PanBošnjak – naš a svjetski!

4
46

BiH, Sandžak – Iz štampe je izašao prvi broj svebošnjačkog nacionalnog mjesečnika „Pan Bošnjak”, koji će se baviti društvenim i političkim temama, te geopolitičkim i strategijskim istraživanjima.

Prema informacijama koje su objavili mediji, ovaj magazin je namijenjen Bošnjacima Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Dijaspore, a u izdanju Bošnjačke kulturne zajednice štampa se u Novom Pazaru i New Yorku. Glavni i odgovorni urednik ovog lista bit će Nedžad Latić, istaknuti bosanskohercegovački novinar i publicista, što je ključni povod za ovaj razgovor.

Bošnjaci.Net: Povod našeg razgovora je vijest da ste pokrenuli mjesečni časopis. Uz srdačne čestitke – recite nam, kad, kako gdje, zašto?

LATIĆ: Bismillah. Nek ovo bude i moj prvi intervju sa pozicije glavnog urednika “Pan Bošnjaka”. Jer zaista sam dosta pisao i govorio na Vašem portalu, tako da to i zaslužujete. Za dan rođendana Muhammeda, salallahu alejhi vesselem, dakle 4. februara, sjedio sam sa muftijom Muamer ef. Zukorlićem, kad sam mu iskreno čestitao na pokretanju inicijative amnestije i pomirenja među Bošnjacima u Sandžaku. To je jedinstven i konkretan primjer poziva na međubošnjačku toleranciju, koju već dugo i uporno zagovaram. Tad mi je iznio ideju o pokretanju probošnjačkog, ili svebošnjačkog lista. Bio sam odbio ponudu, ne zbog toga što to ne mogu i ne želim raditi, naprotiv, već zbog toga što aktulano političko, pa i vjersko stanje među Bošnjacima je tako da nisu spremni čuti, a kamoli čitati drugog, osim svoje vjerske ili ideološke frakcije i opcije, odnosno stranke i halke. Tek pošto sam prenoćio, promijenio sam stav, jer zapravo nisam mogao propustiti priliku. Dugo, zaista dugo “kosim na tuđim njivama”, hoću reći pišem za druge novine.

Bošnjaci.Net: Zar ste za samo dvadeset dana napravili ovako kvalitetan časopis?!

LATIĆ: Vjerovali ili ne, novina je bila odštampana 1. marta, na Dan neovisnosti BiH!

Bošnjaci.Net: Da ne ulazimo u žurnalističke analize tako brzinskog postupka uređivanja ove ambiciozne novine, sa takvom nevjericom bismo mogli doći do zaključka da ste to improvizirali. Kakav je koncept ovog svebošnjačkog nacionalnog časopisa?

LATIĆ: Govorim otvoreno, i, narvano, istinito. Jer sam veoma ponosan na ovaj događaj. Isto tako sam vrlo zahvalan prijateljima koji su mi izišli u susret i ažurno poslali tekstove. A, koncept lista je, kako smo ga definirali i oficijelno predstavili čitaocima, da se bavi društvenim i političkim temama, te geoplitičkim i starteškim istraživanjima.

Bošnjaci.Net: Vi ste radili u svim redakcijama tzv. nacionalnih bošnjačkih časopisa. Šta ste poboljšali, a šta zadržali od tih starih iskustava?

LATIĆ: Radio sam za “Preporod”, zatim, “Muslimanski glas”, zatim “Ljiljan”, a danas pišem za “Dnevni avaz”. Možda, a to se vidi po dizajnu, nikad nisam prebolio svoj “Ljiljan”. Ovo će biti poboljšana verzija Ljiljana.

Bošnjaci.Net: Imate li frustracije zbog toga što iza Vas stoje propali projekti, kakav je nažalost i “Ljiljan”?

LATIĆ: Da, i zbog toga, možda, nisam ni želio prihvatiti ovu ulogu. Ali, sa ove distance, koliko žalim “Ljiljan”, kao novinu, toliko sam zahvalan Allahu da sam istupio iz tog kruga ljudi, opterećenih hsedom (zavišću), punih kompleksa i arogancije, što je, po meni i uništilo “Ljiljan”. U njihove ovakve osobine možete se uvjeriti kroz njihove stavove koje danas iznose u, kako su ih nekad tretirali, “mušričko-komunističkim” medijima.

Bošnjaci.Net: Po vanjskom izgledu novine, ili dizajnu bar naslovne strane, ostajete vjerni Aliji Izetbegoviću i ljiljanu kao simbolu?

LATIĆ: Tačno takvu poruku sam želio poslati čitaocima. “Pan Bošnjak” će pokušati reafirmirati te Alijine ideale, i njegovu viziju BiH.

Bošnjaci.Net: Ali, Vi ste danas jedan od najvećih kritizera SDA. Bar takve su reakcije na Vašu knjigu “Bosna od A. do B. Izetbegvića”. Kako je to ostvarivo?

LATIĆ: Možda će moje ime biti opterećenje za novinu, u smislu tiraža, jer će ga mnogi esdeaovci bojkotirati. Sa tog aspekta ja “plivam uz maticu” što je veoma teško u ovoj općenarodnoj besparici. Ali, kao što je opća politička kriza kod Bošnjaka devalvirala ugled stranaka, lidera, tako je devalvirao i utjecaj svih medija. Ovo će biti osvježenje, jer ćemo sigurno iznositi “muške” ideje i stavove.

Bošnjaci.Net: Niste nam odgovorili zašto štampate časopis u Sandžaku?

LATIĆ: Da kažem “iz strateških razloga”. Odatle se najlakše distirbuira do svih Bošnjaka na Balkanu. A to će biti snažna poruka da nikad više nećemo Sandžak prepusti “samom sebi”!

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Dragi moji bosjaci ne citajte VESTI ne citajte tu masineriju lazi koju finansira drzava i nemoj te bacati novac na lazi vec ako vec nesto istinito zelite citaj te Glas Islama, Reviju Sandzzak, PanBosnjak,Preporod jer tu cete imati koristi i vi vasi ukucani a i zajednica kojoj svi pripadamo jer srpskom stampom samo trujete sebe vasu familiju i okolinu i svaki cent koji tamo date vi naoruzavate neprijatelja.

  2. Opa,
    “Bošnjaci.Net: Niste nam odgovorili zašto štampate časopis u Sandžaku?

    LATIĆ: Da kažem “iz strateških razloga”. Odatle se najlakše distirbuira do svih Bošnjaka na Balkanu. A to će biti snažna poruka da nikad više nećemo Sandžak prepusti “samom sebi””
    Svaka cast, samo napred.Sellam

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.