Predat i treći zahtjev za novu opštinu na Kosovu u kojoj su Bošnjaci značajan faktor

0
13

Kosovo – Vlada će ući u konsultacije sa nevećinskim zajednicama, u slučajevima kada ta zajednica sačinjava najmanje 75% populacije nadovezanih sveukupnom populacijom od najmanje 5000 građana sa ciljem stvaranja novih opština.“ (Zakon o administrativnim granicama opština, Član 12)

Demokratska Stranka Vatan sa sjedištem u Dragašu je proteklih godina u više navrata uputila zahtjev Vladi Kosova i pozvala je da, u skladu sa Ahtisarijevim dokumentom i kosovskim zakonima koji su iz njega proistekli, otpočne konsultacije  u vezi sa procesom decentralizacije u sredinama sa bošnjačkom i goranskom većinom. Međutim, do sada nije dobijen nikakav odgovor. Izgleda da Vlada Kosova, kada su pitanju ove zajednice, nema dovoljno vremena i (ili) sluha za njihove potrebe.

Ranije su predstavnici Vlade neformalno izjavljivali da se čekaju rezultati popisa. Kada su rezultati objavljeni i kada bošnjačka i goranska zajednica ispunjavaju sve kriterijume za dobijanje opština predviđenih Zakonom, niko se iz Vlade ne oglašava. Jedino se nedavno oglasio neki službenik iz Ministarstva lokalne samouprave (od koga niko ništa nije ni tražio) i govorio o razlozima zbog kojih ove zajednice ne bi trebalo da dobiju opštine.

Od posljednjeg zahtjeva koji je DSV uputila Vladi Kosova prošlo je više od tri mjeseca, a da i dalje nema nikakvog zvaničnog odgovora. Sa sadržinom posljednjeg zahtjeva su bile upoznate i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu. (Faksimil Zahtjeva donosimo u dodatku).

Kada je u pitanju opština Gora (Dragaš), postavlja se pitanje da li Vlada Kosova čeka da o ovom pitanju pregovara sa Srbijom, koja je Goru već zacrtala u svojoj Rezoluciji i platformi, ili će započeti konsultacije sa legalno izabranim predstavnicima u institucijama Kosova.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.