Ovakav potez Ministarstva je već pogoršalo situaciju u Sandžaku

3
31

Rezolucija o Srbiji će jasno pozdraviti spremnost Beograda na kompromis koji je postignut nakon objavljivanja mišljenja MSP o nezavisnosti Kosova i usvajanja rezolucije u GS UN.

Također, okončanje profesionalizacije vojske je važan korak naprijed za modernizaciju oružanih snaga i jačanje civilne kontrole nad njima, ocjenjuje u razgovoru za Danas Jelko Kacin, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uoči današnjeg usvajanja rezolucije o Srbiji u EP.

Šta će biti glavne zamjerke u rezoluciji?

– Prije svega, saradnja s Haškim tribunalom, koja u protekle dvije i po godine stagnira. Stiče se utisak kao da Srbija sebi opet kupuje vrijeme. Predstojeći dijalog s Prištinom je prilika da Beograd potvrdi i realizuje konstruktivni stav koji je pokazan prilikom usvajanja zajedničke rezolucije o Kosovu UN. Odnosi Beograda i Prištine se moraju normalizovati kroz rješavanje niza problema koji su otvoreni i opterećuju svakodnevni život na Kosovu i u Srbiji. Što se tiče reforme pravosuđa, institucija EU su je pažljivo pratile, od kada je pokrenuta 2009. Svi propusti moraju biti ispravljeni jer se ovom reformom postavljaju temelji vladavini prava u Srbiji.

Da li će Euleks imati kapaciteta da okonča istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu?

– To je pitanje vladavine prava, ali i snažnih emocija. Pravna država se mora uspostaviti na Kosovu, koliko god djelovalo da je ova konkretna istraga osjetljiva i teška. Euleks će u saradnji sa međunarodnim organizacijama i kosovskim organima sprovesti detaljnu istragu koja treba da dovede do kraja trenutnog stanja u kojoj se vise spekuliše, a manje zna o konkretnim činjenicama.

Da li je realno očekivati da Srbija dobije status kandidata do kraja godine?

– To zavisi od same Srbije. U moći Beograda je da ispuni sve ključne kriterijume koji bi obezbijedili ne samo dobijanje statusa kandidata već i datum za početak pregovora. Puna i okončana saradnja sa Hagom, konstruktivan stav u dijalogu s Prištinom, reforma pravosuđa su glavni pokazatelji kako se vlast odnosi prema pitanju evropskih integracija. Postoji jaka proevropska politička energija u Srbiji koja, na žalost, nije iskorišćena. Kao da se Srbija trenutno zadovoljava sa prolaznom ocjenom, iako svi znamo da ona može daleko bolje i više da postigne.

Kako vidite činjenicu da su se pojavili dokazi koji govore o tome da je Vlada Vojislava Koštunice učestvovala u skrivanju Ratka Mladića, a da niko zbog toga nije pozvan na razgovor?

– Ne bih komentarisao konkretne slučajeve. Ali moram da istaknem da sam svjedok narastajućeg nestrpljenja pa i eventualnog nepoverenja Serža Bramerca, skojim sam u redovnom kontaktu. Postoji veliki jaz između onoga što možemo čuti u medijima i onoga sto se čini u praksi. Na žalost, ponekad stičem utisak da se vladajuća koalicija više trudi da ubijedi evropsku javnost u svoju posvećenost saradnji sa Hagom nego što ulaže napore da pronađe begunce optužene za teške ratne zločine. Jako je važno da se u Beogradu ne prave pogrešne političke procene koje mogu Srbiju ponovo zaustaviti na putu ka EU.

Kako komentarišete odbijanje Srbije da isporuči Crnoj Gori serijskog ubicu Veselina Vukotića, koji je u toj zemlji osuđena 20 godina zbog ubistva kapetana Duška Boškovića 1997. godine, i koji je na Interpolovoj poternici?

– To je slučaj koji vrlo zabrinjava. Nadam se da će nadležni organi u Srbiji pokazati da su u stanju da sprovode vladavinu zakona. Bio bi poslat vrlo negativan signal iz Srbije ukoliko bi se pokazalo da se nekoliko dana pred ratifikaciju SSP u EP izvode nekakvi trikovi sa privođenjem i puštanjem na slobodu optuženih za teška krivična dijela kako bi bila ukinuta poternica Interpola. Srbija mora da poštuje potpisane sporazume i jasno demonstrira da poštuje vladavinu prava.

Šta bi bila posljedica odgovora na Upitnik EK koji ne odgovaraju istinitoj slici stanja?

– Dodatna pitanja i dugotrajniji proces skrininga, kao i stvaranje atmosfere nepovjerenja. Međutim, vjerujem da se takvi odgovori neće javljati. Kancelarija za evropske integracija radi svoj posao efikasno i profesionalno.

Da li je pitanje Sandžaka rešeno?

– Pitanje Sandžaka je otvoreno. Islamska zajednica je i dalje podijeljena, pitanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća je otvoreno, dok postoji problem akreditacije Univerziteta u Novom Pazaru. Odnos Beograda i nadležnih institucija prema Sandžaku nije bio odgovarajući: potreban je veći angažman i dobra volja da se reše problemi koji su djelimično i uvezeni iz Beograda. Podjela islamske zajednice koja se desila 2007. godine je posljedica instrumentalizovanja situacije u Sandžaku od strane tadašnjih vlasti u Beogradu. Taj problem još uvijek nije riješen i samo je uvećan nakon kontroverznog uplitanja nadležnog ministarstva u proces oko BNV-a.

Izvor: Danas.rs, LDPNoviPazar.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Ako Srbija hoće u EU, moraće da odustane od diskriminacije nad Bošnjacima. Jer ako Čiplić izazove nemire u Sandžaku(a kako je krenuo, hoće),od ulaska u EU nema ništa!

  • pre 2 godine nije bilo ni pomisli da srbija udje u evropsku zajednicu, da ne govorimo o pre 5 i 10 god, ali je cilj sve blizi, a problemi oko toga sve manji, koliko god da to nekome smeta, ipak se okrece

   • Bramerc je vec zvanicno najavio da ce izvjestaj o saradnji Srbije,a povodom ne-hapsenja katila Mladica biti NEGATIVAN,a da ce takav biti i onaj u Junu.

    Vidimo se u EU tamo neke 2063.god.

    Toliko se okrece da je svima muka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.