Prijemni za novu generaciju učenika

1
17

Novi Pazar – Svaki učenik koji pohađa Medresu u njoj stiče saznanja iz islama i na taj način pravi gnijezdo islama u svojoj porodici. Medresa je lađa spasa u koju se ukrcavaju samo odabrani koji u njoj uče osnovne postulate islama, uče da naređuju dobro a da zabranjuju ono što je loše za ljude.

U subotu 12. juna 2010. godine u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru održan je prijemni ispit za upis u prvu godinu Medrese. Na konkurs koji je objavljen u sredstvima javnog informisanja prijavilo se ukupno 114 kandidata, od toga 53 djevojke i 61 muškarac.
Od ranih jutarnjih sati plato ispred Medrese u krugu Islamske zajednice bio je pun djece i roditelja i mogao se čuti žagor i strepnja da li će uspijeti da polože prijemni ispit i upišu željenu školu.

U Velikoj sali Mešihata u 9 sati organizovan je prijem za kandidate i njihove roditelje, a skup je počeo učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog koje je proučio Nedžad-ef. Hasanović. Nakon toga prisutnima se obratio direktor medrese Gazi Isa-beg, Mustafa-ef. Fetić koji im je poželio dobrodošlicu, a roditeljima se zahvalio na povjerenju koje su ukazali ovoj, u Sandžaku jedinstvenoj, obrazovno-vaspitnoj ustanovi. Direktor se izvinuo roditeljima u ime glavnog muftije Muamera-ef. Zukorlića koji je zbog neodložnih obaveza bio spriječen da dođe i da im se obrati, i najavio je zamjenika Glavnog muftije, muftiju beogradsko-novosadskog Rešada-ef. Plojovića.

Muftija Plojović je u svom pozdravnom govoru istakao značaj Medrese za razvoj obrazovanja u Sandžaku i pohvalio je svijest kandidata i njihovih roditelja da su odlučili da se upišu u ovu školu.
„Svaki učenik koji pohađa Medresu u njoj stiče saznanja iz islama i na taj način pravi gnijezdo islama u svojoj porodici, rekao je muftija Plojović i dodao „Medresa je lađa spasa u koju se ukrcavaju samo odabrani koji u njoj uče osnovne postulate islama, uče da naređuju dobro a da zabranjuju ono što je loše za ljude.“

Muftija Plojović je dalje kazao da su vrata Medrese uvijek otvorena za sve muslimane i poželio je kandidatima da svi budu primljeni i da se upišu u prvu godinu medrese. Također je zamolio roditelje da se ne ljute i da shvate da su kapacitetei Medrese dosta skromni, pa ako ne bude neko od djece primljeno da shvate da su to trenutne mogućnosti preko kojih se ne može.
Nakon pozdravnog govora muftije Plojovića profesori Medrese su kandidate podijelili u nekoliko grupa od po dvadesetak i poveli ih u učionice da rade pismeni dio ispita.

Inače prijemni ispit za upis u Medresu sastoji se iz dva dijela, usmenog i pismenog. Na pismenom dijelu kandidati rješavaju test koji je sačinjen iz osam oblast. Četiri oblasti su iz islamskih nauka, gdje se testira osnovno znanje o islamu, a četiri oblasti na testu su iz svjetovnih nauka. Usmeni dio se sastoji iz razgovora sa kandidatom, gdje kandidat daje odgovore na pitanja pred tročlanom komisijom.
Inače da bi učenik mogao da konkuriše za upis i stekne pravo da polaže prijemni ispit morao je da u osnovnoj školi koju je završio ima najmanje vrlo-dobar uspjeh.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.