Predsjednik otkrivenih

4
18

Teško se zvanični Beograd navikava na činjenicu da Bošnjaci nisu ovce za šišanje, a još teže mu pada da ih prihvati kao ravnopravne građane države Srbije. Umjesto da se dozove pameti, režim Bošnjacima nameće predstavnike koji nemaju uporišta u narodu, niti imaju referenci ni zasluga da bi bili dostojni bošnjačke poslušnosti i prihvatanja onoga što im se servira iz beogradske kuhinje. Najprije Sejdo i Rahman, a sada osoba koja se nametnula Predsjedniku svojim drskim napadima i uvredama na islamske vrijednosti i najdublja vjerska osjećanja muslimana.

U Srbiji se smatra demokratskim činom reći nešto ružno protiv islama i muslimana, te islamskih vjerskih propisa. Stiče se utisak da je to demokratska preporuka obzirom da predsjednik Tadić prima takve, tj. one koji pljuju po islamu i njegovim principima.

Za nas obične smrtnike koji hoćemo razgovarati sa Predjednikom potrebno je, prije svega, kavalikfikovati se za prijem kod njega. To se može učiniti ako ste islamofobični i tako što ćete se odreći dostojanstva, ljudskosti, elementarne pismenosti i inteligencije, pa reći nešto nesuvislo protiv muslimana, npr. reći ono što je rekla predsjednica nevladine oraganizacije „Urban-in“: „Nažalost, nije rijetkost da u gradu u kom se, manje-više, svi poznajemo, djevojke koje imaju ozbiljnu narkomansku prošlost, a nerijetko im je to i sadašnjost, pribjegavaju pokrivanju i na taj način ‘peru’ svoje biografije i socijalni život.“

Ko je spreman na ovakav govor, širom je otvorio Tadićeve kapije milosti i sažaljenja. Sa takvim performansama Predsjednik će vas braniti ni od koga, podržaće vas i sokoliti. Još ako ste otkriveni, pa to je prava preporuka za prijem kod Predsjednika otkrivenih.

Predsjedniče Tadiću, da li ste Vi i naš predsjednik? Nas koji cijenimo islamske vrijednosti. Nedržavničkim činom pružanja podrške onim pojedincima koji su se drznuli vrijeđati slobodu i dostojanstvo, čast i ugled građana Srbije, Vi ste počinili diskriminaciju prema nama koji smo ugroženi samo zato što hoćemo da živimo slobodni i dostojanstveni u prakticiranju naših elementarnih vjerskih prava. Vi ste nam poručili da Vas nije briga za nas i za naše stanje. Poručili ste nam da i pored teške ekonomske situacije u Sandžaku, uprkos činjenici da ste obećali građanima jedinstvenu Islamsku zajednicu, te da ste iznevjerili njihova očekivanja u tom pravcu, uprkos svim nepravilnostima oko izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, koji su poništeni samo zato što Vam se ne sviđaju oni što su na njima pobijedili, uprkos istini da je u Sandžaku na snazi brutalna diskriminacija na svim poljima, Vi nalazite za shodno da primite „sebi na dvore“ osobu koja je spremna sve rečeno negirati i još to začiniti sočnim uvredama najdubljih vjerskih osjećanja muslimana.

Teške riječi koje je Ćorovka izgovorila nisu povrijedile samo Aidu Rašljanin, već svaku dostojanstvenu ženu i muškarca. Reći da se žene pokrivaju kako bi „oprale“ narkomansku prošlost i da bi se lakše udale – teže je od govora mržnje. Još kada Vi, kao prva glava Srbije, primite Aidu, građanku ove države, i pružite joj zaštitu od nepostojeće prijetnje, a zanemarite jednu drugu Aidu, mladu i neiskusnu, uz to je još osudite, onda nama sa pravom ostaje zaključak da ste vi predsjednik samo otkrivenih žena.

Ovo što ste učinili još jedan je pokušaj da se skrene pažnja sa glavnih problema u Sandžaku. Loši savjetnici su Vas posavjetovali na još jedan u nizu loših poteza prema muslimanima. To Vam nije trebalo i sa ovim ste potpuno potopili posljednje povjerenje među sandžačkim Bošnjacima.

Bošnjaci od Vas ne traže policijsku zaštitu, niti bilo kakvu drugu, oni traže da prestanete sa politikom dvostrukih standarda, da prestanete sa diskriminacijom i segregacijom. Potrebno je da ih uvažavate kao i sve ostale građane, onako kako to demokratski principi i preporuke zahtijevaju, bez presedana i dijeljenja na prihvatljive i neprihvatljive, otkrivene i pokrivene. Bošnjaci žele da se Vi ponašate državnički odgovorno, kako jedino dolikuje funkciji koju obavljate.

