Ponovo odbačena tužba roditelja iz Vrbanjaca

2
24

BiH – Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca, kojima je osporeno izučavanje nacionalne grupe predmeta, najavili novu žalbu.

Osnovni sud u Kotor Varoši je u ponovoljenom postupku odbacio tužbu roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz sela Vrbanjci kao neblagovremenu.

Roditelji su tužili Osnovnu školu “Sveti Sava” i bh. entitet Republika Srpska zbog diskriminacije njihove djece, jer ne mogu izučavati nacionalnu grupu predmeta.

Direktorica škole Slađana Šubara izjavila je da je zadovoljna presudom i naglasila da je za nju “najvažnije da se djeca vrate na redovnu nastavu”, javila je Anadolija.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević prije presude je kazao kako je on neće komentirati, bez obzira na ishod.

Dugogodišnja borba za prava djece

“Možda je ona već donesena, ali ja ne znam kakva je, a i kada bude donesena, neću je komentarisati. Ako bude nepovoljna po nas, imamo pravo žalbe; bude li nepovoljna po drugu stranu, oni će se žaliti, tako da ćemo vidjeti”, rekao je Malešević i dodao kako je sigurno da ovom presudom, bez obzira kakva bila, neće biti stavljena tačka na ovaj slučaj, izvijestila je Srna.

Borba roditelja iz Vrbanjaca za nacionalnu grupu predmeta traje već nekoliko godina.

U interesu ostvarivanja prava na nastavu iz nacionalne grupe predmeta, oni su prošle godine pred Osnovni sudom u Kotor Varoši poveli sudski spor zbog diskriminacije njihove djece u obrazovanju na nacionalnoj osnovi.

Sud je tužbu odbacio kao neblagovremenu, ali ju je Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo i predmet vratio na ponovno razmatranje.

“I u prvoj presudi Osnovnog suda Kotor Varoš potvrđeno je postojanje diskriminacije, ali je tužba odbačena kao neblagovremena. Sada smo ponovo na početku. To znači da ćemo se ponovo žaliti. Od prava da naša djeca ne budu diksriminirana nećemo odustati. Ako treba, za njihova prava borit ćemo se i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu”, kazao je Nedžad Smajlović, otac troje učenika iz Vrabanjaca, javlja Anadolija.

Kako ne bi izgubili još jedu školsku godinu, 82 bošnjačka učenika iz Vrbanajca u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice pohađaju instruktivnu nastavu, koju drže nastavnici i učitelji iz osnovne škole “1. mart” iz Jelaha.

Novčana kazna za roditelje

Smajlović je kazao kako se određeni broj porodica zbog ovog problema iselio iz Vrabanjaca, uglavnom u entitet Federacija Bosne i Hercegovine, Njemačku i Austriju.

“Ostali smo bez 20 učenika, što je ogroman gubitak za i ovako malu povratničku zajednicu Bošnjaka u Vrbanjcima i na području opštine Kotor Varoš”, naglasio je Smajlović, istakavši da se na roditelje i dalje vrše institucionalni pritisci kako bi djecu vratili na nastavu, a bez da im se omogući pravo na nastavu iz nacionalne grupe predmeta.

“Roditeljima, i to onima koji su djecu vratili u školu, stigle su kazne da su dužni platiti po 250 konvertabilnih maraka [125 eura] jer prošle godine nisu djecu slali u školu. Mi, čija djeca su na instruktivnoj nastavi, još nismo dobili kazne, ali vjerovatno ni nas to neće zaobići”, rekao je Smajlović.

Nakon presude, roditelji bošnjačke djece najavili su žalbu Višem sudu u Banjoj Luci.

Više u videosnimku…

(Al Jazeera i agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. jos jedan od nacina cetnicke borbe u miru protiv bosnjaka a bosnje bi da prodaju svoju bracu po vjeri ili naciji po nekakvim zapadnim arsinima,svi ko jedan pa da vidis rezultata a izdajnike markirati locirati i li….

  2. Majko mila, nije znao čovjek kakva ce biti presuda pa demokratski kakva god bude on ce to prihvatiti?! Licemjeru, idiote!A Šubara zadovoljna? I ona???E Jbm Vam Šubaru u pakaš! I ja sam sad zadovoljan

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.