Predstavnici FIS-a potpisali Ugovor o saradnji sa Protestantskim teološkim fakultetom u Novom Sadu

0
13

Novi Pazar- U cilju ostvarivanja i uspostavljanja saradnje na području nastavno-naučnog i naučno-istraživačkog rada, delegacija Fakulteta za islamske studije, u srijedu 26. decembra bila je u posjeti Protestantskom teološkom fakultetu u Novom Sadu, a tom prilikom je i zaključen ugovor o saradnji između predstavnika Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru i Protestantskog teološkog fakulteta u Novom Sadu.

Delegaciju su sačinjavali dekan prof .dr. hfz. Almir Pramenković i sekretar Fakulteta Seid Hadžić. Protokol o saradnji u ime Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru potpisao je dekan prof. dr. hfz. Almir Pramenković a u ime Protestantskog teološkog fakulteta u Novom Sadu prof. dr. Dimitrije Popadić.

Nakon obilaska zgrade Fakulteta i upoznavanja sa profesorima i studentima pristupilo se potpisivanju Ugovora koje je proteklo u prijateljskom razgovoru na zadovoljstvo obje strane. Domaćini su upoznali goste sa sadržajem i strukturom svog fakulteta, kao i perspektivama za unapređenje sadržaja.

Važno istaći i to da je ovom prilikom dogovoreno je i održavanje naučnog skupa na Fakultetu za islamske studije u mjesecu aprilu na temu „Mogućnosti i izazovi islamsko-hrišćanskog dijaloga“

Protestantski teološki fakultet je osnovan početkom 2000-te godine. Od 2000-te do 2008-me, delovao je pod imenom Teološki fakultet – Novi Sad i u okvirima Saveza Baptističkih Crkava u Srbiji, a od 2008. djeluje u okviru Protestantske Hrišćanske Zajednice u Srbiji i pod imenom Protestantski teološki fakultet (PTF). Osnivači fakulteta su prof. dr Dimitrije i mr Cveta Popadić.

Od početka do danas, na Fakultetu je diplomiralo 92 studenta u 146 programa, a trenutno je na Fakultet upisano 268 studenata iz 27 hrišćanskih denominacija, iz šest država (većinom iz zemalja bivše Jugoslavije) i iz 15 etničkih grupa. Danas je najveći broj diplomaca PTF-a u određenoj vrsti crkvene službe ili je aktivno unutar paracrkevnih organizacija.

(FIS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.