Pepeo i šljaka, definitivno, nadomak centra Pljevalja

0
101

Površinski kop Rudnika uglja

Kop Potrlica pljevaljskog Rudnika uglja počeće da se koristi za odlaganja pepela i šljake iz Termoelektrane (TE) prije nego što je to predviđeno Prostornim planom Opštine.

U Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu ekološke rekonstrukcije TE, koji je na javnoj raspravi, predviđa se korišćenje kopa Potrlica, odmah nakon završetka rekonstrukcije pljevaljskog bloka.

Ranije je saopšteno da će ekološka rekonstrukcija TE, vrijedna 45 miliona eura, trajati tri godine, odnosno do 2022. godine.

U Prostornom planu piše da će kop Potrlica, koji se nalazi na par stotina metara od centra grada, postati deponija tek kada se iskoristi lokacija u selu Šumane. Trenutno se pepeo i šljaka koji nastaju kao nusprodukti rada pljevaljskog bloka odlažu na deponiju Maljevac, koju Elektroprivreda za te namjene koristi već 36 godina.

Zbog blizine centru grada izgradnji deponije u Potrlici protivi se i Opština Pljevlja koja je tražila da se odustane od te lokacije.

“Nakon završetka ekološke rekonstrukcije Termoelektrane nusprodukti sagorijevanja uglja (pepeo i šljaka) neće se više odlagati na deponiju Maljevac, već će se zajedno sa suspenzijom gipsa koji nastaje u procesu odsumporavanja gasova praviti mješavina, koja će se kao materijal koristiti za ispunjavanje depresije napuštenih djelova rudnog kopa. U tu svrhu izabran je valorizovani dio površinskog kopa Potrlica”, navodi se u Elaboratu.

Transport mješavine od TE do površinskog kopa vršiće se pomoću kamiona.

“Odlaganje nusprodukata iz termoelektrana u eksploatacioni prostor rudnika je uobičajena tehnika u svim zemljama i predstavlja optimalno rješenje, jer se na taj način ispunjava depresija nastala usled eksploatacije. Nakon završetka deponovanja i rekultivacije prostora, poboljšavaju se reljefne i vizuelne karakteristike terena s različitim mogućnoščima korišćenja”, navodi se u Elaboratu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nedavno izdalo je građevinsku dozvolu Elektroprivredi za prvu fazu rekultivacije deponije pepela i šljake Maljevac. Sanacija deponije koštaće oko 19 miliona eura. EPCG se opredijelila za faznu sanaciju kako bi još pet godina mogla da koristi sadašnju deponiju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.