Pismo vjerskim zajednicama

0
42

Sjeverni Sandžak – Islamska zajednica u Srbiji je poslala otvoreno pismo svim vjerskim zajednicama u Srbiji o tome da se izjasne o novonastaloj situaciji u islasmkoj vjeronauci. u Pismu se kaže:

U povodu saopštenja tzv. Komisije za vjeronauku od 25.08.2010. god., u kojem je nevedeno ime predstavnika Vaše crkve, a u kojem se iznosi niz optužbi i neistina na račun tradicionalne Islamske zajednice u Srbiji i njenog predstavnika u Komisiji, prof. dr. Mevluda Dudića, gdje se imenovani optužuje za blokiranje rada i neprisustvovanje, a Islamska zajednica za nezainteresovanost za članstvo u Komisiji za vjeronauku, želim Vas obavijestiti o sljedećem.

Prof. dr. Mevlud Dudić je član Komisije za vjeronauku od njenog osnivanja 2004. godine, a učestvovao je u pripremi i realizaciji projekta vjeronauke od 2001. godine.
Ono čime se može pohvaliti jeste konstruktivan rad i redovno prisustvo sjednicama Komisije, osim u rijetkim slučajevima spriječenosti, kada bi Islamska zajednica imenovala zamjenu i o tome obavijestila nadležne.
Istina je da je predstavnik Islamske zajednice dva puta demonstrativno napustio sjednice Komisije, a to je bilo zbog prisustva nelegalnih i nezakonitih samozvanih predstavnika muslimana i Islamske zajednice koji nisu članovi Komisije.
Prvi put u slučaju prisustva Mustafe Makića, čovjeka koji nema niti jednog dana redovnog školovanja, a drugi put u slučaju prisustva Mensura Zukorlića, koji je poznat po prodaji diploma Fakulteta orjentalistike u Prištini, što je predstavljalo uvredu i ruganje Islamskoj zajednici, muslimanima, a posebno islamskom obrazovanju, te nije moglo biti prihvaćeno sa naše strane, niti legalizovano našim prisustvom.
Netačna je tvrdnja da Islamska zajednica u Srbiji nije bila zainteresovana za članstvo u Komisiji za vjeronauku, te da nije dostavila prijedlog svog predstavnika. Istina je da od Islamske zajednice u Srbiji nije tražen prijedlog njenog člana, niti je obaviještena o namjeri razrješenja i imenovanja članova Komisije, već je sve urađeno bez znanja i konsultacije Islamske zajednice u Srbiji.
Imajući u vidu da Ministarstvo vjera već tri godine aktivno učestvuje u pokušaju rušenja Islamske zajednice i kompromitaciji njenih čelnika, ne iznenađuju nas stavovi njegovih predstavnika prema nama i našim predstavnicima u Komisiji.
Ono što nas iznenađuje jeste spominjanje Vaših predstavnika, koji se navode kao potvrda iznijetim optužbama i klevetama Ministarstva vjera.
Tim povodom od Vas očekujemo da se izjasnite da li Vaša vjerska zajednica stoji iza iznijetih neistinitih optužbi i kleveta. tzv. Komisije za vjeronauku, kako bi smo shodno Vašem stavu definisali naše buduće odnose.

S poštovanjem.

Potpredsjednik Mešihata
Muftija Rešad ef. Plojović

Izvor: IslamskaZajednica.orgSandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.