Predstavnici OEBS-a posjetili opštinu Berane

0
17

Berane – Predstavnici misije OEBS u Crnoj Gori,  g-đa Karalenne Gayle i  gosp. Sylvain Ollier, razgovarali su danas sa predsjednikom opštine Berane Vukom Golubovićem.

Goste iz OEBS -a, koji će nadgledati predstojeće predsjedničke izbore, posebno interesovanje iskazali su za ostvarivanje prava glasanja manjinskih naroda i ulogu koju ima lokalna uprava u sprovođenju izbornog procesa. Zanimalo ih je i dokle se stiglo sa postupkom formiranja opštine Petnjica, kao i sa kojim se problemima najčešće suočavaju  građani Berana.

Predsjednik Golubović upoznao je predstavnike OEBS –a sa društveno – političkom situacijom u Beranama. On je kazao da lokalna uprava ima obavezu da obezbijedi tehničke uslove za odvijanje izbornog procesa, koji se tiču biračkog spiska, obezbjeđivanja uslova za rad izborne komisije i prostora za  biračka mjesta. Kada je u pitanju budući status Petnjice to je sada u nadležnosti državnih organa, saopštio je Golubović. On je naglasio da je osnovni problem sa kojim se suočavaju građani Berana nepovoljna ekonomska situacija koju prati  prilično visoka stopa nezaposlenosti.

Kako je saopšteno posmatrači će ocjenjivati izbore u pogledu ispunjenosti principa demokratskog izbornog procesa, preuzetih obaveza o kojima su se saglasile sve zemlje učesnice OEBS –a i nacionalnog zakonodavstva. Misija će pratiti aktivnosti izborne kampanje, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, primjenu zakona i rješavanje izbornih sporova. Na dan izbora, članovi misije, posjetiće određeni broj biračkih mjesta širom zemlje radi praćenja glasačke procedure.

Misiju za posmatranje predsjedničkih izbora u Crnoj Gori predvodi ambasador Boris Frlec, a sačinjava je 10 međunarodnih eksperata, čije se sjedište nalazi u Podgorici, i 12 dugoročnih posmatrača, koji su raspoređeni po crnogorskim gradovima.

(Berane)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.