“Ovo je naš grad”

0
19

BiH – 16. 02. je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli upriličena završna promotivna izložba kreativnih radova nastalih u okviru projekta ,,Ovo je naš grad”, realiziranog u sklopu UNDP-ovog projekta ,,Jačanje lokalne demokratije II – LOD II” kojeg finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura za Bosnu i  Hercegovinu.

Tuzla je dobila 250.000 eura za realizaciju ukupno šest projekata koji se odnose na zaštitu socijalno osjetljivih kategorija društva. Jedan od njih je realiziran u saradnji sa Centrom za djecu sa višestrukim smetnjama u razoju ,,Koraci nade” i šest srednjih škola u Tuzli: Medicinske, Rudarske, Mašinske, Građevinsko-geodetske i Gimnazija ,,Meša Selimović” i ,,Ismet Mujezinović”.

Prethodnih mjeseci organizirano je niz kreativnih radionica u kojima su učestvovala djeca sa invaliditetom i višestrukim smetnjama u razvoju koji su korisnici Centra ,,Koraci nade” i učenici srednjih škola sa svojim profesorima, koordinatorima za škole. Rad ovih radionica rezultirao je izradom 136 kreativnih djela izloženih u Bosanskom kulturnom centru  od 15. do 21. februara, kada će se neki od radova pokloniti Općini Tuzla koja se potpisuje kao jedan od sponzora projekta. Profesorima, koordinatorima za škole, uručene su zahvalnice.

Prilikom otvaranja izložbe istaknuto je koliko je u našem društvu neophodno graditi prilike za interaktivno djelovanje u zajednici, kako bi ona radila na otklanjanju predrasuda, prihvatajući one koji su drugačiji, koji svakako imaju pravo da budu ravnopravni članovi zajednice, dajući svoj doprinos na svoj način.

Tokom druženja u kreativnim radionicama mladi bez invaliditeta su imali priliku da se bolje upoznaju sa poteškoćama koje imaju mladi sa invaliditetom, te da daju svoj doprinos u izgradnji pozitivnog stava o potrebi podizanja kapaciteta sposobnosti djece sa invaliditetom.

Uz Evropsku uniju, koja je glavni finansijer projekta, kao sponzori se, pored Općine Tuzla, potpisuju i UNDP (Empowered lives. Resilient nations.) i Ministrarstvo pravde Bosne i Hercegovine.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.