Predsjedniku BNV-a uručena tri prizanja od Bošnjaka Amerike

4
38

Amerika – U petak večer u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru u Astoriji (New York), održan je sastanak sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Samirom Tandirom iz Novog Pazara (Sandžak) koji se nalazi u radnoj posjeti SAD i bošnjačkoj dijaspori. Na sastanku su prisustvovali članovi Bošnjačke kulturne zajednice, Bošnjačkog islamskog kulturnog centra, Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje, Predstavništva Sandžaka, Bošnjačko-američkog kulturnog centra Clifton – New Jersey i Islamskog centra Monticello, NY.

U radnoj atmosveri i veoma prijatnom razgovoru svi prisutni su iznijeli svoje stavove i mišljenja po pitanju vjerskog, političkog i kulturnog organiziranja i aktivnosti pokreta u Sandžaku, okupljenog oko glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića, kako su posebno naglašavali.

Između ostalih uzdvajamo zabrinutost dr. Ismeta Osmanovića koji je skrenuo pažnju na slučaj među našim narodom u njegovom rodnom Bijelom Polju. On je zabrinuto istakao podatak kada je bio u posjeti svom rodnom gradu, da u ulici u kojoj on živi jedan dio našeg naroda se nacionalno izjašnjava da su Bošnjaci, drugi da su Bošnjaci – Muslimani, zatim treći Muslimani a četvrti Crnogorci (islamske vjere). Dr. Osmanović s pravom pita, šta možemo uraditi da se na cijelom prostoru gdje živi naš narod da im se obijasne pojmovi nacije, vjere itd?! On posebno naglašava da mediji po ovom pitanju moraju imati ključnu ulogu, što i jeste poželjno da radio i TV “Sandžak” frenkvencijom pokriva cijeli sandžački prostor.


Pjetrović uručuje Tandiru priznanje ispred BKZ Amerike

Srdanović ispred Predstavništva Sandžaka u New Yorku

Krcić za web magazin Bošnjaci.Net

Kako je rekao predsjednik BNV Samir Tandir, da se „ozbiljan narod gleda kroz svoje institucije“ time je i upoznao prisutne o radu Bošnjačkog nacionlanog vijeća, Bošnjačke demokratske zajednice i Bošnjačke kulturne zajednice, ali se dotakao i rada Dječijeg vrtića, Mešihata, Medrese, FIN-a i Internacionog univerziteta, kao i cjelokupnog pokreta na čijem je čelu muftija Zukorlić. Po njegovim riječima, u toku je proces osnivanja Bošnjačke gimnazije, tako da je ostalo da osnuju još osnovne škole, i svi će u punom kapacitetu raditi na bosanskom jeziku.

„Bošnjaci su više od sto godina živjeli u okovima. Sto godina su nas gazili, nasilno krstili, istrebljivali, ubijali, genocid vršili i tragove našeg postojanja zatirali… Jednom riječju naš narod je preživo nabrutalniju čizmu režima Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Zabranjivali su nam vjeru, naciju, bosanski jezik… i samo voljom Stvoritelja smo opstali“, – rekao je Tandir, nastavljajući: „Zato, danas ova borba za bošnjačko uzdizanje ne smije biti borba pojedinaca, odnosno 1000 ili 2000 ljudi, već svi Bošnjaci trebaju se dići na noge i dati svoj doprinos moralnom, materijalnom ali i na svakom polju gdje smatraju da mogu biti koristi bošnjačkom narodu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku, i na svakom drugom prostoru gdje živi naš narod“.

Tandir je također govorio o procesu razvoja medija u Sandžaku i posebno važnosti širenja slobode riječi na teritoriji cijelog Sandžaka i van njega, ističući rad TV Sandžak, revije Sandžak, Pan Bošnjak, Glas Islama, te set web stranica koje su pokrenute i koje su svakim danom sve posjećenije.
S obzirom da je prisutne interesiralo kako žive Bošnjaci, kako se sve to financira i da li država Srbija (i CG) pomaže u tome?

