Pravosuđe diskriminira Bošnjake

8
19

Sjeverni Sandžak . Situacija u Sandžačkim pravosuđima bila je tema jučerašnje konferencije koju je otvorio predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Samir Tandir. Time je po ko zna koji put, kako je istaknuto,  potvrđen diskriminatorski odnos države prema sandžačkim Bošnjacima.

Samir Tandir, predsjednik IO BNV-a također ističe da osim što je nepravedno izvršena reforma sudstva u Sandžaku, Bošnjaci su izloženi rigoroznim i strogim kaznama, samo zato jer su Bošnjaci.

Sa konferencije za štampu IO BNV upućeno je upozorenje predsjednici Visokog savjeta sudstva g-đi Nati Mesarević  da u koliko se u narednom periodu ne ispita kredibilitet sudija u Sandžaku da će BNV i ovaj problem internacionalizovati.

Predsjednik IO BNV Samir Tandir je podsjetio da je jedna od deset zapovijedi koje je Brisel postavio Vladi R. Srbije kao nešto što se mora izvršiti kao preduslov daljih evro-atlanskih integracija reforma pravosuđa i situcija i stabilizacija prilika u Sandžaku.

U tom smislu BNV zahtjeva da se reforma pravosuđa izvrši onako kako treba, po ustavu i zakonu Republike Srbije.

Sloboda medijskog izražavanja također je izložena stalnim sudskim optužbama, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji, pa tako redakcija Glasa islama čiji je urednik Sead ef. Šaćirović, nalazi se stalno na meti pravosuđa u Sandžaku.

Uzimajući u obzir da u pravosuđu širom Sandžaka i poslije reforme nema dovoljno zaposlenih Bošnjaka država i dalje vrši opstrukciju i diskriminaciju u svim životnim segmentima.

Niti jedan sudija, kako su rekli na konferenciji, nije Bošnjačke nacionalnosti, a i suđenja se gotovo svaki put zakazuju u vrijeme džume, vjerskog obreda značajnog za muslimane, koji je poznat svim državnim organima i Sudu.

Advokat Sabahudin Hajdarević kaže da ni jedan krivični sudski postupak nije na zakonit način sproveden prema Bošnjacima, jer osim različitih nezakonitih malverzacija i zakazivanja suđenja u nevrijeme, Bošnjaci nemaju prava ni na svoj jezik.

Na konferenciji se govorilo i o procentualnoj zastupljenosti Bošnjaka u Sudovima u Sandžaku koja je poražavajuća, i koja na najbolji način oslikava diskriminaciju koja se sprovodi nad Bošnjacima u Sandžaku u svim segmentima života.

Konferencija je završena obećanjem da će BNV sve učiniti da se Republika Srbija ponaša prema svim njenim građanima isto i da na Bošnjake gleda ravnopravno sa ostalim njenim građanima.

Izvor: Bnv.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. Samire, religioznim ljudima ne prilici da lazu, ali politicarima je to svakodnevnica.Tako i ti.Nije mi jasno samo kako sam sebi nisi dojadio sa notornim lazima koje vredjaju inteligenciju..naravno inteligentnih i istinski obrazovanih ljudi.
    Visi sud u Novom Pazaru–od sestoro sudija 5 njih su Bosnjaci. A sto se tice advokata koji je ucestvovao na konferenciji, mogu reci da je totalni anonimus i da verovatno koristi svaku priliku za reklamu, pa tako i ovu.
    Nadam se da moderator postuje pravo na razlicito misljenje, da je dovoljno hrabar i privrzen istini, i da ce okaciti moj komentar.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.