Pomoć preduzećima preko lokalne samouprave

0
34

Sjeverni Sandžak – Vlada Srbije trebalo bi da usvoji novu mjeru za pomoć malim i srednjim preduzećima, a riječ je o uredbi koja će omogućiti lokalnim samoupravama da daju zemljište u zakup bez naknade ili po cijenama nižim od tržišnih, najavio je minsitar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić. Po toj uredbi lokalne samouprave će moći da daju zemljište malim preduzećima i preduzetnicima do 25 ari pod uslovom da otvaraju nova radna mjesta, rekao je Dulić na konferenciji u vladi.

Na taj način će, prema njegovim riječima, biti podstaknute investicije čiji su nosioci MSP i preduzetnici. Zemljište će moći da dobiju samo preduzeća za proizvodne delatnosti i biće u obavezi da u roku od dvije godine izgrade objekat, a u roku od pet godina da zaposle najmanje jednog novog radnika na neodređeno vrijeme na svaka dva ara zakupljenog zemljišta.

Dulić je objasnio da to znači da će za zemljište veće od 20 ari morati da zaposle najmanje 10 novih radnika.

Zemljište će se davati u zakup kao i velikim investitorima na rok do 99 godina, rekao je on.U slučaju da investitor ne ispuni ugovorom preuzete obaveze lokalne samouprave će moći da jednostrano raskinu ugovor o zakupu.

Ovo je, prema njegovim riječima, prva od mjera vlade za pomoć MSP i preduzetnicima, a verovatno i jedna od najvažnijih, s obzirom da je njima pomoć najpotrebnija u “start-ap” fazi.

Minstar je objasnio da će na taj način biti izmenjena uredba iz 2010. koja je sve to predviđala samo za velike investitore, a sada će biti obuhvaćeni i mali investitori.

Dulić je naveo da će općine formirati parcele zemljišta i raspisati javni poziv i ,ukoliko bude dovoljno zemljišta za sve zainteresovane ono će biti besplatno, a ako bude više zainteresovanih sprovodiće se javne licitacije, ali će cijene u svakom slučaju biti niže od tržišnih.

On je kazao da su zavaljujući staroj uredbi došli veliki investitori u Srbiju, poput “Falka” i drugih, kao i da su u prethodnom periodu nicale bescarinske i industrijske zone.

Ministar je rekao da Srbija ima “višak zemljišta, ali manjak radnika i preduzeća, dodajući da je ta uredba u skladu sa ustavom”.

On je ukazao da uredba neće uticati na proces restitucije s obzirom da će se davati u zakup samo zemljište u javnoj svojini odnosno lokalnih samoupava i države.

Izvor: Jedinstvo.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.