Poligamija (višeženstvo)

19
935
Uglavnom svako žensko biće zagrcne kada čuje Kur'anski ajet: 

“… Onda se ženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom…” Žene (3 ajet) 

– Veliko je pitanje šta je Allah s.w.t., htio sa ovim ajetom i zašto baš višeženstvo a ne višemužstvo ako se tako može reći.

Što se tiče tefsira ajeta koji govore i hadisa na ovu temu lahko je naći u zbirkama ali želim jednu posebnu analizu.

Svakako da žena koliko god bila emotivna pa čak i ljubomorna sigurno je da Allah Uzvišeni najviše dao ovaj propis kao korist ženama a ne samo ljudima.

Zato se ovaj propis i nalazi u suri En-Nisa žena.

Onoj ženi kojoj se muž oženi i ona se strpi ima nagradu šehida. Zar to nije blagoslov?

Muškarcima je Allah s.w.t., dao da idu u boj da krv svoju liju na Allahovom putu a ženi ako se muž oženi ona ima nagradu šehida a nije poginula i dalje je živa uz svog muža uz svoju djecu i porodicu.

Čudno je da jedna ženska osoba piše o ovoj temi, ali smatram da je zaista nužno pisati o ovom propisu i to striktno radi Allaha. Onda ne treba pridavati pažnju šta će ko reći i pomisliti. Mi smo stvoreni da uspostavljamo red na zemlji. 

Neka ovaj papir i ovo pisanje bude za a ne protiv mene na Sudnjem Danu koji je apsolutna istina.

Govorimo o redu i neredu. Doista je danas u svijetu nered po svakom pitanju. A zašto? Zato što se vaga i kantar poremetio. Jedina ispravna i istinska vaga a to je islam i šerijat. Uspostavljanjem šerijata na zemlji uspostavlja se red a nama muslimanima je to Gospodar naredio, mi smo jedini dostojni i zaslužni da red uspostavljamo. Drugi su se kroz historiju pokazali a evo i dan danas.
Vršila sam anketu sa ženama iz iskustva, gde su jako zadovoljne načinom života, iako su druge,treće,četvrte. Jer im je nijet jak i čist, kako i ne bi kad imaju status poput šehida.

Pa smo vidjeli ovih dana, kako se čovjek vjenčao sa kravom i nisu imali ništa protiv, kažu:
“Nema zabrane u zakonu, pa može”. 

Našao hajvan hajvana i hajvan ih vjenčao, ipak griješim, jer je hajvan pokoran Allahu s.w.t.

Ne možete vidjeti ni kod ovaca, ni kod koza, ni kod pasa da se pari sin sa majkom ili obrnuto. Kod životinja vidimo da jedan jarac gazda u svom domaćinstvu i da jedan takav gazda živi u višeženstvu i niko mu ne zamjera. Zar mislite da je to slučajno? Nema ništa slučajno to je Allah s.w.t., dao kao dokaz, ali slijepi to ne vide. 

Ovako je kod životinja a kako je kod ljudi?

Ne može se insan slobodno kretati, naročito na mjestima kao što su javni parkovi, igraone, šetališta. Javno i bez stida čine jako loše i razvratne stvari, još jedan dokaz da insan može da se spusti na niži nivo od životinja. 

Ima dosta stvari koje su ne pohvaljene ali se danas tretiraju kao prihvatljive stvari. Glavne teme jesu strasti, i kako udovoljiti tim strastima. Na TV na nacionalnim kanalima uglavnom rigorozni porivi poput parova, farmi i drugih budalaština. Danas takve ljude zabavljaju i umrtvljuju te stvari, i zadovoljavaju se pored svojih ekrana, gledajući u ovaj ili onaj šou.

Vidimo homoseksualci, kako se bore za svoja prava i u svojoj zabludi su uspjeli da budu prihvatljivi dok mi u našoj ispravnosti i istini se razilazimo. 

Ako se neko oženi po drugi put ili se neka sestra uda kao druga, treća ili četvrta žena, da bi sačuvala svoj moral, tad su šejtani jako aktivni ali nažalost u ljudskom obliku, da se spriječi ili oklevetaju.
U Novom Pazaru odnos žena prema muškarcima jeste osam na prema jedan. Treba li se zapitati šta da radimo sa tolikim ženskim svijetom, jer žene kao i muškarci imaju prirodnu potrebu, a šta je rješenje? A žalostan podatak da u Plavu i Gusinju su muškarci velika manjina, da ima djevojaka koje su prošle pedeset godina a nisu se udale, jer nemaju za koga, pa dolaze u razna iskušenja i bludniče, gdje na kraju svoj brak krunišu sa kršćanima. Gjde je Allahov propis? Da se odazovu muškarčine ili gdje su sestre muslimanke da daju podršku i volju svojim muževima, da ustupe u pomoć tim ženama? Gdje je opšta briga o ummetu? O svom narodu, o opstanku našeg naroda na ovim prostorima.

Poslanik s.a.w.s., je rekao da će se ponositi brojnošću na Sudnjem Danu. Koliko će bošnjaka imati, koji će biti istinski sljedbenici Muhammeda s.a.w.s.

Cilj mi je bio da muškarci koji imaju čist nijet da uspostavljaju red na zemlji. Brinimo se ummetu,čuvajte svoje sestre od bluda, sklanjajte ih od grijeha. 

Drage sestre, vi ste te koje odgajaju čovječanstvo, želite drugima što i sebi. Ne propustite nagradu šehida. Budite kao Poslanikove čestite žene.

Bojte se Allaha po pitanju propisa višeženstva, jer ako se suprostavite, možete iz vjere da izadjete a da svjesne niste. Dunjaluk je prolazan, a Ahiret je vječan, u kom neće biti ljubomore.
 
