Prijepoljci brane Lim

0
25

Prijepolje – Sačuvajmo reku Lim i klimu ovog kraja, nećemo hidrocentrale… To su jučer, na protestu organizovanom kod zgrade Skupštine opštine Prijepolje, poručili predstavnici više ekoloških, nevladinih, sportskih i drugih ovdašnjih organizacija, objedinjeni u Koordinacioni odbor za zaštitu reke Lim. Povod ovog protesta su pripreme kanadske kompanije „Rev“ da na Limu kod Brodareva gradi dve hidroelektrane, na osnovu energetske dozvole dobijene u Ministarstvu energetike Vlade Srbije.

– Upravo danas ističu dozvole izdate „Revu“ na dvije godine, pa mi na ovaj način apelujemo na ministarstvo da ih dalje ne produžava, odnosno da nikom ko atakuje na hidropotencijale Lima to pravo ne da – kaže za „Politiku“ jedan od organizatora skupa Dragoljub Simović, poznati limski splavar, planinar i ekolog, pa obrazlaže:

– Izgradnjom elektrana, uz potapanje mnogih prostora (kao i jednog živog groblja u selu Gračanici čemu se protivi Islamska zajednica), poremetila bi se klima u ovoj kotlini. Prijepoljcima koji se bave voćarstvom i povrtarstvom to bi stvorilo ozbiljne probleme. Eto, stari pamte da ovdje nekad nije bilo magle, pa je gradnjom HE Potpeć i ona počela da se pojavljuje. A šta tek da očekujemo kad budu centrale kod Brodareva. Predstavnici „Reva“ u minule dvije godine, otkad im važi dozvola, nisu našli za shodno da narod ovog kraja upoznaju s konkretnim stvarima: gdje će se brane graditi, kuda će putevi voditi, šta će pod vodom ostati, sve oko toga se nešto „mulja“. Nejasno je i koliko bi sredstava pripalo opčini Prijepolje: spominje se 0,04 odsto od bruto prihoda od rada elektrana, i to brojkom od oko pet miliona dolara, što bi praktično značilo da bi se prihodi investitora mjerili preko cijele milijarde dolara. Pa onda je bolje i isplativije da, ako se već grade, ove centrale podiže Srbija, a ne strane kompanije – napominje Simović.

Na jučerašnjem protestu u Prijepolju, koji je simbolično počeo u minut do podne, pročitana je deklaracija kao opomena upućena svima koji bi da naruše ljepotu Lima i život ljudi u ovom kraju, te apel Ministarstvu energetike za razmišljanje da li će i kome dati energetsku dozvolu. Na skupu je, pored ostalih, govorio i Dragoljub Zindović, predsjednik općine Prijepolje, rekavši da je cio ovaj posao oko centrala nejasan i maglovit, jer „Rev“ ni za dve godine od dobijanja dozvole nije stigao da završi potrebnu dokumentaciju. Kad smo ga pitali da li je opština Prijepolje do sada bilo kako učestvovala u pripremama za ovaj poduhvat, odgovorio nam je: „Opštinska uprava nije o ovoj gradnji do sada izdala nikakav dokument niti dala bilo kakvu logistiku, ali za pojedince ne mogu da garantujem“.

U želji da o ovom poduhvatu čujemo i stav investitora, razgovarali smo sa Markom Rosićem iz kompanije „Rev“, koordinatorom projekta gradnje hidrocentrala Brodarevo 1 i Brodarevo 2. On nas je najprije upoznao da će energetska dozvola za ovaj posao ovih dana biti produžena, Ministarstvo energetike ušlo je u proceduru produženja i to se uopće ne dovodi u pitanje.

– Kompanija „Rev“, koja radi u oblasti energetike i fokusirana je na razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji, do sada je investirala sedam miliona evra u projekat izgradnje HE Brodarevo 1 i Brodarevo 2. „Rev“ d. o. o. posluje u skladu sa srpskim zakonodavstvom i pravilnicima i odredbama Ministarstva za rudarstvo i energetiku, Agencije za energetiku Srbije i ostalih nadležnih institucija. Na osnovu već dobijenih dozvola i saglasnosti kompanija sprovodi pripremne radove poštujući zakon i interese lokalne zajednice. Otvorene su dvije lokalne kancelarije: jedna u Prijepolju i info-centar u Brodarevu sa šestoro zaposlenih, a projektanti u kompaniji vodeći su stručnjaci u oblasti hidroinženjeringa. Cilj kompanije je da budemo partneri lokalne zajednice, želimo da naši projekti donesu prosperitet toj sredini i da uspostavimo saradnju na obostrano zadovoljstvo – izjavio je „Politici“ Rosić. A na pitanje da li se zna iznos naknade koji će „Rev“ uplaćivati u prijepoljski budžet odgovorio je: „Kako je projekat u fazi razvoja, još uvijek nemamo precizne informacije o tome koliki će biti iznos tih taksa. To će se preciznije znati kad krene proizvodnja“.

Izvor: Politika.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.