“Prijatelji Sandžaka” obećali donacije

2
22

Novi Pazar, Sjenica – Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos i ambasadori devet zemalja: Austrije, Češke, Danske, Njemačke, Japana, Norveške, Švedske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država, koji čine neformalnu grupu “Prijatelji Sandžaka” posjetili su početkom nedjelje Novi Pazar i Sjenicu.

Njima je društvo u Novom Pazaru pravio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, a domaćini su im bili gradonačelnici Novog Pazara i Sjenice Meho Mahmutović i Muriz Turković. Cilj posjete je upoznavanje sa ključnim ekonomskim projektima koje finansiraju strani međunarodni donatori.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović uručio je novembarske nagrade ambasadorima pet zemalja koje su podržale različite projekte na tom području. “Nadam se da ćemo 29. novembra iduće godine, na dan oslobođenja Novog Pazara od fašista u Drugom svjetskom ratu, novembarske nagrade moći da uručimo i drugim ambasadorima koji će se uključiti sa podrškom razvoja ovog nerazvijenog grada, rekao je Mahmutović. On je boravak grupe diplomata u gradu okarakterisao kao veoma značajnu posjetu, koja će doprinijeti ekonomskom oporavku. “Lokalna samouprava je ekonomski napredak prepoznala kao najznačajniji zadatak svih koji žive i rade u Novom Pazaru, gdje je svega 17.000 ljudi radi, dok ih još 22.000 ih čeka na posao, rekao je Mahmutović.

Šef Misije OEBS u Dimitrios Kipreos rekao je u ime svojih kolega da zajednička posjeta Novom Pazaru odražava namjeru tih zemalja da podrže razvoj Zapadne Srbije. “Na ovom području je neophodan regionalni i ekonomski razvoj, a mi (diplomate) od vas očekujemo ideje na koji način možemo da pomognemo u tome, rekao je Kipreos.

á Delegaciju ambasadora deset najrazvijenijih zemalja sveta, predstavnici lokalne vlasti Sjenice dočekali su u Štavlju, gdje su zajedno obišli novoizgrađeni Vodovod, nakon čega je održan sastanak u opštini, a posjeta visoke diplomatske delegacije Sjenici, zvanično je okončana obilaskom preduzeća za proizvodnju i preradu mesa ”Turković”. Sjenicu nije posjetio ministar ekonomije u Srbiji, Mlađan Dinkić, koji je sa ovom delegacijom boravio u Novom Pazaru.

Prilikom obilaska fabrike za proizvodnju i preradu vode, u čiju je izgradnju, preko Programa inostrane razvojne saradnje, Češka Republika investirala 750 hiljada evra, ambasadorka Češke Hana Hubačkova, dobila je uveravanja da će ovaj Vodovod biti pušten u rad do proljeća naredne godine. Hubačkova je, u izjavi za medije tom prilikom istakla da je Češka Republika u posljednje četiri godine, izdvojila 12 miliona evra za različite razvojne programe u Srbiji, i izrazila zainteresovanost za nastavak takve saradnje, pogotovo u oblastima koje nisu ekonomski razvijene.

Na sastanku u opštini, predstavnici Opštinske uprave, upoznali su ambasadore sa osnovnim karakteristikama sjeničke opštine, u kojoj su poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane, najprosperitetnije privredne djelatnosti. Predstavnici lokalne vlasti predstavili su i nekoliko razvojnih projekata u različitim oblastima, u čijoj realizaciji očekuju podršku prisutnih predstavnika najrazvijenijih zemalja sveta.

Nakon obilaska preduzeća za proizvodnju i preradu mesa ”Turković”, čiji je razvoj, preko organizacije USAID i Programa za jačanje ekonomske sigurnosti, Ambasada Amerike pomogla nabavkom opreme u vrijednosti od 72 hiljade dolara, ambasadorka SAD, Meri Vorlik je izjavila: ”Moje kolege iz različitih zemalja sveta i ja uviđamo da ovaj region zahtjeva pažnju i da treba da mu pomognemo. SAD su privržene radu u partnerstvu sa kompanijama poput ove u Sjenici, kao i u partnerstvu sa Vladom Srbije, kako bismo pomogli preduzetnicima i dali im šansu da imaju oruđa, koja doprinose njihovom rastu i razvoju.”

Pošto i domaća radinost, odnosno ćilimarstvo, karakterišu sjeničku opštinu, svim ambasadorima uručeni su simbolični pokloni, ručno tkane torbe sa autentičnim motivima iz ovog kraja, kao i po jedan primjerak dokumentarnog filma o Sjenici, iz riznice narodnog blaga rožajskog autora Ibiša Kujevića.

Hapšenje tokom posete

Policija u Novom Pazaru uhapsila je u ponedjeljak, oko 13 časova, u centru Novog Pazara dve osobe za koje se, po oblačenju i izgledu, vjeruje da su vehabije. Nezvanično je najprije javljeno da je priveden jedan vehabija, ali su potpom pojedini mediji nezvanično objavili da su privedeni i posle nekoliko sati pušteni Mevlid Jašarević(22) i Fatmir Muratović(23). Njih dvojica su mirno stajali u blizini zgrade opštine, a policija ih je privela pošto Muratovićnije imao ličnu kartu.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Uhapšeni jer su “dugo stajali”?!!!
    Od keda je to razlog za hapšenje, to je još jedan vidi diskriminacije.
    Zašto prosto u vrijeme posjete nisu uveli policijski čas?
    Pa sa tim imaju najviše iskustva.

  2. Od čitave ujdurme oko te posjete Sjenica je samo izgubila novac kojim je opština platila ručak za ambasadore u hotelu Bor, a nije dobila ništa.
    Kako to da je pored toliko klanica pomoć dobio, za svoje privatno preduzeće, samo predsjednik opštine Muriz Turković? Kako neko ne razotrkrije tog korumpiranog čovjeka?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.