Poslušajte govore muftija Zukorlića i Dudića sa Ispraćaja hadžija

2
99

Novi Pazar – Muftija sandžački, Muamer ef Zukorlić, zahvalio je Allahu dž. š. što smo i ove godine u mogućnosti ispratiti naše ambasadore put svetih mjesta. Svaki kraj je počašćen kada ima svoje hadžije, mi u Sandžaku smo počašćeni sve više iz godine u godinu. Nakon pada hilafeta muslimanima su ostale samo dvije niti jedinstva,rekao je muftija. Jedna je Hadždž, a druga džuma.

“Nikada nije prestao tavaf oko Kabe. Tavaf oko Kabe je krvotok jedinstva islamskoga Ummeta. Kaba je srce koje pumpa energiju tome jedinstvu. Uprkos svim problemima muslimani su hrlili put Kabe. To je nevidljiva ali snažna energija jedinstva koja ne da Ummetu da padne.”

Muftija je dodao da su devedesete godine za prostor Sandžaka bile teško vrijeme. Vrijeme kada smo se vraćali sebi, imenu, vjeri, identitetu, teško vrijeme uspravljanja. Posle je uslijedilo vrijeme razvoja za Islamsku zajednicu, kada su nastale važne kulturne i vjerske institucije, nakon čega je naišao period kušnje odbrane Islamske zajednice i njenih institucija.

“Ja čvrsto vjerujem da smo na kraju i tog ciklusa. Da, evo danas, ovdje, na ovome skupu, ovih dana, predhodnih dana, osjeća se miris jedinstva. Osjeća se miris vraćanja jedinstva Islamske zajednice. Vraćanja jedinstva Bošnjacima Sandžaka. Na našem jedinstvu su nam zavidjeli pa su nas urekli. Borićemo se protiv tog uroka, jer mi smo narod koji baštini vrijednost jedinstva kroz porodicu, džamiju, saf, naciju, kulturu ”

Muftija je dodao da nije problem pasti, nije opasno ni okliznuti se, ali je opasno ne ustati. Zato mi moramo ustati. Ono što vježbamo u saffu kroz namaz, ibadet i šehadet, što baštine hadžije znači našu snagu uspravljanja. Kako smo se borili da sačuvamo vakufe i Islamsku zajednicu, moramo imati snage jedinstva, praštanja, okretanja prema budućnosti.

“Naš stožer okupljanja je Kur’an,zato nam se valja okupiti pod jednim bajrakom u vjeri, pod bajrakom Sandžaka i Bošnjaka.Došlo je vrijeme da se isprave nepravde prema Islamskoj zajednici i njenom jedinstvu, prema vakufskoj imovini, prema IUNP, vjeroučiteljima, prema BNV-u, prema Sandžaku i Bošnjacima kao narodu.

Muftija je poručio da niko ne treba da se plaši tuđe kape i boje, kulture, već treba da se boje sopostvenoga zla, jer ono dođe glave onome ko ga nosi u srcu.

“Mi smo sigurni u svojoj vjeri, kulturi, naciji, Islamskoj zajednici, obrazovanju, jeziku, safovima, porodicama, u svojim moralnim i duhovnim vrijednostima. Zato Srbijo i srpski narode, ne brinite, jer nama svako može sigurno okrenuti leđa. Pravi musliman je onaj od čijeg jezika i ruke su sigurni drugi ljudi. Takve mi muslimane rađamo, podučavamo i vaspitavamo. Od takvih muslimana pravimo redove i safove. Zato se ne bojte kad takvi muslimani paradiraju u svojim bojama i fesovima. “- poručio je muftija sandžački.

Nakon obraćanja muftije sandžačkog, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata, dr. Mevlud ef. Dudić, naglasio je da smo se prije svega okupili da proučimo dovu za naše ambasadore, da nas dostojanstveno predstavljaju i da čine dovu za naš hal, za naše stanje.

“Lebejke Allahume Lebejk, prijavljujem je da neko ne zamjeri što hadžije imaju svoju himnu. Naši ambasadori naše hadžinice i hadžije od danas polahko počinju pa sve do završetka hadžskih ibadeta, propisa, da se druže sa ovom hadžijskom himnom. Odazivajući se Gospodaru, na propis izvršavanja Hadždža. Oni će zajedno nju sa srca učiti sa nekoliko miliona hadžija iz cijeloga svijeta .“

Ihrami, bijela uniforma podsjeća nas na kabursku odjeću, ćefine i to je nešto što će naše hadžije sa hadžijama cijeloga svijeta nositi uniformu ihramna.

“Mi se ponosimo na našu himnu telbiju, ponosimo se na našu uniformu ihrame, ponosimo se na svakog našeg hadžiju, koji je u predhodnom periodu dostojanstveno obavljao dužnost ambasadora svoga naroda, nadam se da će tako i ovih stotinu devedeset i dvoje, koji će ove godine obaviti Hadždž.”

Navodeći ajete i primjere iz života Poslanika s.a.v.s., predsjednik Mešihata govorio je o pravom putu kojim trebamo ući, putem ummeta Poslanika s.a.vs.

“Mi danas poručujemo da slijedimo pravi put. Da nas prokleti šejtan nije uspio pokolebati i odvratiti od pravoga puta. Evo šanse i prilike za sve subjekte koji su se udaljili sa pravoga puta koji su manje ili više zalutali , što se prije vrate lakše će im biti.”- poručio je predsjednik Mešihata.

Naše hadžije, institucije, naši muslimani su naš ponos naša sreća i naša sigurna budućnost. Muftija dr. Mevlud ef. Dudić poručio je hadžijama da budu srećni i ponosni što na pravom putu obavljaju Hadždž, da maksimalno iskoriste vrijeme na Hadždžu, i upute dove Allahu dž. š. i da im to bude most za džennet.

SANA – Amela Salković


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Zoran Djordjevic — sve rijeci i termine mozes naci u rjecnicima bosanskoga jezika. Mnoge od ovih termina mozes naci i u rjecnicima srpskoga jezika, poput onoga koji je objavila Matica srpska. Skoro svi termini se mogu naci u rjecnicima stranih rijeci i izraza, poput onoga ciji je autor akademik Ivan Klajn. Za bolje i podrobnije razumijevanje islamskih strucnih termina pozeljno je procitati neku uvodnu studiju. Za ovu svrhu preporucujem Duh Islama od autora Fazlur Rahman-a. Hvala na interesovanju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.