Uostalom, pa Vi ste demokrata ili se samo tako prikazujete. Zar niste rekli: „Srbija nikada nije bila i nikada neće biti zemlja šovinizma, nacionalne netrpeljivosti i govora mržnje.“

P.S. Ipak ste zaboravili na Srebrenicu, Štrpce i Sjeverin, na 20.000 pretučenih Bošnjaka devedesetih godina, na Brisa Tatona i spaljenu Američku ambasadu, na…

Autor: Uredništvo Glas islama

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. “U Srbiji se smatra demokratskim činom reći nešto ružno protiv islama i muslimana, te islamskih vjerskih propisa” jedna mala ispravka,NIJE SAMO U SRBIJI VEC U CJELOJ EVROPI.KOLIKO JE NASIH LJUDI POSTALO USPESNO ZAHVALJUJUCI KRITICI(CITAJ PISANJU)ISLAMA.

 2. Ministar Čiplić tumačio zakon prema svojim interesima 04 March 2011 21:21

  Beograd – Odnos vlasti prema Sandžaku ostavlja utisak kao da je to deo Tanzanije, a ne Srbije. Na stalna upozorenja, kršenje zakona i diskriminaciju odgovaraju nereagovanjem, odnosno ignorisanjem problema i na taj način produbljuju krizu i podržavaju formiranje paralelnih institucija. Očigledno je da je pri konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog saveta postojala namera da se Bošnjačka kultura zajednica isključi iz procesa, iako je ministarstvo za ljudska i manjinska prava na čelu sa ministrom Svetozarem Čiplićem podržalo učestvovanje verskog lidera na izborima, kaže za Danas Marko Karadžić, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i komesar za ljudska prava u Liberalno demokratskoj partiji.

  On ističe da je nakon izbora došlo do poništavanja volje građana zloupotrebom položaja i manipulacijom odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

  – Pored jasnih dokaza o diskriminaciji i zloupotrebi položaja nadležnog ministra, institucije ne reaguju u skladu sa zakonom već najavljuju ponavljanje izbora za Bošnjački nacionalni savet. Olako prelaženje preko kršenja ljudskih prava dovelo je do toga da deo građana bošnjačke nacionalnosti nema poverenja u državne institucije. Održavanje konstitutivne sednice i način regulisanja pravila po kojima se ona odvija može da odredi samo nacionalni savet, odnosno predstavnici koji su izabrani i to na taj način što će posle prozivke koju obavlja ministarstvo, usvojiti pravilnik po kome će raditi. Zakon o izboru nacionalnih saveta definiše da ministar za ljudska i manjinska prava u određenom roku posle izbora saziva konstitutivnu sednicu, ali mu ne daje za pravo da donese obavezujući poslovnik. Međutim, pošto je ministar želeo da iz procesa izbora isključi jednu stranu, on zakon počinje da tumači u skladu sa svojim interesima, tako da donosi obavezujući poslovnik. On to dodatno zloupotrebljava tako što ubacuje odredbu koja nije zasnovana na Ustavu, a prema kojoj, ukoliko na konstitutivnoj sednici nisu prisutni kandidati sa izbornih lista kojima je mandat dodeljen, neraspoređeni mandati se dodeljuju ostalim izbornim listama srazmerno broju glasova. Prvi nacionalni savet na konstitutivnoj sednici koristio je svoj poslovnik koji je donet na osnovu modela koje je sačinilo ministarstvo, tako da je u zavisnosti od političkih potreba u opticaju bilo četiri poslovnika, naglašava Karadžić.

  Umesto pitanja kulture, obrazovanja, informisanosti, službene upotrebe jezika i simbola, u centru pažnje su se našla čisto politička pitanja, dok su nacionalni saveti počeli da se posmatraju kao politički faktor.

  – Postupak izbora nacionalnih saveta je opasan, jer popisujete ljude tražeći od njih da izraze svoju nacionalnost da bi mogli da učestvuju na izborima. I u tom delu je bilo mnogo nepravilnosti, a na to je ukazao poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. Postavlja se i pitanje da li ćete tim sistemom omogućiti očuvanje prava nacionalnih manjina ili ćete ih samo još više izolovati od društva i držati u zatvorenom krugu nacionalnih saveta u kojima će se kao njihovi predstavnici pojavljivati poslušnici političkih stranaka, koji neće voditi računa o interesima nacionalnih manjina, već će zbog novca koji dobijaju od države biti zaštitni faktor vladajućih koalicija, kako bi predstavili da je nacionalnim manjinama u Srbiji dobro, naglašava Karadžić.
  OVO JE ISTINA.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.