Posredovanje štedi novac i živce

0
21

Bijelo Polje – Centar za posredovanje Crne Gore u saradnji sa Osnovnim sudom u ponedjeljak je započeo Dane medijacije u Centru za pomoć djeci i porodici u Bijelom Polju, koji će trajati do 19. februara.

Inače, crnogorski zakoni predviđaju medijaciju kao obavezu u porodičnim sporovima, što se u praksi pokazalo kao dobar metod, pa se uz medijaciju u krivičnim postupcima u kojima je počinilac maloljetna osoba, prema riječima Miroslava Kneževića, direktor Centra za posredovanje Crne Gore, „polako pokrivaju svi segmenti gdje se medijacija može primijeniti“.

Knežević kaže da je Centar za posredovanje u 2009. registrovao 547 postupaka posredovanja, od kojih je 349 riješeno uspješno.

– Imamo veliki broj posredovanja u privrednim sporovima, što pokazuje da i privredni subjekti prihvataju medijaciju – kaže Knežević.

Pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević podsjeća da je Vlada Crne Gore još 2007. osnovala Centar za posredovanje.

– Ovaj Centar je postigao uspjeh kod posredovanja u slučajevima maloljetnih prestupnika, ali posredovanje se najviše tretira kada su u pitanju građanski, odnosno porodični, prestupi – kaže Lakočevićeva.

U bjelopoljskim sudovima se posredovanje, kao alternativni način rješavanja sporova, primjenjuje još od ranije, pogotovo kada je u pitanju parnični postupak. Međutim, prema riječima predsjednika Osnovnog suda u Bijelom Polju Radula Pipera, medijacija je novina koja će zaštititi učesnike na koje se odnosi, ne samo u pogledu vremena, nego i novca i živaca.

– Najviše se ovdje radi o statusnim sporovima iz oblasti i nadležnosti osnovnih i privrednih sudova. Kod privrednih sudova je medijacija bitna, jer pojedini privredni sporovi ponekad mogu da traju i po nekoliko godina i mogu skupo da koštaju i državu i stranke – kaže Piper.

Inače, prema tvrdnjama nadležnih, sve prisutnija je potreba da se problemi rješavaju dogovorno, kroz ovaj vid vansudskih rješavanja problema, u zakonodavnim okvirima države Crne Gore.

– U tom pogledu, Opština Bijelo Polje je shvatila koliko je institut medijacije koristan i za sud i za stranke, pa smo pokušali da na osnovu postojećih zakonskih odredaba ovaj postupak institucionalizujemo i uvedemo i kao način rada suda. S tim u vezi, u Bijelom Polju već dvije godine postoji Centar za medijaciju, prvi u Crnoj Gori, zajedno sa Centrom za pomoć djeci i porodici, koji je osnovan kao javna ustanova Opštine Bijelo Polje. Vjerujem da će se medijacija razvijati i kroz druga područja i da će ljudi biti aktivniji u rješavanju problema u svom najbližem okruženju – kaže gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.