Ponos Novog Pazara – Omladinski fudbalski klub

0
154

Novi Pazar – Od ovog leta i Novi Pazar će biti domaćin Crvenoj zvijezdi, Partizanu, Vojvodini, Borcu iz Čačka… Bilo je i vrijeme, reći će oni kojima je fudbal više od najvažnije sporedne stvari na svetu. To je put kojim bi uvijek trebalo da se ide. Mladi fudbaleri prethodnica prvom timu u eliti. Zvuči logično, kao dio unaprijed pripremljenog plana. Nije ni bitno što je to daleko od prave istine.

Uspeh omladinaca lijepo se namjestio. Pojedinci bi ovaj rezultat mogli da iskoriste u cilju promovisanja strategije razvoja novopazarskog fudbala. To što ona u ovom trenutku ne postoji nije ni bitno. Ispalo je tako, prije svega, zaslugom jedne više nego talentovane generacije. Tako će novopazarski omladinci prvi isprobati neke od najpoznatijih fudbalskih terena u zemlji. Grad koji voli fudbal u njihovom uspjehu vidi početak uspona fudbala na svim nivoima. A do elite se nije došlo lako. Najteža prepreka bila je posljednja- Mačva iz Šapca.

Posle idealnog rezultata u Šapcu ( 1 : 1 ) samo izuzetni poznavaoci fudbala upozoravali su da će revanš biti jedna posve drugačija utakmica. Na tropskoj temperaturi viđen je duel dva potpuno ravnopravna sastava. Pobjeda je pripala Novopazarcima- zasluženo. Da su se radovali Šapčani- i to bi bilo zasluženo. Paklena vrućina nije dozvolila da momci pokažu sve što njihove noge znaju sa loptom. No, bilo je poteza kojima je publika, koja je ispunila tribine Gradskog stadiona, aplaudirala. Prvo poluvrijeme proteklo je bez izrazitih prilika za gol. Domaćin nekako stegnut, kao da mu je rezultat iz prve utakmice nepovoljan. Šapčani mnogo opasniji.

Ono, rezultat prvog baraž susreta bio je takav da bi za njih čuvanje sopstvenog gola značilo i isticanje bele zastave. Kod Novopazaraca samo je Ervin Kačar dva puta priprijetio gostujućem golmanu šutevima sa distance. S razlogom, jednim sličnim potezom u Šapcu doveo je Novopazarce u predvorje elite. Gosti su u centarforu Gavriću imali osicu. Vrlo nezgodan za čuvanje. Jednog dana biće to napadač sa visokom cijenom. Drugo poluvrijeme donijelo je nekoliko izglednih prilika za njihanje mreža, i jedan gol- kakav gol. Šapčani su prvi postigli pogodak. Neki sekund pre nego se zatresla mreža Novog Pazara pištaljkom se oglasio sudija Goran Milanović iz Petrovca na Mlavi. Gol Gavrića je poništen, a da nikome ni po završetku susreta nije bio poznat razlog za takvu odluku.

Tražili su Šapčani koji minut kasnije i jedanaesterac. Stvar sudijinog viđenja, da je pokazao na kreč niko mu ne bi zamjerio. Tokom drugog poluvremena u igru kod Novog Pazara ulazi Suljević. Ušao je u igru i historiju novopazarskog fudbala. U prvom kontaktu sa loptom dokačio je protivničkog napadača i zaradio žuti karton. Nekoliko minuta kasnije u kaznenom prostoru ostali su samo on i golman Mačve. Svi su se hvatali za glavu nakon njegovog promašaja, fudbaleri, golman protivnika, publika. U 85. minutu Almir Suljević je ponovo glavni protagonista. Opet se svi hvataju za glavu. U prodoru po desnoj strani nepropisno je zaustavljen i istog trenutka odjurio po loptu. Sledila je neka vrsta skraćenog kornera. To je pozicija iz koje dobar izvođač prekida, ako pogodi nekog od fudbalera u načičkanom šesnaestercu, u potpunosti mijenja tok utakmice. Ispred golmana Šapčana bilo je kao u osinjaku, gužva koja najavljivala neki veliki događaj. Samo rijetki su znali u kom pravcu će Suljević uputiti koji sekund kasnije historijski projektil. Kratak zalet, pogled ispred sebe i ode kifla ala Siniša Mihajlović tamo gde je izvanredni golman Šapčana bio nemoćan da bolje reaguje. Kao da su izviđači i računarski centar odredili pravac i ugao pod kojim će to đule pogoditi cilj.

