Plavljani preko projekta do opreme za reciklažno dvorište

0

istovar Plav

Opština Plav i DOO Komunalne djelatnosti Plav čine napore da riješe problem zbrinjavanja otpada, tako što bi kroz projekat „Prekogranične zajedničke inicijative za bolje upravljanje otpadom“ došli do opreme za takozvano reciklažno dvorište u ovom gradu.

„Projektom je predviđeno da se u početku zamijene dotrajali kontejneri na starim i postave novi na predviđenim lokacijama u gradu. Projekat se posebno fokusirao na edukaciji zaposlenih u javnim ustanovama, djeci, roditeljima, školskom osoblju iz oblasti zaštite životne sredine i pravilnog odlaganja otpada“ – kazali su u DOO Komunalne djelatnosti Plav.  

Prema njihovim riječima u toku kampanje edukovani volonteri će građanima davati informacije i savjete za razdvajanje otpada kod svojih kuća, na radnim mestima, u školi, vrtićima, na izletu u prirodi.

„U sljedećih par mjeseci postaviće se u funkciju reciklažno dvorište, koje će omogućiti građanima da odlažu pojedine vrste opasnog i neopasnog otpada koji produkuju u domaćinstvima. Izvršiće se nabavka sistema za upravljanje otpadom koji podrazumijeva transportnu traku dužine 10 metara, dvije vertikalne prese za baliranje sekundarnih sirovina, paletar, 10 plastičnih kanti od 120 litara i 600.000 plastičnih vreća od 90 litara“ – objašnjavaju iz DOO Komunalne djelatnosti.   

Projektni partneri, iako to projektom nije predviđeno imaju u planu i realizaciju nekoliko takozvanih kompost polja gdje će se kompostirati sav otpad biljnog porijekla iz kuhinje, voćnjaka, bašte i travnjaka. 

Ovaj projekat koji se relazuje u Plavu finansira EU i odobren je u sklopu drugog poziva prekogranične saradnje sa Kosovom iz oblasti zaštite životne sredine, podsticanja prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena, sprječavanja i upravljanja rizikom. 

Partneri na projektu „prekogranične zajedničke inicijative za bolje uprvaljanje otpadom“ su DOO Komunalne djelatnosti Plav i regionalno preduzeće za upravljanje otpadom Ćabrati iz Đakovice.

Projekat traje osamnaest mjeseci i, kako je planirano, biće okončan krajem maja naredne godine.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.