Povoljniji krediti za poljoprivrednike

0
32

Sjeverni Sandzak – Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i predstavnici banaka potpisaće danas u Beogradu ugovore o subvencionisanim kreditima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje u 2012. godini, najavljeno je iz ministarstva.Zahtevi za odobrenje kredita se podnose banci do 1. novembra 2012.

Vlada Srbije usvojila je 9. marta Uredbu o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje djela kamate u 2012, pa će fiksna kamatna stopa iznositi šest odsto godišnje.
Iz agrarnog budžeta za te namene je obezbeđeno ukupno 400 miliona dinara, a pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica-nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica.Krediti će biti dinarski sa rokom otplate do tri godine, namenjeni su za programe investicionih ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, razvoja ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, kao i investiciona ulaganja u poljoprivredne objekte.
Kredite će pod povoljnim uslovima moći da koriste sva registrovana poljopivredna gazdinstva, bez obzira na to da li su izmirili obavezu za socijalno i penziono osiguranjeUkupno odobreni iznos kredita po korisniku, ukoliko je on fizičko lice i preduzetnik, ne može biti veći od pet miliona dinara.
Cenzus za zemljoradničke zadruge biće 15 miliona dinara, a ako zemljoradnička zadruga koristi kredit za razvoj stočarstva, odobreni iznos može biti povećan do 50 miliona dinara.

Ukoliko je korisnik kredita pravno lice, ukupno odobreni iznos ne može biti veći od pet miliona dinara (osim za namene utvrđene posebnim programom kreditne podrške za razvoj stočarstva koje se odnose na nabavku životinja za tov i hrane za te životinje, za koji se može odobriti do 50 miliona dinara).

U slučaju da se utvrdi da kredit nije namenski iskorišćen ili je delimično namenski iskorišćen, proglašava se dospelim tako što se celokupna glavnica, pripadajuća redovna kamata i zatezna kamata naplaćuju od korisnika.

Izvor: Jedinstvo.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.