Prije četiri godine preselio Nurudin Jonuzi

0
31
Kosovo – Poslije duže bolesti u svojoj 52-oj godini života prije četiri godine, preselio se na ahiret jedan od največih bošnjačkih aktivista Nuridin Jonuzi.
Nuridin Jonuzi rođen je 20.06.1956 godine u selu Pousko.Njegova porodica se 1960 godine doseljava u gradu Prizrenu gdje završava osnovnu i srednju školu-Gimnaziju.
Nakon završene srednje škole 1976 godine upisuje Pravni fakultet u Prištini, kojeg uspješno završava 1980. godine.
kao diplomirani pravnik iste godine započinje ranji odnos u Skupštini Opštini Prizren. 1986 godine zbog iskazanih profesionalnih sposobnosti, biva imkenovan za direktora Uprave za imovinske-pravne poslove koju dužnost obavlja sve do 1991 godine, kada biva razrješen.
Krajen juna 1992 godine na vanstanačkom skupu Bošnjaka biva izabran za predsednika MHD “Merhamet”. Lično je u svojoj koći udomio četiri porodice muhadžira iz Bosne, obezbjedivši im porodičnu toplinu i kruh za njihove članove. Iste godine biva izabran i za Sekretara KUD-a “Šarski Džerdan”.
Poslije ratnih događanja na Kosovu, svu svoju aktivnost usmijerio je na pružanju pomoći mještanima sela Bošnjačke Župe i Pogdora, u rješavanju mnogobrojnih infrastrkturnih problema. Pokrenuo je i uspiješno realizovao inicijativu za izgradnju sportskog stadiona i novog školskog objekta u selu Pousko, angažovao se oko realizacije projekta i pribavljanja tehničke dokumentacije za školski objekat u selu Manastirica. Jedan od inicijatora za izgradnju infrastrukturnih objekata u selu Jablanica i u drugim selima nastanjenim Bošnjacima.
1997. godine izdaje knjigu “Djeca Bosne u Prizrenu” biva stalni član i dopisnik redakcije Revije “Selam” od samog izlaska. Pokrenuo je i uspješno realizovao inicijativu za izlaženjem prvog poslijeratnog lista na bosanskom jeziku “Kosovski Avaz”. Postaje i član Statuarne Komisije pri opštini Prizren  čijom je zaslugom uveden bosanski jezik kao službeni jezik u Prizrenu. Dao je i veliki doprinos u uvođenju nastave na bosanskom jeziku, gdje je prvi sastanak o uvođenju nastave na bosanskom jeziku održan u njegovoj privatnoj kući.
Inicijator je i jedan od osnivača NVO “SOFRA” u kojoj obavlja poslove Sekretara. Svojim nesebičnim zalaganjem obnovio je aktivnosti i registrovao KUD “ŠARSKI BEHAR”, nesporno najaktivniju bošnjačko-kosovsku NVO; umreženu u BKC “ENSAR” osporavanog od pojedninih bošnjačkih predstavnika i političara, kojima nije stalo i nisu htijelu afirmaciju kulturne bošnjačke zajednice.
Nuridin Jonuzi od aprila mjeseca 2003. godine, bavi se samostalnom djelatnošću-advokaturom, te je kao vanstranačka ličnost donator i humanista, vrlo bio aktivan u zaštiti interesa bošnjačke zajednice i svih građana Prizrena.
Dženaza je obavljena u danu preseljenja sa ikindijom. Na njoj je učestvovala masa svijeta iz bošnjačkih redova, Albanaca (i onih katoličke vjeroispovesti), Turaka, Roma, što je pokazalo da je Nuridin Jonuzi i te kako bio poznat u gradu i okolini, odakle su njegovi roditelji i doselili, iz sela Pouska.
Iza sebe je ostavio hanumu Rajmu, sinove Erdina i Edisa snaju (od starijeg sina) Erminu i unuka od starijeg sina Erdina.
Izvor: Bosnjak-Ks.info

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.