Plav: Eko-planinarsko naselje HRID stjecište raznih skupova, radionica i ljetnih kampova

0

Likovna kolonija u Eko planinarskom naselju Hrid Plav: Eko planinarsko naselje HRID stjecište raznih skupova, radionica i ljetnih kampova

Plav – U okviru raznih projekata pod zajedničkim nazivom „Balkan Peace park“, uz svesrdnu pomoć Nacionalnog parka „Prokletije“ u eko-planinarskom naselju HRID, nedaleko od Plava, svake pa i ove godine održani su razni skupovi, radionice, ljetni kampovi, škole u prirodi i mnoge druge turističke manifestacije i prezentacije raznih projekata vezane za turizam plavsko-gusinjskog kraja.

Učenici Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ u Plavu predstavili su ove godine sredinom jula projekat pod nazivom „Etno i eko-turizam, odmor za oči i dušu“.

Rukovodilac projekta profesorica Elvira Bašić kazala je za Pobjedu da svaki pojedinac u plavsko-gusinjskom kraju može da doprinese bržem razvoju turizma.

– To se može uraditi plasiranjem raznih poljoprivrednih proizvoda, bolje organizovanim seoskim turizmom, razvijanjem sportsko-rekreativnog turizma, safari-lova, sportskog ribolova, kajakaštva, raznovrsnih turističkih i kulturnih manifestacija i turističkih tura. Naravno, tu je i obilazak kulturno-istorijskih spomenika i ponuda nacionalnih jela i izvornog folklora ovog kraja – kaže profesorica Bašić.

Tokom izrade projekata vezanih za turizam i istraživanja na tu temu koje su sproveli učenici ove škole, došli su do zaključka da veliki potencijal predstavljaju prirodna bogatstva Nacionalnog parka „Prokletije“.

– Jezera, planinske rijeke, izvori, vodopadi, kanjoni, pećine, vrhovi Prokletija, bogata flora i fauna, mnogi kulturno-istorijski spomenici, tradicija i običaji mogu se iskoristiti za privlačenje turista iz zemlje i inostranstva. Time se stvaraju izvanredne mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta i upošljavanje, prvenstveno mladih – ističe profesorica Bašić.

Ljetnja škola u prirodi

U organizaciji plavske NVO „Triton“ i PSK „HRID“ iz Plava sa predstavnicima BZP u eko-planinarskom naselju HRID ove godine održana je u julu ljetna škola u prirodi pod nazivom „Međunarodni dječji kamp“ „Prokletije SUMMER school“. Polaznici škole bila su djeca uzrasta od 8 do 15 godina, ukupno njih 20, a cilj kampa bio je upoznavanje sa NP „Prokletije“, učenje stranih jezika, kao i posjeta kulturno-istorijskim spomenicima na području Plava, Gusinja i Murina.

Sve ove aktivnosti su veoma uspješno organizovali i vodili članovi i volonteri organizatori kampa Silvia Šatvel i Đina Grinlei (Velika Britanija), Kelsi Aho (SAD), i Jasmin Metjahić (CG), profesori engleskog jezika, koji su pomagali i u drugim aktivnostima.

– Nadam se da smo ovom ljetnjom školom, kao pilot projektom, uspjeli da pokažemo da smo kao partneri spremni i odgovorni za dalje izazove. Posebno nas raduje što je naš stari prijatelj, direktor NP „Prokletije“ Enes Drešković dao punu podršku ovom i svim budućim projektima. U narednoj godini planiramo dva velika ljetnja kampa na ovim prostorima, jedan u Plavu, a drugi u Gusinju – kazala je Šatvel.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što je eko-planinarsko naselje HRID kod Plava postalo stjecište ljudi sa svih strana svijeta, i što je ideja o edukaciji najmlađih zaživjela, direktor Drešković kaže za Pobjedu da će NP „Prokletije“ pružiti svaku vrstu pomoći za organizaciju prezentacije svih projekata, održavanje likovne kolonije, raznih međunarodnih skupova i kampova i drugih turističkih manifestacija. Podsjetio je da je projekat „Balkan Peace park“ na prostoru Prokletija počeo još 2009. godine, a memorandum o saradnji potpisan 16. septembra 2006. godine između šest nevladinih organizacija i planinarskih klubova iz Crne Gore, Kosova i Albanije, a predstavnici iz opštine Plav su tada bili PSK „HRID“ i NVO „TRITON“ iz Plava.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.