Popravi svoj odnos prema Allahu popravljajući svoj odnos prema mužu

0
244

Jedan od vidova potpune ljubavi u bračnom životu jeste ženina zahvalnost mužu na učinjenom dobru. Islam upozorava na poricanje muževog dobročinstva i nezahvalnost njemu, kao što kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Čuvajte se nijekanja blagodati!” Upitan je: “Allahov Poslaniče, a šta je to nijekanje blagodati?” Odgovorio je: “Da neka od

vas boravi kod svojih roditelja neudata, a zatim je Allah opskrbi mužem i dobije od njega dijete, pa se naljuti, postane mu nezahvalna, i kaže: ‘Nisam od njega nikada dobro vidjela!” (Bilježi Buhari, “Edebu-l-mufred,” pogledaj “Es-Silsiletu-s-sahiha,” 2/486)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, također je rekao: “Allah neće gledati u ženu koja nije zahvalna svome mužu, a ovisi o njemu!” (Pogledaj prethodni izvor, 1/518. Hadis je sahih)

Žena treba se truditi da njene riječi ne budu sem riječi zahvlanosti, da lijep govor postane njena osobenost, laskanje mužu njena ustrajnost, kako bi postigla njegovo zadovoljstvo, a time i zadovoljstvo svoga Stvoritelja.

Upitan je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, šta je najvrednije, pa je rekao: “Srce zahvalno, jezik koji Allahu zikr čini i žena vjernica koja jednog od vas pomaže na putu za Ahiret.” (Ahmed, 5/278, 282, Tirmizi, br. 3093, “Tefsir”, poglavlje: “Sure Et-Tewba”; Hadis je hasen)

Ako se žena ne pokorava mužu u dobru, u onom što nije sa suprotnosti sa Šerijatom, onda se sa tom svojom neposlušnoću ne pokorava  ni Allahu jer je neposlušna i nepokorna svome mužu koji ima najviše prava kod nje poslije Allaha subhanehu ve te ala?

Ako je ženina nezahvlanost prema njenom mužu svaki dan prisutna…
Ako joj je nemarnost prema njemu svakodnevnica
Ako mu ne pridaje nimalo pažnje niti mu je poslušna…

onda takva žena ne može popraviti svoj odnos prema Allahu ako je ovo njen način ophođenja  prema svome mužu.

Svjesna žena muslimanka ne zaboravlja da se, nakon ibadeta njenom Gospodaru, u njena najbolja djela u životu ubraja njena poslušnost i pokornost njenom mužu čime ispunjava njegovu dušu.
U hadisu koji se prenosi od Abdullaha ibn Amra el-Asa, radijallahu anhu, navodi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ovaj svijet je užitak, a najbolji ovosvjetski užitak jeste dobra žena.” (Muslim, Sahih, 10/56, knjiga “Er-Rida’u,” poglavlje “Istihbabu nikahil – bikri”)

Takođe se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Čovjekovu sreću predstavljaju tri stvari, a i čovjekovu nesreću predstavljaju tri stvari. Čovjekovu sreću predstavljaju: dobra žena, dobro mjesto stanovanja i dobro prevozno sredstvo. Čovjekovu nesreću predstavljaju: loša žena, loše mjesto stanovanja i loše prevozno sredstvo.” (Ahmed, 1/168)
Otud ženino lijepo ponašanje prema mužu i njeno približavanje njegovom srcu predstavlja dio vjere.

Žena može biti izvor sreće mužu, može biti polovica njegovog imana te da ga svaki put obraduje kada on nju pogleda ili može biti izvor nesreće, njegov teret, ona koja mu odmaže i koja mu je nezahvalna.

Ti izaberi koja želiš biti a samo jedan izbor je ispravan s kojim se postiže Allahovo zadovoljstvo.

Izvor: islam-iman.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.