Preko 150 učenjaka izdalo saopćenje protiv es-Sisijevog režima

8
18

Svijet – Više od deset islamskih organizacija iz arapskog i islamskog svijeta i preko 150 učenjaka pozvali su sve snage u Egiptu koje se protive vojnom udaru da se ujedine i zajednički nastupe u borbi protiv tiranskog represivnog vojnog režima. Učenjaci su pozvali na stalne mirne demonstracije i građansku neposlušnost.

Ulema je kazala da odgovornost za smrt ljudi koji su osuđeni na smrtne kazne stoji na egipatskom muftiji koji je dao saglasnost za njihovo izvršenje. Oni, također, smatraju da je muftija odgovoran za sve ono što je proisteklo iz takvih odluka. U saopćenju koje su potpisali više od 150 alima stoji: “Ovaj sistem u Egiptu je bespravno ubio na hiljade ljudi, uhapsio na desetine hiljada, hiljade najboljih sinova i kćeri Egipta osudio na smrt, protjerao hiljade njih, sa fakulteta otpustio stotine profesora, studenata, otpustio stotine sudija, hatiba i imama i na taj način ugrozio i uzurpirao prava i slobode hiljada ljudi.”

U nastavku saopćenja stoji: “Šerijatska obaveza cijelog ummeta, vladara i naro
da, jeste da se suprotstave ovom sistemu i svim legalnim sredstvima rade na njegovom rušenju, čuvajući postulate ummeta i u skladu sa intencijama plemenitog šerijata.”

Proglas su potpisale sljedeće organizacije:

1. Liga uleme ehlu sunneta;

2. Organizacija palestinske uleme u inostranstvu;

3. Organizacija muslimanske uleme u Libanu;

4. Centar za odgoj uleme u Mauritaniji;

5. Klub učenjaka ummeta, Mauritanija;

6. Liga uleme Maroka;

7. Međunarodna unija uleme el-Azhara;

8. Sindikat egipatskih daija;

9. Front uleme protiv vojnog udara;

10. Organizacija uleme Sudana.

Pojedinci potpisnici ovog proglasa su: dr. Ahmed er-Rejsuni, zamjenik predsjednika Svjetske unije islamske uleme, Abdulmedžid ez-Zindani, učenjak i daija iz Jemena, šejh Muhammed Hasan ed-Dedew, Mauritanija, Abdulvehab b. Lutf ed-Dejlemi, bivši jemenski ministar, dr. Selman en-Nedvi, Indija, šejh Muhammed Abdulmaksud, šejh Hamdi Arslan, Turska, Muhammed Musa Šerif, saudijski akademik i daija, dr. Salih b. Muslih, član fikhske asocijacije Saudijske Arabije i mnogi drugi istaknuti učenjaci iz preko 20 zemalja.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. Hahahah cus ruzna…
  Ma ruzna ili ne to je nama sve jedno. Ovde se radi o mentalno bolesnoj osobi to su vec svi primetili. A sto se tice one MIlice ona je u puno gorem stanju garantujem ti da je na nekim medikamentima.
  Ovakav komentar na ovakvoj temi ne moze ostaviti normalna osoba srbske nacionalnosti.

  0

  0
  • Sabljo, smatram da ovakva ulema kao ovi gore samo potpiruju sukobe među muslimanima, umesto da ih mire. Egipat je vrlo važna država u svetskim okvirima. On mora da ostane stabilan i bez građanskih, verskih, etničkih ratova. Ako ne ostane, ode Bliski istok u ..

   0

   0
   • Što bi potpirivali sukobe kada je u Egiptu na vlasti vojna hunta, zamisli da se u Srbiji desi vojni udar, i da se umjesto legitimno izabranih predstavnika drzave postave špijuni i najveci olosi koji nemaju nikakvu podrsku kod svog naroda! Mogu da zamislim sa kakvim bi žarom pisala o tome i kakvi bi bili tvoji komentari, ali posto se taj puč desio u jednoj arapskoj zemlji, lijepo je biti na strani okupatora, i obavezno protiv svojih zemljaka koji su muslimanske veroispovijesti. Ako ti je cilj, a jeste, da samo kontriras nama, onda se ne pretvaraj da ti je stalo do ugrozenog i obespravljenog naroda u Egiptu, jer ako smo ista naucili o tebi, to je da si islamofob i mrzitelj islama, mada mene vise od svega cudi odakle ti tolika energija, ili poriv da budes na strani krivovjernih i zalutalih.

    P.S; Izgovori šehadet Olivera i spasi sebe, ne muči se i ne prosipaj pamet bzv, nije svijet u crno bijeloj boji kako ti se čini, iznenadi sebe i nadji smiraj svojoj duši. Selam

    0

    0
   • Zašto ti Papilone misliš da ja podržavajući Sisija kontriram vama, kao što kažeš? Podržavam ga iz čisto praktičnih razloga jer smatram da je za Egipat i Egipćane kojih je preko 80 miliona, bolji i Sisi od haosa koji bi nastao. Muslimanska braća jesu pobedila, ali se nisu mogli nositi sa odgovornostima koje nosi vlast jedne mnogoljudne i važne države kakav je Egipat.

    0

    0
  • e mogu da zamislim koja si ti spodoba. Nema clanka da nisi ostavila komentar, a pameti ti ni na siroko ni na dugacko nema… Ako ti nije profesija da izazivas postene ljude svojim komentarima onda mora da si strasno Ruzna osoba. Cim imas toliko vremena da tipkas, mora da niko nece da se igra sa tobom 😛

   0

   0
   • Eto ipak ima i stvari koje ne znam. O tim banatskim štalama i stotinama hiljada glava nikad nisam čula. Pretpostavljam da si ti jedna od tih glava, pa nam napiši nešto o tome.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.