On je istakao: „Srbijanske vlasti su nudili sredstva, da se financira rad i plaćaju svi zaposlene u IZ u Srbiji, Internacionalnom univerzitetu, Medresi…, ali za uzvrat tražili da budemo njihovi podanici i poslušnici. Muftija i svi u pokretu su odbili da prodaju čast, odlučili smo se za teži ali častan put“, – kaže Tandir, naglašavajući: „Srbija je ipak našla sebi poslušnike koji su debelo plaćeni da šire podjele u Sandžaku, i da uspore procese napretka u Sandžaku. Primjera je jako puno, a evo jednog koji se hvali da je doveo turske investitore da otvore fabriku obuće u Leskovcu, dok je istovremeno Novi Pazar grad sa najvećom stopom nezaposlenosti u Europi. Znači predstavnik Bošnjaka iz Novog Pazara vodi investitore u Leskovac u kojem ne živi niti jedan Bošnjak a zaboravlja grad i narod koji je glasao za njega. Da li je to normalno ili ne, sami zaključite?! O drugom srpskom dušebrižniku je suvišno gubiti vrijeme. Jer njegovo prosrpstvo, podaništvo i djelovanje se gadi i samim Srbima a kamoli Bošnjacima“.

Što se tiče finaciranja Tandir je pojasnio da će se natojati naći najmanje 1000 vakifa koji će po 100 eura mjesečno uplaćivati na račun u Bošnjačke nacionalne fondacije, te da će se iz tog fonda finacirati BANU i druge bošnjačke institucije.

„Naša parola je jedinstvo i sloboda našeg naroda u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, to se mora postići što prije“ – zaključio je predsjednik BNV.

Na kraju radnog sastanka Ismet Pjetrović ispred BKZ-a, Smajil Srdanović u svojstvu rukovodioca Predstavništva Sandžaka sa sjedištem New Yorku i Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net uručili su priznanja predsjedniku BNV Samiru Tandiru, obrazlažući za postignute rezultate ovog mladog i prodornog Bošnjaka, za nacionalno uzdizanje i internacionalizaciju pitanja autonomije Sandžak, kao i podstrek u bućem radu.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. A gdje su vam “cuveni” samozvani lokalni “imami” New Yorka kojima ukazujete cast da vam uce zavrsne dove na javnim skupovima kao sto je to slucaj u Moniticello New York (na pikniku kojem je prisustvovao i uvazeni predsjednik Tandir)?

  Da nas neko nebi pogresno svatio moramo kazati da je dobro sto ih nije bilo ali bi bilo bolje da im se ni na javnim skupovima (u Moniticello) ne ukazuje cast da nam oni (samozvani “imami”) uce dove.

  Zar nije uvazeni muftija bio jasan da “treba suho od sirovoga podvojiti”?

  Trazimo od pretstavnistva Sandzaka da ispostuje fetvu uvazenog muftije da nema suradnje sa izdajicama.

  Ocito je da “glavnom pretstavniku” Sandzaka u New Yorku to jos nije jasno, NAZALOST!

 2. A gdje su vam “cuveni” samozvani lokalni “imami” New Yorka kojima ukazujete cast da vam uce zavrsne dove na javnim skupovima kao sto je to slucaj u Moniticello New York?

  Da nas neko nebi pogresno svatio moramo kazati da je dobro sto ih nije bilo ali bi bilo bolje da im se ni na javnim skupovima (u Moniticello) ne ukazuje cast da nam oni (samozvani “imami”) uce dove.

  Zar nije uvazeni muftija bio jasan da “treba suhov od sirovoga podvojit”?

  Trazimo od pretstavnistva Sandzaka da ispostuje fetvu uvazenog muftije da nema suradnje sa izdajicam.

  Ocito je da “glavnom pretstavniku” Sandzaka u New Yorku to jos nije jasno, NAZALOST!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.