Neustavno po treći put

0
11

Pljevlja  – Ustavni sud Crne Gore po treći put je proglasio neustavnom Odluku Skupštine općine Pljevlja o utvrđivanju posebne naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine u skladu sa specifičnostima i potrebama te lokalne samouprave. Ustavni sud će pokrenuti postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti i Odluke o porezu na nepokretnosti Skupštine općine.

– Time što se na ovaj način obezbeđuju dodatni izvori prihoda pljevaljske lokalne uprave a uz to su pitanja uređena zakonskim aktom koji su više pravne snage u odnosu na predmetni općinski, u Sudu smatramo da odluka nije u skladu sa Ustavom – istakao je sudija izvestilac Miodrag Iličković i dodao da prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke.

Predsjednik Skupštine općine Pljevlja Velimir Golubović rekao nam je da je Odluka Skupštine općine Pljevlja o utvrđivanju posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine donesene početkom prošle godine na sjednici Skupštine općine i ovo je treći put da se ova odluka proglašava neustavnom.

Iako je Ustavni sud već dva puta proglašavao neustavnim pokušaje lokalne uprave da od Rudnika uglja i Elektroprivrede naplati ekološku taksu od koje bi se sanirale ekološke tačke na 33. sjednici SO Pljevlja koja se održala 31. marta 2010. godine odbornici su usvojili Predlog odluke o utvrđivanju posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu potrebama i specifinostima općine Pljevlja.

Ovom odlukom općina Pljevlja uvela je obavezu plaćanja naknade za proizvođače ili odlagače otpada koji nastaje kao posljedica eksplatacije uglja, laporca i kamena, eksplatacije i prerade olovo-cinkane rude, proizvodnje električne energije termoelektrane iz uglja i eksplatacije i prerade drveta.

U obrazloženju preijdloga ove odluke tada se pozivalo na Zakon o zaštiti životne sredine koji u članu 62 predviđa da jedinica lokalne uprave može iz okvira svojih prava i dužnosti propisati naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu sa svojim potrebama i specifičnostima. U obrazloženju se navodilo da su specifičnosti općine Pljevlja u tom pogledu otpad i otpadne vode koji su nastali kao posljedica eksplatacije uglja, eksplatacije olovo-cinkane rude, prerade drveta, proizvodnje električne energije i slično. Zato se na relativno malom prostoru nalaze Termoelektrana „Pljevlja“, Rudnik uglja, Korporacija „Vektra-Jakić“, deponija pepela i šljake Maljevac, deponija drvnog otpada, odlagalište Rudnika uglja, flotacisko odlagalište u Gracu, deponija komunalnog otpada i drugo.

Opozicioni odbornici tokom donošenja odluke glasali su „za“, jer bez njihove podrške ona ne bi bila donijeta, ali su tom prilikom upozorili da se radi o predizbornom triku izvršne vlasti, odnosno DPS. Vjerujući da će neko od potencijalnih zagađivača pokrenuti opet spor pred Ustavnim sudom, predstavnici opozicionih partija su na istoj sjednici amandmanski djelovali na budžet pa su iz predloženog budžeta uklonili prihod od oko tri miliona evra, koliko se odnosilo na prihod od ekološke takse. Predstavnici DPS i SDP, su tom prilikom tvrdili da će odluka biti prihvaćena na svim nivoima, odnosno da se Ustavnom sudu neće niko žaliti, kao i da opozicione partije rade protiv interesa Pljevalja. Na takve optužbe iz opozicionih redova je odgovoreno, da se pomenuti prihod može i naknadno uvrstiti u lokalni budžet, ukoliko bude prihvaćen i ukoliko prođe bez razmatranja na Ustavnom sudu.

Da su predstavnici opozicionih partija imali pravo da tvrde da se radi o predizbornom triku DPS pred lokalne izbore, vidi se po odluci Ustavnog suda, ali i po datumu podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pomenute odluke, od strane Elektroprivrede, koji je naznačen na 16. jun 2010. godine, nepun mjesec nakon što su prošli izbori.

I porez na ocjenu

Ustavni sud će pokrenuti još jedan postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti i to za Odluku o porezu na nepokretnosti. Sudija izvestilac Đole Sekulović istakao je da Skupština općine Pljevlja nije imala ovlašćenja da svojim aktom niže pravne snage uređuje pitanja koja su zakonski već regulisana. Prema njegovim rečima, propisivanjem dodatnih dažbina, SO Pljevlja je prekoračila svoja ovlašćenja i povrijedila ustavom garantovano pravo jednakosti.

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.