Nije mogao na ljepši način, u boljem momentu i značajnijem trenutku Suljević da postigne najljepši i najvažniji gol koji je u ovom veku viđen u Novom Pazaru. Biće i onih koji će reći za ovakav opis gola da je prijeteran i naduvan. Ne, prosto nedostaju riječi, odnosno ne postoje, da bi opisale način na koji je Suljevićeva ljevica pogodila u metu. Gol je proslavio skidanjem dresa. Sudije ga je za taj potez “nagradio” drugim žutim kartonom. I sve ovo zbilo se u manje od trideset minuta koje je ovaj 19- godišnjak proveo na terenu.

Suljević je svakako prvo ime ove utakmice. Međutim, tokom sezone igrali su i ostali. Nema pojedinca koji u ovom prvenstvu nije imao svoje zvjezdana trenutke. Velika je šteta što nekolicina iz ovog sastava, zbog godina života, gube pravo nastupanja u ovoj kategoriji. Po sadašnjim pravilima petorica fudbalera rođenih 1992. godine pridružit će se sadašnji kadeti ( 1993. godište ). Sa njima će Novo Pazar u prvu prvoligašku omladinsku sezonu. Osnovni je red da ukratko predstavimo momke koji su u subotu ušli u sve anale novopazarskog fudbala i sporta. U ovom trenutku zaslužuju samo pohvale, o manama nekom drugom prilikom.

Emir Alić – golman, rođen 1992.

U svakodnevnom životu vrlo često upotrebljavamo izreku- ćutanje je zlato. E, te izreke trebalo bi svi da se pridržavaju, osim golmana. Previše tih i nenametljiv. Mogao bi ponekad radi predostrožnosti da podvikne na odbrambene igrače svog tima. Naravno, nije to nikakav nedostatak, ali i tako se stiče određeni autoritet na terenu. Na golu staložen. U susretu sa Mačvom siguran, uostalom kao i tokom čitave sezone. Prošlo je mnogo godina od vremena kada je na golu prvog tima Novog Pazara standardan bio jedan domaći čuvar mreže ( Prtinac ). Debitovao za Novi Pazar u susretu sa Radničkim iz Niša. Branio u posljednjih desetak minuta utakmice. Možda je baš on nasljednik Prtinca.

Semir Kadrić – desni bek,1991.

Odlikuje ga izuzetna srčanost. Bio je među najstandardnijim fudbalerima tokom ovog prvenstva. Jedan je od dvojice momaka iz ovog tima koji je prve korake načinio u OFK AS. Tokom zime, tadašnji trener prvog tima Novog Pazara Kljajić priključio ga je najboljem sastavu. Prošao kompletne pripreme u Antaliji. Za prvi tim debitovao u Inđiji. Nažalost, neće imati pravo nastupa u najkvalitetnijoj omladinskoj ligi.

Elvis Holić – lijevi bek, 1992.

Vrlo zanimljiv fudbaler. Ima izuzetan osjećaj za napadačke akcije. I pored toga što se radi o odbrambenom fudbaleru, često je umio da pogodi mrežu protivnika. S obzirom da ima pravo igranja i u narednoj sezoni, od njega se očekuje da bude jedan od predvodnika generacije koja će vojevati sa crveno i crno bijelima, ali i ostalima.

Vahid Bogućanin – centarhalf, 1992.

Nosi poznato fudbalsko prezime. Njegov otac Ljutvo Bogućanin bio je dugogodišnji fudbaler Novog Pazara, također odbrambeni. Ako se po jutru dan poznaje mlađani Vahid je na dobrom putu da zasjeni slavu oca. Bio je jedan od zapaženijih u duelu sa Mačvom. Posebno je impresionirala njegova sigurna i tehnički doterana igra glavom. Debitansku utakmicu za najbolji tim Novog Pazara odigrao je protiv niškog Radničkog u posljednjem kolu prvoligaškog prvenstva. Mogao bi da se nađe među petoricom odabranih za naredno prvenstvo omladinaca.

