Pismo mojoj kćeri- Kako da sanjamo Poslanika, s.a.v.s.?

0
62

U nastavku je priča koju je moj babo pričao meni i mojoj braći i sestrama kada smo bili djeca:
Jednom je došao čovjek od učenjaka i kazao mu: “Više od bilo čega želim da sanjam Poslanika, s.a.v.s. Kako to mogu postići?”
Učenjak je zamisli na trenutak, a onda mu reče: “Idi kući i pojedi za večeru dobro usoljenu ribu. Dodaj soli koliko god možeš u jelo, ali nemoj popiti niti gutljaj vode ostatak dana”.
Čovjek je bio nevjerovatno uzbuđen. Požurio je do radnje i kupio najslaniju ribu koju je mogao pronaći. Tokom večere sva njegova čula su bila prevladana slanošću ribe. Zaista je želio da popije čašu vode, ali se sjetio šta je učenjak rekao i odustao je od pijenja.
Ostatak dana bio je nesretan. Slanost mu je pekla grlo i osjećao je jako peckanje u grlu i sve o čemu je mogao misliti bila je čaša ledene vode.
Kada je otišao u krevet, vrtio se i okretao zbog žeđi i na kraju je pao u nestalan san. Sanjao je da stoji ispod prekrasnog vodopada koji ga je kvasio od glave do pete i stavio je svoje ruke da se napije slatke, čiste vode.

Ujutro se probudio začuđen. Brzo je otrčao do učenjaka i nestrpljivo rekao: “Kazao si da ukoliko budem slijedio tvoje upute, da ću sanjati Poslanika, ali nisam! Voda je bila jedina stvar koju sam sanjao cijelu noć”.
Učenjak se okrenu i reče: “Kada ti nešto okupira um, djela i osjećaje tokom cijelom dana, onda ćeš naravno to i sanjati noći. Bio si preokupiran željom da piješ vodu, pa si je sanjao. Kada postaneš preokupiran učenjem o Poslaniku i slijeđenjem njegovog suneta, onda će to okupirati također i tvoje snove”.

 Naučila sam dvije stvari iz ove priče:
Prva- Šta god ti preokupira dan u smislu djelovanja, riječi i misli ne samo da će se odraziti na tvoje snove i podsvijest tvog uma, već će također i oblikovati tebe.
Čuvaj pažljivo svoja djela i riječi.
Nekada smo skloni da povjerujemo da sve što se nalazi u našim srcima diktira kakve ćemo osobe biti. Iako je ovo istina u smislu da se našim djelima sudi po našim nijjetima, naša srca su izuzetno savitljiva. Srce vrlo brzo hrđa ukoliko se ostavi na miru.
Baš kako što je to naš Poslanik, s.a.v.s., rekao: Svaka stvar ima sredstvo za čiščenje, a sredstvo za čiščenje srca je zikr.

Istina je da možemo raditi dobra djela zbog toga što imamo iskreno srce. Ali također raditi dobro može i onaj koji želi da ima iskreno srce. Ne možeš prestati raditi dobra djela jer ne osjećaš posljedice. Duhovno vodstvo ti neće jednostavno zakucati na vrata. Moraš uložiti vrijeme u namaz, učenje, čitanje i razmišljanje, i biti posvećena da bi vidjela plodove svoga rada.
Druga: Ponekad stremimo za uzvišenim i plemenitim ciljevima, ali nismo spremni da izdvojimo vrijeme i trud kako bi ove stvari postale stvarnost. Želimo ići pute manjem otpora, iako nas otpor često nauči najvrednijim lekcijama.
Najuspješniji u historiji, bez obzira da li se radi o finansijskom ili duhovnom uspjehu, su često prolazili kroz ozbiljne poteškoće za koje su im bile potrebne godine da ih prevaziđu. Njihova posvećenost poslu ili putu, kao i spremnost da se kreću naprijed čak i kada im je logika govorila da odustanu je bila od izuzetne važnosti za njihov uspjeh.

Potrebno je vrijeme i trud da bismo postigli napredak i uspjeh kojem se divimo.
Uvijek molimo Allaha, s.v.t., da nam olakša puteve i da nam podari uspjeh, ali moramo biti spremni da poduzmemo konkretne korake koji su neophodni da postignemo ono čemu težimo.
Enes ibn Malik prenosi: Čovjek reče: “Allahov Poslaniče, trebam li svezati moju kamilu i pouzdati se u Allaha, ili je trebam odvezati i pouzdati se u Allaha?Allahov Poslanik, s.a.v.s., mu reče: “Sveži kamilu i pouzdaj se u Allaha”.

 

Napisala: Esma Hussejn

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

* Esma Hussejn je magistrica socijalnog rada, ponosna majka dvoipogodišnje Rukaje.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Pismo mojoj kćeri- Kako da sanjamo Poslanika, s.a.v.s.?


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.