Ovlašćenje predstavljanja i tumačenje islama među Bošnjacima preuzima Kavazović

1
27

BiH – Menšura, dokumentovana ovlast koju je Osmanska država prilikom povlačenja sa prostora BiH, prije 130 godina, dala ovdašnjem vjerskom lideru kako bi se očuvalo jedinstvo muslimana, a koju je 20 godina imao Mustafa Cerić će biti predata dosadašnjem muftiji tuzlanskom, novoizabranom reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću.

Osmansko carstvo je pod vodstvom sultana Mehmeda Fatiha osvojilo prostore Bosne i Hercegovine 1463. godine, a Berlinskim kongresom iz 1878. godine BiH je pripala Austro-ugarskom carstvu. S ciljem očuvanja jedinstva muslimana koji su ostali u BiH i kako bi se sačuvala njihova veza sa Istanbulom, Osmanska država je ovdašnjem vjerskom lideru dala Menšuru (ovlast).

Austro-ugarska se, u početku protivila Menšuri, ali ju je na koncu prihvatila. Prva menšura na ime prvog reisa u BiH Mustafe Hilmija Hadžiomerovića, a koju je potpisao austro-ugarski monarh Franjo Josip, predata je 1882. godine.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, koja je osnovana na bazi odredbi menšure, uspostavila je svoj statut rada i sve do danas uspjela sačuvati autonomiju u svom radu.

Predstojeća predaja Menšure će biti održana sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a očekuje se prisustvo brojnih vjerskih lidera iz svijeta.

Menšuru će, novoizabranom reisul-l-ulemi Kavazoviću, koji je na ovu funkciju izabran 23. septembra,  predati dosadašnji reis Mustafa Cerić, koji je ovu funkciju obnašao prethodnih 20 godina.

Menšuru, koja ujedno i predstavlja jednu vrstu ozvaničenja dužnosti reis-ul-uleme u Bosni i Hercegovini, će novom reisu Kavazoviću predati predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine planirala je održavanje Menšure za 19. novembar , ali zbog spriječenosti jednog od uglednih gostiju turskog predsjednika Uprave ua vjerska pitanja Mehmeta Gormeza, ceremonija će biti održana 15. novembra.

U okviru svečane inauguracije novoizabranog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Kavazoviću će džube odjenuti predsjednik turske Uprave za vjerske poslove Gormez, koji će se ovom prilikom i obratiti prisutnima.

Prvi reisu-l-ulema BiH Mustafa Hilmi Hadžiomerović je na tu funkciju stupio 17. oktobra 1882.godine. Menšuru je primio na svečanoj ceremoniji koja je održana 15. decembra te godine. Prva menšura se još uvijek čuva u Bošnjačkom institutu vakufske fondacije Adil-beg Zulfikarpašić.

U izjavi za agenciju Anadolija, direktorica Instituta Amina Rizvanbegović je kazala da je riječ o jedinom orginalnom primjerku menšure koji je do danas sačuvan.

Podsjećajući da je prvu menšuru od porodice Hadžiomerović na poklon dobio osnivač Instituta Adil Zulfikarpašić, Rizvanbegović je kazala da je menšura prikazana javnosti i na izložbi održanoj u decembru 2004. godine u Istanbulu.

No, da nije riječ samo o običnom dokumentu za agenciju Anadolija je ispričao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i kaligraf dr. Ćazim Hadžimejlić, kojemu je povjereno da Menšuru za novog reisu-l-ulemu ispiše latiničnom kaligrafijom i kaligrafijom arapskog pisma.

“Ona sadrži tekst kur'anskog ajeta da se povjere stvari onima koji su dostojni da mogu nositi te stvari, a onda tekst koji je prožet zahvalom Allahu dž.š., Muhammedu, a.s., kao resullulahu, ide i salavat na njega, a onda o osobi kao jednome učenjaku koji je dostojan i validno izabran da može da obavlja funkciju reisu-l-uleme na ovim prostorima, propraćenim potpisom, datumom i potpisima šest potpisnika koji se potpisuju i verifukuju taj akt. Davanjem Menšure reisu-l-ulema postaje zvanično reis. Menšura je napisana i na bosanskom i arapskom jeziku, iako su prve Menšure bile pisane na staroturskom jeziku arabicom. Danas je već arapskim jezikom i bosanski prevod. Pošto je islam začet sa arapskim jezikom, tako je arapski u Menšuri”, kazao je Hadžimejlić.

Direktor “Radia Bir”, koji djeluje u okviru IZ u BiH, Remzija Pitić je u izjavi za agenciju Anadolija, istakao da je Osmanska država dala mnogim narodima menšure kako bi se sačuvala njihova veza sa Istanbulom. On je podsjetio da su svečane primo-predaje menšura održavane donedavno i u Palestini i drugim islamskim zemljama i dodao da je Bosna i Hercegovina trenutno jedina zemlja u kojoj se i dalje održava svečana primopredaja dužnosti i ovlaštenja koja datiraju od hilafeta.

(Anadolu)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Austro-ugarska se, u početku protivila Menšuri, ali ju je na koncu prihvatila. Prva menšura na ime prvog reisa u BiH Mustafe Hilmija Hadžiomerovića, a koju je potpisao austro-ugarski monarh Franjo Josip, predata je 1882. godine.
    Jadno je to kad ti Franjo Josif potpisuje i predaje mensuru. zato se i na hutbama posije molilo za zdravlja i postojanost u vjeri Franju i ostalim kjafirskim carevima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.