Petnjica: Svi očekuju da budu vlast

0
17

izbori_5Petnjica – Lokalni izbori u Petnjici dali su jasnu sliku snaga političkih partija u ovoj novoformiranoj opštini, ali ne i to ko će naredne četiri godine vršiti vlast. Jedna od mogućnosti je stara, skoro nigdje realizovana ideja, da u vlasti budu svi oni koji su zaslužili povjerenje građana.

Ako bi se preslikalo stanje sa državnog nivoa gdje su u koaliciji DPS, SDP i BS, onda bi opoziciju u Petnjici predstavljao samo jedan odbornik SNP-a. U Skupštini Petnjice se nalaze partije sličnih programskih opredjeljenja i sličnih stremljenja, pišu Dnevne novine.

Predstavnici političkih partija u ovoj opštini, kod kojih još vlada euforija zbog izbornog rezultata, ne isključuju nijednu od mogućnosti.

Predsjednik OO DPS Petnjice Samir Agović naglašava da će DPS razgovarati sa svim partijama koje su prešle cenzus i imaju odbornike.

“Naravno da ćemo prvo razgovarati sa koalicionim partnerima, a onda i sa SNP, što da ne. Na sjednicama naših partijskih organa ćemo donijeti odluku o tome. Ideja može biti interesantna, ali mislim da nije realna”, kaže Agović.

DPS je osvojila 15 mandata, i nedostaje im još jedan za apsolutnu vlast. Na drugoj strani udruživanjem SDP, koja ima 11, BS sa četiri i SNP, koja ima jednog odbornika, takođe bi bilo moguće formirati vlast. Kombinacije su različite, a kreću se od potencijalnog odlaska DPS-a u opoziciju, pa sve do zajedničke vlasti između sve četiri partije koje su prešle cenzus DPS, SDP, BS i SNP.

Koodinator SNP Šeko Čilović kazao je da u njegovoj partiji još nisu razmišljali u tom smjeru, jer je euforija oko izbornog rezultata i dalje prisutna. Ipak, priznaje da mu ta ideja djeluje kao primamljiva.

“Za nas je ovaj izborni rezultat neočekivan, i zato je rano govoriti o daljim planovima naše partije, ali ideja formiranja vlasti sa ostalim političkim subjektima koji su prešli cenzus mi se čini kao dobra. Sve ono što je u interesu građana mi smo spremni da preduzmemo”, kazao je Čilović.

Ipak, izvjesno je da će Bošnjačka stranka biti ključna za konstituisanje vlasti. U ovoj partiji su raspoloženi za pregovore, ali napominju da koalicija sa državnog nivoa, ne mora biti prenijeta i na Petnjicu.

“Nismo pupčanom vrpcom vezani za DPS”, kaže Adnan Muhović, predsjednik BS u ovoj opštini.

On ističe da postoji šansa da i sa SDP-om stupe u savez.

(CDM)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.