Petnjica: Bez koalicija i Demokratskog fronta

0
14

adnan-muhovic-prestavnik-mjesnog-odbora-bosnjacke-strankle-petnjica-0210-2013-bato002-290x300Petnjica – Ustavni sud Crne Gore, odlukom koja je objavljena u utorak, proglašavajući se nenadležnim za žalbu poslanika Gorana Danilovića, otklonio je sve dileme: Demokratski front, niti bilo koja od njegovih članica neće učestvovati na lokalnim izborima u novoformiranoj opštini, a cijela dosadašnja predizborna procedura neupitna je, računajući i validnost svih u propisanom roku dostavljenih kandidatskih lista.

Podsjećanja radi, Danilović je ustavnu žalbu temeljio na tezi da je raspisivanjem izbora prije raščišćavanja dileme – kako konstituisati izbornu komisiju – šef države navodno prekršio pravila vezana za tok i rokove predizbornih radnji, a iz Demokratskog fronta dodatno je problematizovano i pitanje prijevremenih, odnosno vanrednih izbora u Beranama, čiji je Petnjica bila dio tokom proteklih gotovo 57 godina.Ponjihovom mišljenju, aktuelni beranski skupštinski saziv, a samim tim i izvršna vlast, nakon raspisivanja novembarskih izbora, gube legitimitet, s obzirom da je šest odbornika sa teritorije bivše petnjičke mjesne zajednice konstituisalo vladajuću većinu.

 „Sabiranje“ poslije…

Formalno-pravno, dakle, ali i suštinski, izborni proces u novoj opštini ni po jednom osnovu nije ugrožen, a oko 6.200 Petnjičana s pravom glasa biće u prilici da se 16. novembra  opredijele za jednu od šest kandidatskih lista. Demokratsku partiju socijalista pod nazivom „Za našu Petnjicu -MiloĐukanović“ predvodiće Samir Agović, Socijaldemokratsku partiju „Za Petnjicu“ dr Almir Rebronja, Socijalističku narodnu partiju „Za prosperitet Petnjice“ Zaim Ličina, Bošnjačku stranku „Pokrenimo Petnjicu“ Adnan Muhović, Pozitivnu Crnu Goru Nihad Kršić i Stranku penzionera, invalida i socijalne pravde Rasmin Šabotić.

Kao što je Pobjeda u nizu izvještaja već najavljivala, ni jedna od partija i stranaka – učesnica na novembarskim izborima nije se odlučila za koalicioni nastup, iako se u početku spekulisalo da bi sa zajedničkom listom mogli ići DPS i Bošnjačka stranka, s obzirom na veoma uspješno partnerstvo na državnom nivou, pa i činjenicu da tako „sabrani“ ne bi, prema svim analizama, imali problema sa osvajanjem apsolutne vlasti. No, vođstva obje opštinske organizacije smatrali su racionalnijom opcijom samostalnog izlaska.

Poštenije samostalno

– Mislim da je, u principu, prema biračima najpoštenije izaći sa sopstvenom listom kandidata i politički se izmjeriti sa svim ostalim konkurentima, pa kada se cijeli proces okonča, vidjeti đe smo i koliko smo značajni u očima naših Petnjičana – objašnjava Adnan Muhović, lider petnjičkog odbora Bošnjačke stranke. Siguran sam, da se bez naše participacije i aktivnog, značajnog učešća u vlasti naših kadrova, poslije 16. novembra, neće moći konstituisati neophodna većina, bez obzira koja od učesnica na izborima pojedinačno bila najjača. U postizborne razgovore ući ćemo bez ikakvih kompleksa, sa jednim jedinim ciljem – da što prije i kvalitetnije počnemo sa budućim partnerima ispisivati novu razvojnu stranicu cijelog petnjičkog kraja.

I prvi čovjek petnjičke organizacije DPS Samir Agović smatra da je odluka o samostalnom izlasku na izbore najbolje rješenje i još jedan uvjerljiv dokaz da je ta partija apsolutno spremna da preuzme potpunu političku i akcionu odgovornost za valorizovanje razvojnih resursa najmlađe crnogorske opštine. Uostalom, podsjeća on, upravo su vođstva DPS i sa državnog i sa beranskog nivoa bila najupornija, najkonkretnija i bez ikakvih ograda posvećena obnavljanju statusa opštine, poslije više od pola vijeka.

 Širok izbor

Što se petnjičkih socijaldemokrata tiče, dilema nijesu imali ni jednog trenutka, a ulazna vrata za eventualne predizborne koalicije zaključali su čak znatno prije formalnog raspisivanja izbora. Za ovakav stav, predsjednik OO SDP dr Almir Rebronja i njegovi saradnici imali su nepodijeljenu podršku rukovodstva iz podgoričke centrale i lidera Ranka Krivokapića – lično.

Dvoumljenja po pitanju načina izbornog nastupa nije bilo ni u Pozitivnoj, ali su dobre poznavaoce petnjičkih prilika iznenadili narodni socijalisti i Stranka penzionera, odlukom da i oni idu odvojeno. Računalo se, naime, da bi ih programska sličnost, u političkom, a realna snaga ostalih konkurenata u matematičkom smislu mogle „natjerati“ na konstituisanje zajedničke kandidatske liste i na taj način im olakšati željeni „prestup“ izbornog praga.

U svakom slučaju, Petnjičani s pravom glasa imaće prilično širok izbor, a ako je suditi po početku predizborne kampanje ovdje nema političkih pesimista. Svi su uvjereni u dobre izborne rezultate, a za jedno odborničko mjesto, odnosno cenzus, pri prosječnoj izlaznosti od 50 do 55 procenata, biće neophodno između 120 i 140 glasova.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.