Predat zahtjev za formiranje nove opštine – Vitomirica u Republici Kosovo

0
17

Kosovo – Ovo je PRVI oficijelni zahtjev za opstinu Vitomirica poslije proglasenja nezavisnosti Republike Kosova, na osnovu obaveze predvidjenih po Zakonu o opštinskim granicama, koji je bio usvojen u paketu sa setom zakona odmah poslije izglasavanja novog Ustava R. Kosova, po planu g. Martija Ahtisarija.

Zahtjev ispred bošnjačke zajednice predao je Husnija Bešković, zamjenik ministra za povratak i zajednice i predsjednik Nove bošnjačke stranke.

Zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami čestita svim gradjanima Vitomirice, zasebno  Bošnjacima, na prvom predatom zahtjevu za opštinu Vitomirica, poslije proglašenja nezavisnosti Republike Kosova, 2008. godine i dodaje:

Čestitam i mom kolegi, Husniji Beskovicu, zamjeniku ministra u Ministarstvu za povratak Vlade R. Kosova, i predsjedniku Nove bosnjačke stranke, na preduzetom cinu.

– Bili smo u kontaktu sa g. Beskovićem cijelo vrijeme (ne samo ja i on) oko ovoga, ja sam znao medju prvima za ovaj njegov potez, medjutim, čekao sam da ga najprije on objelodani !

– Svaki onaj ko je pratio problematiku oko decentralizacije na Kosovu, zna da medju desetak (nedavno i u medijima publiciranih) novih zahtjeva za opštine, nije bilo ni spomena da je predat zahtjev i za Vitomiricu. Nijedno ranije političko traženje, nije bilo ni evidentirano po novom zakonodavstvu od poslije 2008-me.

Ovaj zahtjev je zajedničko djelo na osnovu inicijative od prošle godine od strane nas većinskih predstavnika u Parlamentu i Vladi, ispred Bošnjaka (iz Koalicije Vakat), na osnovu obećanja koje smo dali našem narodu, glasačima, našoj dijaspori, i na osnovu konsultacija s proljeća ove godine u Vitomirici, kojom prilikom je, nažalost, pokušano i ometanje tog skupa.

– Platforma zahtjeva je, na naše traženje, pripremljena u advokatskoj kancelariji Bilgaipa Maznikara, Bošnjaka iz Prizrena, a njegovo detaljisanje za Vitomiricu su doradili bošnjčki pravni i ekonomski stručnjaci iz Peći, na našu molbu.

– U medjuvremenu se odustalo od obećane jedinstvene predaje zahtjeva za sve tri bošnjacke opštine, zbog nekih nastalih prepreka u Prizrenskoj regiji, a najbitnija je ona oko zahtjeva za opštinu Dragaš (gorski dio), pa je to ostavljeno u nadlježnost tamošnjim bosnjačkim i goranskim političkim predstavnicima u institucijama vlasti Kosova da dogovore najbolji modus zajedničkog traženja, uzimajući u obzir da, poslije zadnjeg popisa, Bošnjaci više ne čine većinu stanovnistva u Gori, već nju sada sačinjavaju oni koji su se deklarisali Goran(c)ima, dok su ranije (kao što se zna) i oni bili Muslimani nacionalno izjašnjeni.

– U narednom peridu, bit će predat novi dokument Ministarstvu za lokalnu samoupravu u Prištini, u kojem će se, od strane većinskih predstavnika u Parlamentu i Vladi Kosova, potpisima, podržati predat zahtjev za opštinu Vitomirica, dati, takodjer, dodatni politički legitimitet većinskih predstavnika zahtjevu za opštinu Rečane (jer je on predat samo ispred jedne mjesne zajednice u Župi, a u toj regiji ima najmanje još tri mjesne zajednice), te će taj zahtjev biti samo dopunjen sa još nekoliko neophodnih elemenata. Za oba zahtjeva će biti zatraženo da se što prije krene s njihovm daljnjim procesuiranjem, te izradom studija izvodljivosti, odnosno nastavak rada na započetoj studiji izvodljivosti za opštinu Rečane.

– U medjuvremenu će svakako biti produžen mogući pritisak i u Parlamentu i lobiranje po parlamentarnim grupama i strankama, traženje podrške kod predstavnika medjunarodne zajednice, animiranje javnosti, itd.

– POZIVAM sve naše bošnjačke ljude u dijaspori, s obzirom na njihovo izraženo intresovanje – da ovaj zahtjev podrže, jer on nije zahtjev za opštinu samo za članove jedne političke opcije, već za sve Bošnjake i za sve gradjane Vitomirice !

– Bilo bi poželjno da prestane politikantstvo i da sve političke i NVO opcije – koje tvrde da predstavljaju Bošnjake, bez obzira na medjusobna (ne)slaganje, podrže i ovaj predat zahtjev za Vitomiricu, uzimajući u obzir da je do sada – barem verbalno – kod svih postojala izražena volja da se, pogotovo u zadnjih godinu-dvije govori o decentralizaciji naših opština i da se to traži od institucija vlasti na Kosovu.

– Niko nikoga ne brani, kao što ga nije branio ni u ovih par godina da – podnese zahtjev, da dalje intenzivira traženje, ali i da nešto konkretno (u)radi, te da nastavi da lobira gdje god može da se procedura dobijanja naših opština ubrza.

– Potrebno je, na primjer, da se konkretno poradi kod predstavnika većinskog albanskog naroda u Peći i Vitomirici, da bi se otklonili stereotipi i eventualno protivljenje decentralizaciji opštine Vitomirica.

– Predajom zahtjeva za opštinu Vitomirica, UČINJEN JE PRVI NEOPHODNI SISTEMATSKI KORAK, sad nam ostaju i sljedeći !

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.