolje – Protekle sedmice zasjedalo je Opštinsko vijeće u okviru svoje 21.sjednice, koja je imala dnevni red sa više od 40 tačaka.

Među njima i usvajanje nacrta odluka o promjeni odluka o osnivanju JKP „Lim“ i JP „Direkcija za izgradnju“, u delu koji se odnosi na način izbora direktora ovih javnih preduzeća. Riječ je o usklađivanju sa novim zakonskim propisima, koji predviđaju da se umjesto pukog postavljanja direktori biraju putem javnog konkursa, što bi trebalo da omogući transparentnost i ravnopravno nadmetanje kandidata.

Od ostalih tačaka obimnog dnevnog reda svakako treba istaći i pripremu Vodiča kroz budžet opštine Prijepolje zahvaljujući kojem će građani biti u prilici da prate kako priliv, tako i trošenje budžetskih sredstava i koliko je to u skladu sa prioritetima i opredeljenjima građana i njihovih predstavnika u Skupštini opštine.

Iako je bilo predviđeno da na ovoj sjednici bude usvojen i Nacrt odluke o javnom zaduživanju opštine kao bi na taj način opština Prijepolje učestvovala u kupovini dijela Tekstilnog kombinata „Ljubiša Miodragović“, članovi Opštinskog vijeća su se složili da se prije usvajanja ovog nacrta koji bi bio upućen na razmatranje Skupštini opštine, sačini sveobuhvatan elaborat koji bi sadržao sve detalje vezane za opravdanost ovakvog zaduživanja.

U međuvremenu, intenzivno zasjeda i Koaliciono vijeće koje čine predstavnici političkih partija koje su na vlasti. Kako saznajemo od pojedinih učesnika u dogovorima, koalicioni partneri se ovih dana baš ne slažu oko budućnosti onoga što je preostalo od najvećeg prijepoljskog radnog kolektiva.

A preostalo je hiljade i hiljade kvadratnih metara pogona i hala, a na sjednicama Skupštine opštine su pominjane i pojave iznošenja brojnih mašina iz ovog giganta tekstilne industrije u kome je nekada radilo više od 3000 radnika.

Naime, opština Prijepolje je zainteresovana da u stečajnom postupku nad Tekstilnim kombinatom „Ljubiša Miodragović“, koji je pokrenut prije skoro tri godine, pribavi 11.000 metara kvadratnih prostora, kojim će raspolagati u namjeri da ponudi u zakup investitorima pod uslovom da zaposle određeni broj radnika.

To je 30 odsto površine, odnosno celine koja je predmet stečajnog postupka u kome je za 70 odsto prostora zainteresovano privatno preduzeće „Trendteks“. Prema nacrtu koji je pripremljen za ovu sjednicu Opštinskog vijeća, opština Prijepolje bi za ovu namjenu kod banaka uzela dugoročni kredit od 90 miliona dinara.

Na 21. sjednici Opštinskog vijeća razmatrani su i programi rada sa finansijskim planom za ovu godinu više institucija i ustanova koje se finansiraju iz budžeta, a koji će biti upućeni na usvajanje Skupštini opštine Prijepolje čija se prva ovogodišnja sjednica i dalje očekuje.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.