Pored Kanađana i Italijani traže dozvole

0
24

Prijepolje – Odbornici lokalne skupštine u Prijepolju sasta će se naredne srede, 17.marta, da bi razmotrili desetak pitanja iz predloženog i sa jednim brojem odborničkih grupa usaglašenog dnevnog reda, među kojima su i ona koja je na ranijim zasijedanjima insistirala opozicija, a vladajuća većina izbjegavala da o njima otvori raspravu.

Riječ je o tri veoma značajna pitanja koja u posljednje vrijeme sve više zaokupljaju pažnju javnosti, a odnose se na izgradnju hidrocentrala na Limu prije i posle Brodareva, stanje urbanizma u opštini i na gradnju mosta, također na ovoj reci, u središnjem djelu Prijepolja.

Stalno insistiranje opozicije na tome da je lokalni parlament mjesto gdje treba da se utvrđuju prioriteti u razvoju i izgradnji najznačajnijih privrednih, saobraćajnih, komunalnih i drugih objekata u opštini, kod koalicione vladajuće većine koju čine SDP, SNS, DS i SPS i pored početnog uzmicanja, nesnalaženja pa i inaćenja sa skupštinskom manjinom, na kraju, kao u slučaju predloženog dnevnog reda predstojeće sjednice, rezultiralo je prihvatanjem prijedloga opozicionih odbornika. Tako će 17. marta sigurno glavna tema rasprave na zasijedanju SO Prijepolje biti informacija o izgradnji hidrocentrala na Limu.

Ovim povodom delegaciju opštine Prijepolje u kojoj su bili njeni čelnici Dragoljub Zindović i Jusuf Muškić, predsjednik opštine i SO, Dobro Lazarević, zamjenik predsjednika opštine i Sretko Radulović, član Opštinskog veća primio je početkom marta Petar Škundrić, ministar za rudarstvo i energetiku u Vladi Srbije. Oni su sa ministrom Škundrićem, kako je za Sandžak Danas izjavio Jusuf Muškić, predsjednik SO, razgovarali o korišćenju hidropotencijala Lima i nadležnostima lokalnih vlasti u oblasti energetike.

– Ministar Škundrić je u razgovoru naglasio da su za Prijepolje izuzetno značajne ove investicije i izgradnja hidrocentrala, prvenstveno zbog prihoda koje će ostvarivati lokalna zajednica, veće uposlenosti građevinske operative, zapošljavanja jednog broja radnika po završetku posla, uređenja vodotoka reke Lima i niza drugih povoljnosti, kaže Muškić i najavljuje da će u srijedu sjednici Skupštine opštine prisustvovati i Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Za korišćenje hidropotencijala Lima za sada je energetsku dozvolu jedino dobila kanadska kompanija Rezervoar kapital corp za izgradnju dvije hidrocentrale ukupne snage od oko 50 megavata. Ova korporacija prva je konkurisala za izgradnju hidrocentrala na Limu i nakon više provera o njenoj ozbiljnosti i finansijskoj moći dobila je potrebne papire, kažu prijepoljski čelnici vlasti, navodeći reči ministra Škundrića. Odbornicima lokalnog parlamenta funkcioneri opštine reći će u srijedu još i da je firma iz Kanade već uložila značajna sredstva u pripreme za investiranje i u našoj zemlji, da je u Beogradu formirala svoju kompaniju, a u Prijepolju otvorila kancelariju.

Interesovanje za korišćenje hidropotencijala Lima proteklih dana iskazala je još jedna inostrana firma, italijanska kompanija Enervoda. Kako se ona pojavila znatno kasnije u odnosu na kanadsku firmu i u vrijeme kada su energetske dozvole za hidrocentrale Brodarevo jedan i dva već bile izdate, predstavnicima ove kompanije je predočeno da razmotre mogućnost korišćenje Lima na djelu na kome je planirana hidroelektrana Prijepolje 2, ali pod uslovom da ne ulaze u hidropotencijal energetskih objekata koje planiraju da izgrade Kanađani.

Svi ovi pogledi prema Limu i posjete Prijepolju kao i pojačano interesovanje inostranih kompanija, koje se gotovo utrkuju u pogledu obezbjeđivanja potrebnih dokumenata u resornim ministarstvima i podnošenju zahtjeva organima lokalne samouprave, među građanima izazvali su pravu nedoumicu pa i polarizaciju kako se odnositi prema ovom pitanju. Dok jedni vide u izgradnji hidorcentrala na Limu šansu za ekonomski preporod i razvoj ove izuzetno siromašne opštine, dotle drugi, posebno ekološka i turistička udruženja i ribolovci smatraju da po svaku cijenu ne treba dozvoliti drastičnu promjenu na vodotoku Lima i to na dužini od svega tridesetak kilometara.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.