Priboj: Peticijom protiv elektrana

0
11

Prijepolje, Priboj – U toku je potpisivanje peticije protiv izgradnje hidroelektrana na Limu u Priboju.

Peticiju koju je pokrenulo udruženje Eko-Lim Priboj, a kojom je kojom će se obratiti Skupštini opštine i predsjedniku Opštine, za desetak dana potpisalo je skoro 1000 građana.

Zajedno sa još jednim udruženjem građana iz Priboja, Ekološki pokret Lim, pokrenuli su inicijativu da organizacije civilnog sektora sa teritorije Polimlja zajednički nastupaju u borbi protiv izgradnje hidroelektrana i brana na cijelom toku Lima. Pozitivan odgovor za sada su dobili su od udruženja iz Prijepolja, Bijelog Polja, Brodareva i Rudog i već planiraju zajedničke aktivnosti.

U peticiji se kao osnovni razlozi protivljenja izgradnji hidrocentrala pominju negativan uticaj na zdravlje stanovništva, zbog povećane vlage i nepredvidive posljedice na životnu sredinu koju bi izazvalo usporavanje toka rijeke i podizanje nivoa vode. „Iako hidroelektrane, čija je izgradnja odobrena odlukom prethodnog saziva SO Priboj , nose naziv „male“, šteta koju prave nije u skladu sa imenom. Zbog ekonomske isplativosti za investitora njih mora biti više tako da bi se tok Lima kroz Priboj, samo u zoni grada ispresecao na četiri-pet mjesta. U to sam se uverio neposredno, kao očevidac geometarskih razmeravanja korita reke koja su već obavljena. To je i dokaz da će odluka SO Priboj uskoro krenuti da se sprovodi u djelo. Mi smo svjesni štetnih uticaja po stanovništvo Priboja i cijelog Polimlja odlučili da se organizujemo na međudržavnom nivou. Lim protiče kroz opštine Crne Gore, Srbije i BiH pa smo kontaktirali organizacije civilnog društva koje se u ovim mjestima bore protiv izgradnje hidroelektrana. Oni su pozitivno odgovorili na našu inicijativu i planirali smo da poslije 10. septembra održimo prvu zajedničku konferenciju za medije u Podgorici gdje bi u javnost izneli prvo saopštenje. Poslije toga zajedničke akcije planiramo u Srbiji i Bosni“, kaže Dejan Puzović , predsjednik udruženja Eko-Lim iz Priboja.

– Na prvoj , javnoj raspravi na temu izgradnje hidroelektrana u Priboju, održanoj u septembru prošle godine, svoje argumente i protivljenje izgradnji iznijelo je naše udruženje. Mi smo tada uložili i zvaničan prigovor Opštinskoj upravi Priboj poslije čega je SO donela odluku da se Prostornim planom odobri izgradnja Malih HE, snage do 10 MW. Pošto smatramo da bi i ovakve hidroelektrane nepovoljno uticale na zdravlje stanovništva Priboja i životnu sredinu nastavićemo da se borimo protiv njihove gradnje, sada udruženi sa organizacijama iz cijelog Polimlja, kaže Jasna Hasanagić-Dizdarević, diplomirani inženjer šumarstva, predsjednica udruženja građana Ekološki pokret Lim.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.