Pljevlja: Povlačenje koncetrovane stočne hrane predstavlja problem za proizvodnju mlijeka

1
23

Pljevlja – Povlačenje koncentrovane stočne hrane predstavlja ozbiljan problem za proizvodnju mlijeka u budućnosti, rekao je Milko Živković, predsjednik Unije Udruženja stočarskih proizvođača sjevera Crne Gore. Živković ističe da je analizom potvrđeno da u mlijeku koje sa područja Vrulje otkupljuje mljekara „Milka“ iz Pavinog Polja nije pronađen aflatoksin.

Nakon  što je Veterinarska uprava zatražila  od uvoznika i distributera u Crnoj Gori da hitno povuku hranu za životinje, od osam srpskih proizvođača, za koju je utvrđeno da sadrži povišen nivo aflatoksina, stočari su se susreli sa velikim problemom ishrane svojih grla, posebno kada su u pitanju visokokvalitetna muzna grla.  Milko Živković, predsjednik Unije Udruženja stočarskih proizvođača sjevera Crne Gore rekao nam je da će povlačenje koncetrovane stočne hrane sa tržišta ostaviti posljedice na proizvodnju mlijeka u budućnosti. Živković ističe da je problem sa aflatoksinom u stočnoj hrani došao u vrlo nepovoljnom  trenutku  za stočare koji su zbog sušnog ljeta imali male zalihe kabaste stočne hrane.
Živković napominje da stočari sa sjevera Crne Gore imaju dodatne probleme zbog zastarjelosti mehanizacije, usitnjenosti posjeda, malih prinosa, neredovnog otkupa, nepromjenjene cijene mlijeka u odnosu na  inpute koji su značajno poskupili. Samo je  kabasta stočna hrana u odnosu na prošlu godinu poskupila 3 do 4 puta, a koncentrovana za više od trećine. Uz sve to, dodaje Živković, stresovi kao ovaj a aflatoksinom dodatno otežavaju ionako teško stanje u poljoprivredi.

Milko Živković svakodnevno sa svoje farme isporučuje oko 300 litara mlijeka i u tim količinama nisu pronađeni tragovi aflatoksina.

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Izaslanstvo je je sa zabrinutošću konstatirao da je, daleko od toga predstavlja priliku za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Montenegro ulazak Hrvatske u EU radije imati negativan utjecaj.

  Dakle, nije da se prilagode svoje fitosanitarnih standarda sa zahtjevima EU-a, 45 milijuna litara mlijeka izvoze bosanskih Hrvatskoj ( da ne pricamo za a izvoze Srbskih Hrvatskoj i izvoze crnogrskih Hrvatskoj ) više neće biti na 1 januar 2013, na taj način lišavajući lokalnih poljoprivrednika izlaz značajan. Bosna i Hercegovina ima još nadležnih laboratorija za obavljanje ove provjere, ali ne i administrativno proces odobravanja njihovi rezultati još nisu stavili u mjesto za tri godine, unatoč poticaj da to učinite od strane Europske unije.

  ZATO MORAJU NAC NEKI PROBLEM da bi ofarbali taj problem.

  koncentrovane stočne hrane predstavlja ozbiljan problem za proizvodnju mlijeka.
  Baksilee neke.
  Norme citerne itd
  itd itd itd

  Ko gubi nego seljaci narod itd…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.