Poplava odnosi imanja u Štitarima kod Berana

0
20

Berane – Vlasnicima imanja pokraj Lima u beranskom selu Štitari posljednjih sedam-osam godina glavobolju zadaju poplave, jer im svaka odnese dio njive ili livade.

Najgore su, čini se, prošli Mirko i Željko Šćekić, kojima je Lim „preorao“ poveću njivu i pašnjak, koji su, takođe, planirali da pretvore u oranicu, a još veća nevolja je što je ugrožen i ostatak imanja.

Šljunak nije brana

– Lim se i ranije izlivao, ali nije pravio veću štetu. Posljednjih sedam-osam godina, međutim, odnosi plodno zemljište. Do sada je odneseno 70 ari njive. Posljednja poplava bila je pretprošle godine, a još 1979. su srušene i stope gotovo završenog visećeg mosta, kada je trebalo da ga popatose. Te betonske gromade i po 150 metara duge 24 čelične sajle još niko nije izvadio, tako da zadržavaju granje i okreću maticu rijeke ka našem imanju, prijeteći da pri prvoj poplavi odnese i preostalu polovinu njive – priča Mirko Šćekić i napominje da su ugrožena i imanja njegovog strica Svetozara, kao i rođaka i komšija Zorana, Svetislava, Dragana…

Podsjećajući da je 2007. po nalogu beranske opštine urađen nasip uz obalu, koji je koštao 17.000 eura, Šćekić kaže da je to bilo od neodgovarajućeg materijala. Više od šljunka, nego kamena, tako da je kratko izdržao. Već druge godine, čim je nadošao Lim, nasip je „otplivao“ a sa njim i 20 ari Mirkove i Željkove njive.

Gromade kao spas

Poučeni lošim iskustvom u gradnji pomenute brane, podnijeli smo zahtjev da se bar sto kubika krupnog kamena postavi na nasip, koji su od sitnijeg kamena (što ostane prilikom prosijavanja) uz obalu ponovo nanijeli koncesionari, u zamjenu za besplatno vađenje šljunka. Takav nasip, a time i njiva, može se zaštititi samo ako se nabace kamene gromade, koje voda ne može nositi. Obećano je bilo da će se to uraditi prije izbora, ali još ništa. Pribojavamo se da će, ako se to uskoro ne uradi, prva poplava odnijeti i ovo što je od njiva ostalo – kaže Mirko Šćekić, pokazujući kako je korito Lima „zauzelo“ polovinu imanja.

Šćekić upozorava da je problem što se nepotrebno administrativno komplikuje oko zahtjeva za ojačavanje nasipa i uklanjanja ostataka visećeg mosta, koji tok Lima i dalje  „okreću“ prema njihovom imanju.

– Upućuju nas od institucije do institucije, a mi od službenih i poljoprivrednih poslova nemamo vremena da obigravamo pragove raznih kancelarija… Neshvatljivo je da Štitare nadležni ostavljaju na nemilost vremenskim nepogodama i da za više od tri decenije nijesu iz korita izvađene srušene betonske stope, a naročito vrijedne čelične sajle, čijim bi se uklanjanjem bar donekle zadržao sadašnji tok Lima – objašnjava Mirko Šćekić, koji uz policijsku službu, održava porodično imanje i sa suprugom Zorom, koja je nakon propasti Mljekare „Zora“ ostala bez posla, godišnje za tržište proizvodi oko oko deset tona krompira i nešto manje kupusa.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.