Politika dvostrukih standarda

2
21

Ko bi mogao povjerovati da će se neposredno nakon pada režima Slobodana Miloševića, nevjerovatnom brzinom vratiti povjerenje Bošnjaka muslimana u institucije države Srbije. To se je desilo nakon petooktobarskih promjena i pored tazih rana Srebrenice, Štrbaca, Sjeverina i Bukovice. Razlog tome je što se je tada bila promijenila politika zvaničnog Beograda prema Bošnjacima i Sandžaku.

Bošnjaci-muslimani su tu promjenu prepoznali u liku i djelu tragično nastradalog Zorana Djindjića, koji je imao hrabrosti, svakako i državničke odgovornosti, da u njima ne vidi neprijatelje, već stabilizirajući faktor ovoga društva. Ljude koji imaju svoje posebnosti i koji zahtijevaju da im se te posebnosti poštuju.

Nakon kobnog, 12. marta 2003.godine, predstavnici Demokratske stranke, čiji je Djindjić bio predsjednik, utrkivali su se da pokažu da su baš oni, originalni naslednici njegove politike. Nekima je u odredjenoj mjeri to i uspjelo, kao što je slučaj sa Čedomirom Jovanovićem, dok su neki drugi, kao primjera radi Boris Tadić,  ispali teški falsifikati.

Tadić izneverio javno obećanje

Svako ima pravo da iz svog ugla donosi ocjene o radu Borisa Tadića, pa i mi Bošnjaci Sandžaka, posebno u kontekstu sve glasnije najave da će biti vanrednih izbora. Imamo pravo iz razloga što se na našem primjeru pokazala sva težina licemjerne politike aktuelnog predsjednika Srbije.Boris Tadić je dobio glasove Bošnjaka isključivo iz jednog razloga: zato što je javno, pred 20 hiljada ljudi, na Gradskom trgu u Novom Pazaru, obećao da neće nastavljati politiku Vojislava Koštunice, i pomagati otimanje Islamske zajednice.
Tadić se tada grdno prevario!

Da je kojim slučajem obećao auto-put kroz Sandžak, aerodrom ili železnicu pa izneverio, narod mu ne bi mnogo uzeo za zlo, mnogi obećavali i slagali, pa šta… Ali, ali…, obećati da nećeš dirati u najveće svetinje muslimana, pa danas primati i davati podršku onima koji na bestidan način omalovažavaju najveće vjerske autoritete, e to je, makar i od Tadića, malo previše.

Tadićev „hrišćanski identitet“

Neposredno pošto je primio karikaturistu „Blica“, izvjesnog Somborca, , i dao mu podršku,  samim tim i „Blicu“, da i dalje nastave sa vrijedjanje islama i muslimana, Tadić je otputovao u Austriju, na proslavu 150. godišnjice Srpske crkvene opštine,  gdje je izjavio „da je kosovsko pitanje za Srbe pre svega pitanje identiteta, i izrazio očekivanje da će i Evropa imati sluha za činjenicu da je na prostoru Srbije njena hrišćanska kolevka.“ (Tanjug, 30.06.2010 | 21:35-08:22)

“Srbija i srpski narod suočavali su se sa različitim iskušenjima kako u prošlosti tako i danas, jer postojimo na mestu sudara kultura i civilizacija. I danas u 21. veku mi se suočavamo ne samo sa pitanjem naše budućnosti u EU, već i sa pitanjem našeg hrišćanskog identiteta i njegovog očuvanja”, rekao je Tadić.

“Danas se suočavamo sa pokušajem da se uzurpira identitet srpskog pravoslavnog postojanja na prostoru Kosova i Metohije”, kazao je Tadić, i upozorio da postoji namera da se izgradi veštački kosovski identitet koji postoji dve godine, nasuprot srpskom pravoslavnom identitetu koji traje vekovima.

E, zar je potreban bilo kakav komentar ovim izjavama, posebno ako ih posmatramo u kontekstu „fotomontaže“.

Boris Tadić je, bez svake sumnje: folklorno „Predsjednik svih gradjana Srbije“, suštinski „srpski, pravoslavni predsjednik“, koji po uzoru na Miloševića „upozorava Evropu da Srbija stoji na braniku odbrane hrišćanstva od „sudara kultura i civilizacija“, drugim riječima ISLAMA i TURSKE. Ova skandalozna izjava dolazi samo par dana po njegovom povratku iz Istanbula…, a poslije se ljutimo na Vučka.

Gospodine Tadiću, vi svakako imate pravo da se brinete i da štitite vaš pravoslavni, kršćanski identitet, ali imate obavezu da ne podržavate one koji vrijedjaju moj islamski, bošnjački i sandžački identitet!

Moj Sandžak je ISLAMSKI I BOŠNJAČKI isto onoliko koliko je tvoja Srbija kršćanska i srpska!
Zemlja je Božija i naslijedjuju je njegovi pokorni robovi!

Autor: prof. dr. Admir Muratović

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Vjernici se bore na Allahovom putu, a nevjernici na šejtanovom. Zato se borite protiv šejtanovih štićenika, jer je šejtanovo lukavstvo zaista slabo. (76)En/Nisa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.