Pljevlja: Upravni sud poništio naplatu poreza na nepokrenosti

0
8

Pljevlja – Saopštenje Informativne službe Rudnika uglja AD

Presudama Upravnog suda Crne Gore, donijetim u januaru i februaru ove godine, a po tužbama Rudnika uglja A. D. Pljevlja, poništena su rješenja Glavnog administratora, odnosno Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Pljevlja kojima su ti organi lokalne uprave utvrdili porez na nepokretnosti (zemljište) za 2011. i 2012. godinu.

Ovim presudama Upravni sud Crne Gore je potvrdio više puta iznošenje stanovišta Rudnika uglja da lokalna uprava obračunava porez na nepokretnosti (zemljište) na nezakonit način, čime direktno nanosi štetu ovoj Kompaniji, a i ovoj sredini.

Podsjećamo da je na osnovu nezakonitih rješenja lokalna uprava neosnovano u toku 2012. godine samo po ovom osnovu 11 puta blokirala račun Rudnika uglja i neosnovano naplatila 1.271.829, 34 eura, od čega 427.313, 08 eura na ime poreza za zemljište u 2011. godini i 844.516, 26 eura na ime poreza za zemljište u 2012. godini.

Ne ulazeći u pravne nedostatke poništenih rješenja, kao ni u pravne nedostatke i neosnovanost odluka lokalne uprave na kojima se baziraju poništena rješenja, želimo samo da istaknemo nedoslednost i ne konzistentnost lokalne uprave kada eksploataciono polje Rudnika uglja, po istom osnovu tretira kao građevinsko zemljište (2011. godine) za koje utvrđuje „tržišnu“ cijenu od 19,60 eura po kvadratu, a 2012. godine isto tretira kao zemljište za posebne namjene, iako se Zakonom o porezima na nepokretnosti i Uredbom o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne cijene nigdje ne pominje prostor obuhvaćen posebnom namjenom, već pod odrednicom „ostalo“ zemljište podrazumijeva kamenjar i sl., a, inače, shodno Odredbama zakona o rudarstvu površinski kopovi ne predstavljaju zemljište već rudarske objekte i obuhvaćeni su posebnim pravnim režimom od opšteg značaja za Državu Crnu Goru.

U ostalom ova naknada se nije plaćala sve do prenošenja dijela ovlašćenja sa Države na lokalnu upravu.

Sa druge strane indikativno je da organi lokalne uprave Opštine Pljevlja ocjenjuju valjanost poslovnih knjiga Rudnika uglja i knjigovodstvene dokumentacije na osnovu kojih se utvrđuje tržišna vrijednost nepokretnosti.

Poništavanjem predmetnih rješenja od strane Upravnog suda Crne Gore poništene su i pravne posledice koje su ta rješenja proizvela, pa se postavlja pitanje njihovog povraćaja, naknade štete i kamata na neosnovano i nezakonito pribavljenim sredstvima lokalne uprave, kao i drugih postupaka njenih organa u pravcu postupanja po presudama.

Želja bi bila Rudnika uglja da organi lokalne uprave u ovom pogledu ubuduće se pridržavaju zakonskih propisa i podzakonskih akata Države Crne Gore, ali iz dosadašnjih iskustava to ne očekujemo, zbog čega ćemo biti prinuđeni da kod nadležnih organa Države Crne Gore ne samo tražimo zaštitu u okviru pravnog sistema, već i  iniciramo određene izmjene i dopune Zakona u cilju sprečavanja zloupotrebe konačnih i izvršnih rješenja u upravnom i izvršnom postupku.

Konačno, iz dosadašnjih iskustava i ne samo u ovom slučaju, sve više dolazi do izražaja činjenica da lokalna uprava, odnosno Opština Pljevlja, svojim nezakonitim postupcima i aktima, nerealnim planiranjem i neosnovanim ubiranjem sredstava, ne samo da ugrožava poslovanje Rudnika uglja, već i sopstveno funkcionisanje.

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.