Pismo direktorima o odbrani vjeronauke

1
38

Sjeverni Sandžak – Potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija Rešad ef. Plojović uputio je pismo direktorima osnovnih i srednjih škola u kojem ih poziva da podrže Islamsku zajednicu na putu očuvanja islamske vjeronauke jedinog uspješnog projekta u zadnjih nekoliko godina.

U pismu se kaže:

Imajući u vidu diskriminatorsku i nezakonitu odluku Vlade R. Srbije, kojom se iz članstva u Komisiji za vjersku nastavu isključuje njen član od osnivanja, prof. dr. Mevlud Dudić, predstavnik tradicionalne, legalne i legitimne Islamske zajednice u Srbiji, a umjesto njega imenuje osoba podobna za sprovođenje raznih političkih planova koji idu u prilog pogoršanju i onako teškog stanja muslimana u državi, te uništenju projekta islamske vjeronauke, želim Vas obavijestiti da je Islamska zajednica preduzela nekoliko važnih koraka u cilju zaštite prava muslimanske djece na vjersku nastavu, onakvu kakvu su imala od vremena njenog uvođenja do agresije na Islamsku zajednicu.
Naime, poznato Vam je da je cjelokupan projekat islamske vjeronauke, što uključuje zalaganje za uvođenje vjerske nastave, promociju projekta te izradu planova i programa, kao i izradu udžbenika na svoja pleća iznijela Islamska zajednica u Srbiji, posredstvom ljudi koji su svoja zaduženja, kako u Komisiji tako i na terenu obavljali u skladu sa interesima Islamske zajednice i muslimana.
S toga Vas želim obavijestiti da Islamska zajednica neće dozvoliti da projekat od općeg značaja za sve muslimane u Srbiji, kakav je islamska vjeronauka bude tek tako, samo zato što je to interes određenih političkih i kriminalnih krugova upropašten.
Obzirom da Vama kao direktoru škole mora biti najvažniji kvalitet odgojno-obrazovnog procesa, u šta ne sumnjam, a ne razni politički interesi, malverzacije i obračuni, smatram da nećete dozvoliti da Vaša škola postane poprište realizacije istih.
Ono što je očito jeste da u državi Srbiji Režim primjenjuje dvojne standarde kada je u pitanju zaštita prava građana, tako da za Bošnjake i općenito muslimane ne važe zakoni koji važe za druge, već se za njih izmišljaju i donose posebni standardi i zakoni, sve sa ciljem gušenja institucija i projekata koji mogu rezultirati podizanjem životnog standarda i razvojem ove regije.
Kako se ne bi dozvolilo da jedini uspješni projekat na ovom prostoru, u zadnjih nekoliko godina, to jest islamska vjeronauka, bude uništen, od Vas tražimo da postupate u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, to jest članom 132. po kojem vjeroučitelj može biti angažovan u školi samo ukoliko bude upućen od strane tradicionalne vjerske zajednice.
U želji da naša dugogodišnja saradnja bude nastavljena na opću korist, da Vaš autoritet bude očuvan, te da Vaša škola bude pošteđena od nepopularnih mjera, kakve su protesti i bojkot nastave, koje će biti preduzete ukoliko ne bude razumijevanja sa strane direktora, iskreno Vas pozdravljam.

S poštovanjem

Potpredsjednik Mešihata
Muftija Rešad ef. Plojović

Izvor: IslamskaZajednica.orgSandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.