Planinar iz Holandije oduševljen Prokletijama izgradio kuću kod Plava

0
27

Plav – Kada je prije četiri godine prvi put došao u opštinu Plav, Mihael Vinkelman, planinar iz Holandije, nije ni slutio da će se ponovo vratiti, te nakon drugog obilaska prirodnih ljepota ove opštine, odlučiti da kupi zemljište i sagradi kuću koju će sa porodicom i prijateljima koristiti tokom ljetnjeg perioda.

Mihael za “Vijesti” priča da je nakon obilaska predjela svoje zemlje, sa prijateljima odlučio upoznati ostale evropske zemlje, te države bivše Jugoslavije.

“Tako sam krenuo na put sa prijateljem, motorima. Kada smo prolazili kroz Albaniju sa namjerom da se vratimo u Hrvatsku, saznali smo da ima put kojim se može doći do opštine Plav. Tako smo došli prvo u Gusinje, a onda u Plav, gdje nas je, u oba mjesta, prirodna ljepota fascinirala, posebno mene. Na prvi pogled ovi predjeli su prelijepi i ova opština ima prirodne potencijale kojih nije svjesna”.

“Kada sam došao, stekao sam osjećaj da Crna Gora, kao najmanja država u okruženju, nudi najviše što se tiče prirode, zato što nema teške industrije koja bi zagadila ovaj čisti vazduh i dobro bi bilo da tako ostane i da je ovo država sa najbogatijom prirodom, što je jako pozitivno” kazao je Mihael

On priča kako su ga privukle Prokletije.

“Nisam napravio kuću zbog zarade nekih para, jer sam to mogao napraviti i u Španiji, Francuskoj, gdje bi mi do kuće trebalo 700 km, dok do Plava treba da pređem 2.000 kilometara”

“Ova država je prelijepa i volio bih da se ona razvija kroz prirodu, te da se izgradnjom privatnih i industrijskih objekata ne unište ovi prirodni potencijali. Nigdje nećete naići na manju državu punu svega – mora, planina, jezera, vodopada, rijeka, sve što priroda stvara, to se ovdje može naći. To me privuklo i sljedeće godine sam takođe motorom išao u šetnju i putem kroz Prokletije došao u Gusinje, pa u Plav”.

“Ovdje je prelijepo, zato što ova brda i doline nijesu komercijalizovane po svaku cijenu, već su netaknute i to stranci mnogo vole, samo traže takve prostore. Prokletije su izvrsne planine, a ispenjati se na neki vrh Prokletija čast je i ponos svakog alpiniste i planinara. Ovdje može da se ljeti dođe, ali i zimi, jer se može skijati i uživati u zimskim sportovima” kazao je on.

Godinu kasnije odlučio je da sagradi svoj dom u mjestu Hoti nedaleko od Plava – naravno, po svim ekološkim propisima i u skladu sa prirodnim ambijentom.

“Nisam napravio kuću zbog zarade nekih para, jer sam to mogao napraviti i u Španiji, Francuskoj, gdje bi mi do kuće trebalo 700 km, dok do Plava treba da pređem 2.000 kilometara”.

“Dobio sam dozvolu za jednu kuću, a imam potencijalne investotre koji mogu da ulažu, pa ću im na osnovu moje kuće pokazati ljepote i mjesta kako bi i oni mogli doći i uložiti. Kuća ima oko 100 kvadrata, a kupio sam skoro jedan hektar zemlje. Radim najviše na tome, da privučem moje prijatelje da dođu ovdje i uživaju u ovoj ljepoti, jer znam da vole ovako netaknutu prirodu” kazao je Mihael.

“Narod je, znate, na cijelom svijetu isti – kako u Kini ili Indiji tako i ovdje ili bilo gdje drugo. Svako ima dnevne poslove i obaveze. I ja se ovdje osjećam prelijepo i nemam se na šta žaliti. Narod je ljubazan i prijatan, spreman da izađe u susret bilo kome, što prija svakom čovjeku”

On ističe da mu, što se tiče njegovih planova, najteže padaju administrativni poslovi, koji se, kako dodaje, moraju brže i efikasnije završavati.

On dodaje da se omladina treba što više školovati u inostranstvu, ali se vratiti u svoje mjesto i znanje primijeniti za dobrobit zajednice.

“Ima mnogo potencijala,ne za preveliki broj stanovnika jer bi veći broj preplavio prirodne predjele koje ovo stanovništvo može iskoristiti. Svi misle da će Evropa sve sama uraditi, ali ipak narod mora sam dosta da učini kako bi stvorio što kvalitetniju i uspješniju zajednicu” istakao je Mihael, dodavši da je u plavskoj opštini naišao na gostoljubiv i komunikativan narod.

“Narod je, znate, na cijelom svijetu isti – kako u Kini ili Indiji tako i ovdje ili bilo gdje drugo. Svako ima dnevne poslove i obaveze. I ja se ovdje osjećam prelijepo i nemam se na šta žaliti. Narod je ljubazan i prijatan, spreman da izađe u susret bilo kome, što prija svakom čovjeku” zaključio je Mihael.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.