Pod pokroviteljstvom BNV – BDZ i SDA zajednički obilježavaju otmicu u Štrpcima

3
73

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je na posebnoj sjednici, povodom 23. godišnjice otmice putnika u mjestu Štrpci, zatražilo od države Srbije da sprovede djelotvornu istragu te izrazilo saosjećanje sa žrtvama zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Sandžaku.

Na današnjoj sjednici BNV-a u Novom Pazaru jednoglasno usvojenim zaključcima od strane svih vijećnika zatraženo je od nadležnih državnih organa Srbije hitno otkrivanje i identifikacija posmrtnih ostatka žrtava.

BNV je kao predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji osudilo “saučesništvo tadašnjih državnih organa Republike Srbije i SR Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugim mjestima u Sandžaku, nad civilima, bošnjačke, hrvatske i druge nacionalnosti“.

Od strane tog tijela je zatraženo i da državni organi Srbije sprovedu brzu, efikasnu i, kako je navedeno, djelotvornu istragu, radi otkrivanja, procesuiranja i kažnjavanja svih počinilaca, nalogodavaca, organizatora i podstrekača zločina, da se utvrde odgovorni za dosadašnje propuste te da se porodicama žrtava u Sandžaku tokom ratova devedesetih, prizna status civilnih žrtava rata, raseljenih lica i obezbijedi materijalna naknada.

Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru Admir Muratović je, pozivajući se na više historijskih dokumenata, naveo da su zločini nad Bošnjacima Sandžaka činjeni kako bi ovi prostori, koji razdvajaju Srbiju i Crnu Goru, bili očišćeni od Bošnjaka.

“Samo postojanje Bošnjaka i njihova spremnost da na ove načine obilježavaju ove datume jeste garant da i od te istine nećemo odustati. To je bio državni teror i državni zločin”, rekao je Muratović i naglasio da su svi zločini nad civilnim stanovništvom bili osmišljeni s ciljem stvaranja straha i realizacije plana “Bošnjaci manjina u Sandžaku”.

On je podvukao da zločini u Sandžaku treba da budu tetirani kao ratni zločini i nikako da ostanu u sjenci onoga što se dešavalo u BiH i na Kosovu.

Predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar je ukazala da borba porodica žrtava za prava stradalih još traje već 23 godine, a brojna pitanja čekaju prave i potpune odgovore.

Ona je istakla da se u to vrijeme sticao dojam da je “država (Srbija) nastojala da isprovocira oružani bunt Bošnjaka i time dobije opravdanje da ga uguši svim raspoloživim sredstvima te da broj Bošnjaka, uvođenjem raznih metoda zastrašivanja i prisile, u okviru rješavanja nacionalnog pitanja, svede na najmanju mogući mjeru”.

5c67223182713b05969198dc079080deca85a85c2779ea53f1bf39f87b05d1c1 bc39588ed0a1153edabe4c9fb0045d67ba184072cbae7812c54878aa2e2c61ab

Nedostaje sudska pravda

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović je kazala da u slučaju “Otmica Štrpci”, prevashodno nedostaje sudska pravda. Prema njenoj ocjeni, presuda za taj zločine pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. godine je temeljac istine o tome šta se dogodilo u Štrpcima, a da sudski postupak pokrenut 2015. godine protiv desetorice osumnjičenih, među kojima je i komandanta Višegradske brigade VRS, govori o organizaciji i strukturi zločina.

Sandra Orlović je danas pozvala javnost da prati suđenje za slučaj Štrpci i izrazila očekivanja da će “društveno prizananje” za porodice žrtava doći kada Srbija otvori svoje vojne i policijske arhive, priznanja pravnog statusa civilnih žrtava rata i da odredi dan sjećanja za civilne žrtve rata u Sandžaku.

Autonomija Sandžaka kao zaštitini mehnizam

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je rekao da nakon dvije i po decenije od zločina u Sandžaku niko nije ponudio rješenje i garancije da se zločini neće ponoviti, jer kako je kazao, Srbija ustavom garantuje ljudska prava, a u praksi je drugačije.

On je ponovio stav da bi autonomija Sandžaka bila zaštitni mehanizam i da to nije samo politički stav već se njome stiče pravo na političku egzistenciju.

“Dokle god se u ovoj državi Srbiji ne izvrši decentralizacija i obezbjedi širok stepen autonomije Sandžaka, ne samo kao politički zahtjev, nego kao pravo na političku egzistenciju jedne manjine koja je izložena kontinuiranim pokušajima sa se istrijebi sa ovih prostora”, poručio je Ugljanin i dodao da se pri izradi Akcionog poglavlja za Poglavlje 23 za članstvo Srbije u EU govori o autonomiji Sandžaka.

U subotu, 27. februara 2016. godine, navršavaju se 23 godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika, 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu nepoznatu osobu. Za ovaj zločin do sada je pravnosnažno osuđen samo Nebojša Ranisavljević na suđenju u Bijelom Polju, u Crnoj Gori. Tokom suđenja Ranisavljeviću, na osnovu dokumentacije ŽTP “Beograd” utvrđeno je da je otmica bila unaprijed planirana i da su predstavnici državnih organa Srbije i SR Jugoslavije bili upoznati s postojanjem plana da se na stanici Štrpci izvrši otmica putnika

Do sada su u Jezeru Perućac na Drini pronađena tijela četiri žrtve.

(Anadolija)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.