Predsjednik BNV čestitao jubilej “20 godina Medrese”

2
53

Sjeverni Sandžak – Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof.dr. Mevlud Dudić, zbog nemogućnosi da prisustvuje svečanom jubileju 20 godina Medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru, uputio je pismo ovim povodom direktoru mr. Mustafi ef. Fetiću u kojem se kaže:

SREDNJA MEDRESA „GAZI ISA-BEG“ U NOVOM PAZARU

direktor, mr. Mustafa-ef. Fetić

Poštovani direktore, dragi profesori i cijenjeni učenici „Gazi Isa-beg“ medrese, uz iskrenu žal što sam spriječen lično uzeti učešće u današnjoj radosti, želim Vam se na ovaj način zahvaliti na pozivu, čestitati dvadesetu obljetnicu obnovljenog rada i podijeliti radost zajedničkog veselja u ovom zaista nesvakidašnjem danu za Bošnjake Sandžaka i muslimane cijeloga svijeta.

Dijeleći stavove onih koji smatraju da je „Gazi Isa-beg“ medresa žila kucavica cjelokupnog elitnog obrazovnog i odgojnog sistema bošnjačkoga naroda Sandžaka, imao sam prilike i osobno se uvjeriti, kao nekadašnji rukovodilac ove časne institucije, u historijski značaj i kvalitete rada, te skromno doprinijeti perspektivama, danas već dijelom ostvarenog, razvoja ovog našeg rasadnika vjerske i intelektualne misli. Obogaćen tim iskustvom, u svom naučnom radu sam svejsno koristio sintagmu „Sandžački Azhar“ dokazujući da je „Gazi Isa-beg“ medresa za ovaj teritorij ono što „El-Azhar“ simbolizira za cjelokupni islamski svijet: vrelo islamskog znanja, rasadnik uleme, uzor lijepog ahlaka i garant opstanka islama i muslimana na ovom trusnom području. Ne mogu ne iskazati radost zbog svega što se je postiglo prošli dvadeset godina i bar na trenutak se prisjetiti onoga kroz šta smo, i kao institucija i kao pojedinci prolazili, kao jedinstvena porodica svjesna Božijih riječi: sa mukom je i lahkoća. Zaista je tako, jer se sav napor Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i cjelokupnog osoblja „Gazi Isa-beg“ medrese u proteklih dvadeset godina isplatio, izgrađena je mreža obrazovnih institucija i iškolovana kvalitetna ulema koja danas diljem Sandžaka i svijeta prenosi i u djela provodi kur’anske i poruke našeg voljenog poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

„Gazi Isa-beg“ medresa je primjer kako se isključivo od vlastitih resursa i povjerenja muslimana može i treba graditi naša budućnost, jer se samo tako moglo postići ono čime se danas ponose muslimani Sandžaka, kompleksi muške i ženske medrese u Novom Pazaru, te isturenog odjeljena u Rožajama. No, glavnu snagu obnovljene Medrese čini šest stotina pedeset njezinih svršenika u proteklih dvadeset godina, od koji je više od polovice nastavilo školovanje na islamskim i svjetovnim univerzitetima u zemlji i inostranstvu; neki od njih su danas magistri i doktori nauka, neki obnašaju najodgovornije društvene funkcije, a neki su ponos nacije. Oni su najbolji dokaz ispravnosti rada u protekle dvije decenije i dalekosežnosti obrazovno-odgojnih projekata Islamske zajednice u Srbiji čiji je pionir „Gazi Isa-beg“ medresa. Svakako da su najzaslužniji i da najveće pravo da budu sretni danas imaju oni koji su najviše truda, strpljenja i znanja uložili u izgradnju ove institucije, to jest profesori, odgajatelji, rukovodeće i cjelokupno pomoćno osoblje Medrese. Zahvaljujući njihovoj predanosti „Gazi Isa-beg“ medresa je izrasla u najelitniju srednjeobrazovnu školu u Sandžaku i okosnicu cjelokupnog obrazovnog sistema u okviru Islamske zajednice u Srbiji.

U duhu svega naprijed napisanog, želim Vam još jednom čestitati dvadesetogodišnjicu obnovljenog rada i poželjeti da i u budućnosti predstavljate bajraktare islamske i bošnjačke slobode, znanja, umijeća, tolerancije i morala. Nadam se da ćemo, ako Bog da, tridesetogodišnjicu obnovljenog rada zajedno proslavljati u zdravlju, veselju i slobodi, te da će se porodica „Gazi Isa-beg“ medrese prošiti, u najmanju ruku, bar za još po jedno istureno odjeljenje u svakom sandžačkom gradu.

Es-selamu alejkum!

U Novom Pazaru, 16. 9. 2010.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća
i rektor Internacionalnog univerziteta
u Novom Pazaru:

prof. dr. Mevlud-ef. Dudić

Izvor: BNV.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.