Plav: Građani ispaštaju zbog ćutanja

1
38

Plav – Odbornici u plavskom parlamentu žale se da ne dobijaju odgovore na odbornička pitanja ili su oni nepotpuni, pa ne odražavaju suštinu problema.

Na poslednjoj sjednici, osim novih, pojedini odbornici obnovili su i prethodna pitanja, upozorivši da ne smiju ostati bez odgovora. Dr Elvis Omeragić (SDP), koji je i član Fondacije „Gusinje”, insistira da se odborničkim pitanjima priđe mnogo ozbiljnije i da ubuduće budu prva, a ne poslednja tačka dnevnog reda.
Omeragić je ranije postavio odborničko pitanje kada se može očekivati realizacija projekta uređenja čaršije u Gusinju i kada će se riješiti pitanje razgraničenja državne i privatne imovine u predjelu Alipašinih izvora. On od predsjednika opštine Orhana Šahmanovića traži što hitnije odgovore na ova pitanja. – U nekoliko navrata tokom protekle dvije godine Fondacija „Gusinje” se obraćala tadašnjem rukovodstvu opštine Plav, u cilju realizacije ovog projekta, ali uglavnom nijesu dobijali odgovore ili su oni bili u smislu da se, zasad, zbog svjetske ekonomske krize ne može raditi na uređenju čaršije. Na vašem skorašnjem sastanku s predstavnicima Fondacije „Gusinje” to pitanje je ponovo aktuelizovano i izrazili ste spremnost da se aktivno uključite u realizaciju ovog projekta. Fondacija je spremna da u skladu sa zakonskom regulativom, investicionim i budžetskim planovima i mogućnostima opštine uđe u projekat, a od vas očekujemo konkretan odgovor kada i kako možemo to da uradimo – kazao je Omeragić predsjedniku opštine.
Odbornik SNP-a Milun Zogović, koji je i član Demokratskog fronta, pitao je šta je lokalna samouprava preduzela po pitanju rekonstrukcije i proširenja kapaciteta vodovoda u Murinu i da li će se planom investicija za 2013. godinu u budžetu predvidjeti sredstva za puštanje u rad pumpne stanice za navodnjavanje u Mašnici. Zogović traži i odgovor na pitanje zašto opštinski sekretarijat, nadležan za održavanje puteva, ne održava lokalni put Mašnica – Zoriće i kako riješiti pitanje parking prostora u mjesnom centru Murino… Prema njegovim riječima, problem vodosnabdijevanja već dugi niz godina opterećuje žitelje Murina, a naročito Pepića.
– Iako su prethodnih godina opredjeljivana budžetska sredstva za rekonstrukciju vodovoda, do realizacije ovog posla nije došlo. Dodatni problemi prouzrokovani su i nemarom onih u čijoj je nadležnosti pomenuti vodovod, jer nijesu spriječili nelegalna priključenja, pa se zbog toga stvaraju tzv. vazdušni čepovi, koji dodatno otežavaju normalan protok vode. Što se tiče drugog pitanja, projektom pumpne stanice s potisnom vodom, koji su nadležne službe prihvatile i odobrile još 2003. godine, predviđeno je navodnjavanje 12 hektara obradivog zemljišta. Značajan dio posla na ovom projektu već je urađen, nabavljena je centrifugalna pumpa na električni pogon kapaciteta 40 litara u sekundi, a otvoreni kanal već postoji. Međutim, za aktiviranje sistema potrebno je uraditi vodozahvat za postojeću usisnu cijev i korpu, izvršiti nabavku cijevi u dužini od 100 metara, finalno dovršiti kućicu, ugraditi pumpu i pustiti je u pogon. S obzirom na to da se ne radi o većoj investiciji, smatram da bi opština već trebalo da obezbijedi sredstva za završetak ovog projekta – naveo je Zogović. N.V.

Loš put Mašnica – Zoriće
Prema riječima Zogovića, put Mašnica – Zoriće je u prilično lošem stanju, a u dijelu pored Mašničkog groblja saobraćaj se odvija otežano zbog ogromnih nanosa koji se stvaraju usled neriješenog problema kanalisanja vodotoka koji u kišnom periodu prerastaju u potoke i ugrožavaju domaćinstva čije se kuće nalaze u blizini.

Izvori čekaju valorizaciju
Zbog neregulisanih imovinsko-pravnih odnosa na prostoru Alipašinih izvora, prema riječima Omeragića, izostaju značajni projekti koji bi valorizovali potencijale ovog prostora. On smatra da bi u što skorije vrijeme, a u skladu s postojećom zakonskom regulativom, ovo pitanje trebalo riješiti na kvalitetan način. Time bi se, kaže, otvorio put za uključivanje Alipašinih izvora u turističke i privredne potencijale opštine i dao bi se značajan zamajac razvoju ukupunih turističko-privrednih potencijala ovog kraja.

(gusinjefoundation)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.