Esma Zahović
 
 
 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

19 KOMENTARI

 1. Poštovana autorice teksta,
  svašta si napisala, zbubala, zbrdodolila i da te dalje ne kudim. Previše je ovo ozbiljna tema i za ovaj portal i za Vas kao autoricu, O tome ne bih dalje, ali želim da Vas upozorim da u skladu sa tumačenjem i fetvom izdatomod nadležne Islamske zajednice kojoj mi pripadamo, nama nije dozvoljena poligamija. Tu činjenicu ste trebali imati na umu prije nego što ste se odlučili da pišete na ovu temu.

 2. Ada koji to mogu da imaju više žena??Za više ženstvo treba bit ekonomski stabilan i imat jaku mašinu.Većina žena je imala i kod baba da jede i treba joj muškarac sposoban.Znam neke kojima je i jedna višak a imaju po dvije.

 3. Cekajte ljudi, ja sam musliman, ali ovo zaista nema nikakvg smisla. Svoju zenu volim, i ne bih pozelio drugu. Treba vise da se prica o ljubavi a ne o poligamiji. Dodjite k sebi malo, ljudi!

 4. Esma, dobro je da se pokrene diskusija na ovu temu. Medjutim, neohodno je o tome govoriti bez pristrasnosti, sa tacnim podacima i uz zdravu logiku. Allah ti je dao razum da pogledas oko sebe i vidis da kad bi odnos zena i muskraca u Pazaru bio 8 na prema 1, to znacilo da u skolskim klupama od oko 30 ucenika ima samo po 4 djecaka, da na ulici u prosjeku sretnes osam zena pa muskaraca i da bi trebalo da svaki muskarac ozeni po osam zena da bi one sve bile udate. To naravno nije tako. U Pazaru ima oko 1% vise popisanih zena nego muskaraca. Ne zvuci mnogo, ali je to ipak oko 1000 zena i znaci da bi jedan u 50 muskarsca trebao da se ozeni sa dvije zene kako bi one sve bile udate. Islam daje rjesenje za ovaj problem i dozvoljava poligamiju, uz minimum materijalnih i moralnih preduslova koje vjerovatno ispunjava jedan u 50 ljudi. Takodjer, mora se istaći da su uslovi za drugi brak isti kao i za prvi i u pogledu saglasnosti roditelja/staratelja i u pogledu obznanjivanja braka i dr, sto se kod nas opasno zanemaruje i sto je izvor sumnji a ponekad i potpunogo negativnog stava o ovom propisu kod muslimana i muslimanki, a to se mora isparviti. Odgovornoste je na svim vjernicima, a na ulemi ponajviše.

 5. Sve je ova sestra ovo lijepo napisala, Allah da je nagradi i nadam se da ovako zaista i razmišlja, no djela su jedno, a teorija drugo. Naravno da je poligamija rješenje za mnoge probleme i treba što više da se priča i piše o njoj. Ali ima jedan veliki problem tu. Hajde i da mi žene pristanemo da budemo druge, treće ili četvrte, ili što je još teže za ženu da dozvoli mužu da se oženi još neki put nakon nje i da žive u poligamnom braku, ali tu su naši roditelji, naročito majke, većini je draže da joj ćerka umre ili ostane neudata nego da joj priredi tu “sramotu”. I kako onda tu izbalansirat zadovoljstvo majke (koja nam je džennet) i Allahov zakon (poligamija) koja nam je dozvoljena kao lijek i koja je da naglasim DOZVOLJENA, a ne i naredjena. Tu je velika razlika i to treba da se zna.

 6. Ovdje treba biti realan i priznati da postoje kulturološke razlike. Kod muslimana je poligamija dozvoljena i legalna isto kao kod Srba poliandrija. O njoj je pisao Bora Stanković u romanu “Nečista krv”. U srpskoj kući je snaja i dan danas seksualna samoposluga za ukućane muškog pola. Uostalom samoposluživao se i sveti Sava snahom Jevdokijom pa nikome ništa.

  • Види Амер, све и да је то тачно – то није нешто што нам закон тј. вера налаже или не дај Боже заповеда, него је то производ људске воље који је из угла вере грех и безакоње.
   А вама је то оно што вера налаже – е то је чудна ствар и главна разлика.

   • Evo ti @Mil Kos jedan članak http://www.vjeraidjela.com/tora-isus-i-pavao-o-razrjesivosti-zenidbe/
    U par pasosa u donjoj trećini teksta se pominje poligamija…
    A i da je tako kao što pi pominješ.. “samoposlužna poliandrija” gdje se ne zna ko pije ko plaća čije je čeljade i poligamija gdje se zna ko je gazda, čije je dijete, ko plaća račune i što je najbitnije, poligamija je propisana kao dva potpuno autonomna domaćinstva, znači jedna žena u jednom stanu/kući druga u drugom, gdje je potpuna suprotnost ovoj srpskoj varijanti gdje se svi u jednoj sobi jašu da prostiš.
    Uz dužno poštovanje, nisam imao namjeru da ikoga vrijeđam.
    Unaprijed se izvinjavam ako je to slučaj!

 7. Ха ха, који аргумент чоече – кад могу животиње а што не могу и људи, не бих даље коментарисала 🙂
  Нема лепше вере од ришћанске православне 🙂

   • “Cele Kula” nemas srece da si Jarac imao bi svoj harem hahah, ovako kao krmku ti se mijesaju i drugi krmci hahaha xD.

  • Reci to onim Ruskim plemenima sto nudo zene gostima umesto kafe, kao znak pristojnosti, ili africkim krscanskim narodima kod kojih je poligamija i zena i ljudi svakodnevnica, pa jedna zena ima coveka za ekonomiju, jednog za oplodnju a jednog ili dva za razonodu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.