Poruka Muftije Zukorlića povodom Dana Bošnjaka

2
17

Predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa muftija Muamer ef. Zukorlić povodom dvije decenije od zasijedanja Prvog bošnjačkog sabora i povraćaja historijskog imena naroda Bošnjaci izdaje sljedeće

S A O P Ć E NJ E   Z A   J A V N O S T

 

Na današnji dan prije tačno dvadeset godina na zasijedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu donijeta je odluka o vraćanju historijskog etničkog imena naroda „Bošnjak“ „Bošnjakinja“ i „Bošnjaci“. Ovom odlukom naše narodne elite ispravljena je skoro jednostoljetna nepravda i pokazano da sazrijevamo u nacionalnom i državotvornom smislu, te da više nikada nećemo biti u situaciju da nas druge uči ko smo, šta smo, kako se zovemo, kom narodu pripadamo, kojim jezikom govorimo, koja država je matica svih Bošnjaka svijeta; razriješena je dilema vjerske i nacionalne kategorije, te konačno se došlo do prve općenarodne odluke donijete konsenzusom svih političkih, intelektualnih, kulturnih, vjerskih i nacionalnih predstavnika Bošnjaka.

Period od dvije decenije proveli smo u samosazrijevanju i pokušajima spoljnih miješanja u naše bošnjačke stvari. Najveća kolektivna pobjeda sadržana je u opredjeljenju na apsolutnom većinskom životnom prostoru Bošnjaka da se prihvate odluke Prvog bošnjačkog sabora i da se više nikada nikome ne dozvoli utjecaj odlučivanja o isključivo našim identitetskim stvarima. Konačna ovjera te pobjede dogodit će se na popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini  u oktobru ove godine gdje ćemo jasno kazati da smo po nacionalnosti BOŠNJACI, da nam je vjeroispovijest ISLAM, a jezik BOSANSKI.

28. septembar, u isto vrijeme, zbog važnosti odluke o vraćanju narodnog imena, Bošnjaci Kosova i Makedonije, proslavljaju kao svoj nacionalni dan. Želim im odati priznanje na istinskom patriotizmu, iskazati zahvalnost na čvrstom držanju jedinstva bošnjačkog naroda i nacionalne samosvijesti koju svjedoče uvažavanjem ovog preketničkog datuma u povijesti Bošnjaka. U tom duhu, svim Bošnjacima, a posebno Kosova i Makedonije čestitam 28. septembar „Dan Bošnjaka“ uz želje da ga u okviru naših lijepih adeta provedu okruženi dragim ljudima i ambijentu kakav dolikuje svečarskoj atmosferi i našem bošnjačkome biću!

Predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa

Muftija Muamer ef. Zukorlić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.