Otvorena nova škola u Plavu, vrijedna 230.000 eura

0

Danas je zvanično otvorena nova škola u Vojnom selu u Plavu, kapaciteta za više od 100 djece, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo oko 230.000 eura. Ovo je samo jedna u nizu uspješno završenih investicija Ministarstva prosvjete u obrazovnu infrastruktruru na teritoriji Opštine Plav, rekao na otvaranju ministar Damir Šehović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Šehović je najavio nova ulaganja u Plav, ističući planiranu gradnju novog plavskog vrtića ukupne vrijednosti više od milion eura i rekonstrukciju sportske sale, za koju će biti izdvojeno 120 hiljada eura. Školu u Vojnom selu su, pored ministra, otvorili predsjednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević i direktor škole “Hajro Šahmanović” Igor Vukanić.

Šehović je istakao da je Ministarstvo u školu investiralo 230.000 eura, a od toga 185.000 eura kroz osnovni ugovor, 30.000 za uređenje terena, zaštitnu ogradu i opremanje objekta, a dio za izradu projekta i nadzor.

“Ono što je posebno važno jeste da je riječ o modernom, savremenom objektu, koji je rađen sa najsavremenijim materijalima i koji je energetski efikasan. Jer mi sa podjednakom pažnjom i kvalitetom radimo na velikim, gradskim školama kao i manjim, seoskim”, dodao je ministar.

Najavio je i nove obrazovne investicije u Plavu i Gusinju.

“Nedavno smo otvorili sportske terene u Plavu vrijedne oko 250.000 eura, koji spadaju u red najsavremenijih u Crnoj Gori. I Gusinje će narednih dana i zvanično dobiti sportske terene vrijedne oko 300.000 eura, koji su rađeni sa Fondacijom “Gusinje”. Naredni korak jeste izgradnja novog plavskog vrtića vrijednog preko milion eura. Ne manje važna je i planirana rekonstrukcija sale Srednje mješovite škole “Bećo Bašić” iz Plava vrijedna oko 120.000 eura, koja je i centralna sportska sala u opštini Plav. Ni osnovna škola “Petar Dedović” iz Murina neće biti zapostavljena, te planiramo rekonstrukciju dva područna odjeljenja ove škole, Velika i Ržanica, ukupne vrijednosti 70.000 eura”, precizirao je.

Ministarstvo prosvjete je, zaključio je, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, u posljednje dvije i po godine rekonstruisalo više od 200 obrazovnih objekata, a vrijednost nedavno završenih ili planiranih projekata iz obrazovanja samo u plavskoj opštini na nivou je od oko dva miliona eura.

Barjaktarević je rekao da takve investicije donose novi zamah.

“One pokazuju da, kad se ima volje, može se načiniti ozbiljan iskorak u uslovima u kojima borave naša djeca, a što je pokazano i nedavno otvorenim sportskim terenima škole “Hajro Šahmanović”. Vodeći računa o obrazovanju na teritoriji plavske opštine, mi vodimo računa o svojoj budućnosti. U Plavu je trenutno aktivno šest gradilišta, a ukupna vrijednost investicija na teritoriji opštine je blizu šest miliona eura”, naglasio je.

Vukanić se osvrnuo i na istorijat škole u Vojnom selu.

“Još 1926. godine, osnovana je škola u blizini ove koju danas otvaramo. Kasnije, 1953. godine, se nastava preselila u Dom omladine Vojno selo, koji se nalazio na ovom mjestu i taj objekat je bio otvoren do prije par godina. Nakon toga, škola nije bila u funkciji sve do danas, kada imam čast i zadovoljstvo da otvorim faktički novi objekat na istom tom mjestu. Vrijednost više današnjem otvaranju daje i podatak da je ova škola uvijek ostvarivala svoju vaspitno-obrazovnu funkciju, jer su iz nje izlazili doktori, inženjeri i drugi brojni uspješni pojedinci. Zato sam zahvalan što je Ministarstvo prosvjete na čelu sa ministrom Šehovićem prepoznalo tu činjenicu i potrebe naše djece, te što su bili maksimalno posvećeni ovom projektu”, zaključio je Vukanić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.