Arijan Muratović -centarhalf, 1992.

Ključni odbrambeni fudbaler tima. I pored toga što ima samo 18 godina, na terenu djeluje kao da je iza njega na stotine i stotine utakmica. Najviši igrač ekipe, najrobusniji, a opet i jedan od tehnički najobučenijih. Najvjerovatnije za njega je obezbijeđeno mjesto u timu koji će za par mjeseci izaći na megdan vršnjacima iz naših najpoznatijih klubova.

Haris Džanković – zadnji vezni, 1991.

Imao je posebnu čast da sa kapitenskom trakom oko ruke predvodi ovu generaciju. Primeran na terenu i van terena. Ima odličan pregled igre i veliki radijus kretanja. Nažalost nema više pravo igranja u konkurenciji omladinaca. Za prvi tim Novog Pazara igrao na utakmici sa Radničkim. Možda ga tek očekuju seniorske utakmice.

Adnan Bektaševi ć- zadnji vezni, 1992.

“Djevojka za sve”. Radilica na terenu. Ponekad se zaigra i drži loptu duže nego je to potrebno u svom posjedu. On je perspektiva Novog Pazara. Zna da protivniku oduzme loptu, ima solidan dribling, ume da odigra na svakom delu terena. Ima pravo igranja i u narednoj sezoni za ovaj tim.

Almir Suljević – vezni fudbaler, 1991.

Postigao je nekoliko odlučujućih golova u šampionatu. Njegova ljevica bila je zadužena za izvođenje svih prekida. Gol u najvažnijem meču ove generacije prepričavat će se još dugo godina. Velika je šteta što neće više imati pravo da igra za ovu ekipu. S druge strane mogao bi da bude veliki adut seniorskog tima Novog Pazara, za koji je već zabilježio prvi nastup u Inđiji.

Munever Mekić – centarfor, 1992.

Prototip modernog napadača. Navijači ga zovu Tarzan, po bivšem centarforu Novog Pazara i Partizana Rahimu Beširoviću. Stasom i načinom igre vjerna kopija ovog nekada popularnog fudbalera. Čvrst u duelima, pokretan, opasan po gol. Ima sve osnove da postane dobar fudbaler. Sljedeće godine gledat ćemo ga u ovom ili prvom timu Novog Pazara.

Edo Selimović – centralni vezni fudbaler, 1991.

Fudbaler oko koga se vrtjela igra ove ekipe tokom proljećnog dijela prvenstva. Odličan dribler, dodavač i strijelac. Prvu utakmicu za Novi Pazar odigrao u duelu sa Banatom. U predstojećoj sezoni najvjerovatnije fudbaler na koga će ozbiljno računati trener prvog tima, s obzirom da nema pravo nastupa za omladince.

Ervin Kačar- desno krilo, 1991.

Najbolji pojedinac u dva baraž susreta sa Mačvom. Postigao jedini gol u Šapcu, fenomenalno proigrao u revanšu Suljevića za najbolju priliku na utakmici, nije se libio da uputi udarac prema golu i kad bi ispred sebe imao minimum slobodnog prostora. Nema više pravo nastupa za ovaj tim. Moguće je da fudbalsku karijeru nastavi u inostranstvu.

Na posljednjoj utakmici za ovaj tim nastupio je i Aladin Đakovac, prvotimac Novog Pazara (1991). Značajan doprinos ovom velikom uspjehu stigao je i od: Dženisa Doličanina ( 1991 ), Iljaza Hadžibulića ( 1992 ), golmana Saladina Radetinca ( 1993 ), Emila Plojovića ( 1992 ), Derva Medovića ( 1992 ) i Aldina Balića ( 1992 ).

Istovremeno ulazak u elitu našeg omladinskog fudbala je i najveći uspeh u kratkoj trenerskoj karijeri Enesa Reča. Ovaj 32- godišnjak tim je preuzeo u zimskoj pauzi od Ismeta Ugljanina. Ne bi trebalo zaboraviti ni to da je većina ovih fudbalera predvođenih Fikretom Grbovićem prošle godine u ovo vreme poražena u baražu za najkvalitetniju kadetsku ligu Srbije. Protivnik je bio isti, rezultat na sreću Novog Pazara nije.

Izvor: Sandzak.Sport.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.