Početak ozbiljnijih rasprava o islamskom diskursu u BiH

0
9

BiH – Održavanjem seminara „Islamski diskurs u/za BiH” nadati se je da počinje ozbiljniji proces rasprava i promišljanja islamskog mišljenja i naslijeđa u Bosni i Hercegovini. Mnogo je pitanja sa kojim se danas suočavaju bosanski muslimani, a koja traže kvalitetan i adekvatan odgovor. Upravo ta činjenica je bila povod za organiziranje jednodnevnog seminara o islamskom diskursu, koji je 20. 01. 2010. godine održan na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

U izjavi za naš portal, prof. Mehmedalija Hadžić, jedan od članova organizacionog odbora ovog seminara, kaže da ozbiljne ideje pokreću ljudi koji ozbiljno promišljaju svoj život i vrijeme i  odgovaraju na pitanja s kojima se suočavaju. On ističe da je izravan povod za organiziranje ovog seminara stanje našeg sadašnjeg  govorenja o raznim pitanjima s kojima se muslimani u Bosni i Hercegovini svakodnevno suočavaju. Prema njegovom mišljenju, brojna odgovaranja važnih pitanja našeg življenja, ovdje u Bosni danas ne doprinose ozbiljenju prava svakog pojedinca da živi u slobodi i sreći. „Prvi logički zaključak je da sadašnja naša  govorenja nisu dobra i da ne dovode do raz/rješenja ovog stanja”, smatra Hadžić.

Osvrnuvši se na poticaj ideje o organiziranju ovakvog seminara, prof. Mehemdalija Hadžić kaže:

– Od samog početka, ideja organizatora je bila da ovaj seminar ustvari bude početak jednog procesa stalnog okupljanja naših alima, raspravljanja i dogovaranja ključnih pitanja našeg življenja ovdje u Bosni na jedan demokratski, diskurzivan i vremenu primjeren način. Osnovna tema netom održanog seminara bila je razmatranje našeg današnjeg govora o bitnim pitanjima našeg života ovdje u Bosni i Hercegovini koje je u očiglednoj krizi. Ona proističe iz krize našeg mišljenja i naše kulture uopće. Ovaj put smo našu pažnju usredotočili na područje fikha (islamskog prava) kao funkcionalne dimenzije Šerijata. Kao što je poznato, i danas se ova znanstvena disciplina uglavnom bavi pitanjima čovjeka kao pojedinca a ne kao člana zajednice ili društva i zato nije kadra dati odgovore i rješenja na brojna pitanja koja zbunjuju i razdiru današnjeg čovjeka, i kao pojedinca i kao člana zajednice.

O budućnosti organiziranja ovakvih seminara Mehmedalija Hadžić, koji vodi Institut za proučavanje tradicije Bošnjaka ističe:

– Sa zadovoljstvom ističem da je već sada izražena želja da se na narednom seminaru, koji se planira u mjesecu junu ove godine (manifestacija „Dani Ajvatovice”), ako Bog da, razmatra vjera u jednog jedinog Boga (akida, aka'id) jer to je prvi od tri pojma (drugi je svjedočenje poslanstva Muhammeda, mir i blagoslovi Božiji s njim, a treći je pojam Bosne) bez kojih ništa od realnosti Bosanskih Muslimana u psihološkom, sociološkom, politološkom ili kulturološkom smislu nije moguće odgovoriti. Kada se oduzme bilo šta od to troje, naša historija, sadašnjost i budućnost su nemogući. Na žalost, dosadašnja naša intelektualna historija jeste bježanje od odgovaranja na naznačena pitanja, kazao je za naš portal prof. Mehmedalija Hadžić.

Organizatori seminara bili su Institut za proučavanje tradicije Bošnjaka, Fakultet islamskih nauka te Centar za napredne studije. Također ohrabruje dobra posjećenost seminara i praćenje izloženih diskusija od strane profesora fakulteta i medresa te službenika Islamske zajednice.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.